torsdag, januari 06, 2011

Dreggel, Batuta och gudmundson...

Jyllands-Posten häpnar efter bombdådet i julruschen över att terrorismbevakningen är så dålig i svensk press. Tidningens korrespondent skriver idag om hur han får följa alternativa nyhetskällor för att få veta vad som hänt, under rubriken "Guerilla -medierne slår til" (ej på webben).

"Med to formodede attentatforsøg i december er den islamistiske terrortrussel rykket tæt på Sverige. Men for de svenskere, der søger nyt på terrorfronten, er det langtfra tilstrækkeligt at se på tv, lytte til radio eller læse aviser, hvad enten det handler om papir-eller netvarianter.

I stedet gælder det om at følge udvalgte tråde på det kontroversielle svenske netforum Flashback, studere alternative nyhedskilder som den stærkt indvandrings-og islamkritiske side Politiskt Inkorrekt (PI) og læse blogs som "gudmundson", hvor Svenska Dagbladets lederskribent Per Gudmundson skriver langt mere detaljeret og kvalificeret om islamistiske terrortrusler, end hvad man kan læse på nyhedssiderne i samme avis.

[...]

Tre dage efter attentatforsøget i Stockholm kunne Flashback-skribenten "Dreggel" henvise til YouTubeadressen "mona123timo", med en uredigeret version af det lydbånds-" testamente", som Abdaly havde sendt til det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, og til nyhedsbureauet TT lige før sin død. Batuta kunne snart efter koble kontoen til selvmordsbomberens hustru, Mona Thwany.

Den israelske blog Internet Haganah og den svenske blogger Per Gudmundson forskede videre og præsenterede flere detaljer om YouTube-kontoen, der tydede på, at Thwany var mere involveret i mandens forehavende, end hun selv gav udtryk for. Men først i mandags, tre uger efter Flashback-afsløringen, nåede historien ud til den brede offentlighed via en artikel i Aftonbladet.

[...]

Mange indlæg på Flashback er tendentiøse, nogle er vildledende, nogle direkte løgnagtige. Men kritikere påstår, at en anden del af forklaringen er de etablerede mediers ønske om at være politisk korrekte.

»Der har været en gigantisk underrapportering om militant islamisme i svenske medier. Ofte har man måttet læse min blog for at få noget at vide om f. eks. svenske statsborgere, der støtter al-Shabaab i Somalia. Det er pinligt. Jeg er ikke ekspert, men har tilegnet mig en del viden, fordi jeg følger emnet tæt, altovervejende via åbne kilder på nettet. Det er mærkværdigt, at dette arbejde ikke udføres af de store medieredaktioner,« siger bloggeren og lederskribenten Per Gudmundson.

Batuta, der har skrevet godt 1.900 af i alt over 26 millioner indlæg på Flashback, erkender, at det ikke er noget problemfrit forum, og at uskyldige mennesker med jævne mellemrum udråbes som skurke og banditter.

»Men der er ikke noget alternativ, så længe de, der har til opgave at formidle nyheder, ikke gør deres arbejde,« mener han.