onsdag, januari 05, 2011

Tvärdrag på korståg

SSU:s idétidskrift Tvärdrag är alltid späckad men hungrig. I dagens ledare i SvD skriver jag om den radikala vänsterretorik som genomsyrar eftervalsanalysen, och konstaterar att den hjälper borgerligheten.

Vänstern är fånge i sin egen retorik. Väljarna såg ingen ”stupstock”, och de känner knappast igen sig nu när Tvärdrag konstaterar att ”luften har gått ur den europeiska civilisationen”.

I höstas publicerades antologin Högerns svarta bok (Verbal förlag), en anspelning på Kommunismens svarta bok, den franska debattklassiker som 1997 beräknade kommunismens dödsoffer till cirka 94 miljoner människor.

Men det är inte helt lätt att belägga att svensk borgerlighet stött några folkmord. Istället skriver man om nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, eller kritiserar Göran Hägglunds begrepp ”verklighetens folk”.

Retorikens avstånd till väljaren är långt. Även den som älskar arbetslivsfrågor torde ha svårt att se avvecklingen av ALI som ett folkrättsbrott. De flesta ser skillnad på Hägglund och Hitler.

Möjligen är retoriken nödvändig för att relativisera egna missgrepp. Den gör det liksom enklare att skratta förtjust när Jan Myrdal delar ut Leninpriset till Maj Wechselmann.

Men man vinner säkerligen inga val på att kalla Fredrik Reinfeldt för slaktare.