lördag, januari 01, 2011

Jagar någon ens den svenske självmordsbombarens medhjälpare?

Någon publicerade den svenske självmordsbombaren Taimour Abdelwahabs testamente på internet, på arabiska, engelska och svenska. Det var inte svensk press, och inte Säkerhetspolisen. Det ljudbudskap som figurerade i pressen samtidigt var det som TT fått på attentatsdagen, lätt förvrängt av sekretesskäl.

Den som lade ut självmordsbombarens verkliga farväl gjorde sig omaket att bildsätta (bland annat med syftning på de 72 jungfrur som en martyr förväntas möta i paradiset) de intalade meddelandena, och att publicera samtliga tre. Något som har skett under det närmast följande dygnet efter att Abdulwahab sprängt sig – vilket antyder att personen inte precis var utslagen av depression och sorg.

Bakgrundsbilder och profilbilder lades till, på ett sätt som närmast skapade en hyllningsplats till självmordsbombaren. Den som publicerade valde att aktivt göra jihadpropaganda av Taimour Abdalwahab al-Abdalys testamente. Den som publicerade är möjligen en medbrottsling.

Det YouTubekonto (mona123timo) som användes är väl kartlagt av några av internets bästa snokar. Allt pekar på att det används av Taimour Abdulwahabs hustru, som heter Mona och är sminkös boende i Luton.

Några dagar efter självmordsdådet raderades YouTubeklippen, och aktiviteten avtog. Men sedan några dagar har det åter varit aktivitet på YouTubekontot. Några nya prenumerationer, med en mix av sminktips och Luton Islamic Centres kanal, har lagts till, och något nytt klipp har favoritmarkerats.

Ett par frågor infinner sig. Borde inte varenda dator vara beslagtagen i hennes hushåll? Borde inte hon sitta i dagliga förhör? Borde inte någon svensk journalist sitta på hennes tröskel och pressa henne på sanningen?

Uppdatering 2/1 kl 13.17:

Mona talar ut från säker plats – men endast för konvertiten Yvonne Ridley – i News of the world. Expressen tolkar. Inga svåra följdfrågor.

Samtidigt tycks någon ha mixtrat med YouTube-kontot.

Uppdatering 3/1 kl 08.12:

Aftonbladet gör en helsida:

Beviset för Taimour Abdulwahabs medhjälpare finns på Youtube.

Ett dygn efter sprängningen publicerades ocensurerade versioner av hans ljudinspelningar på hans eget konto.

– Det låter intressant. Vi måste titta på det, säger Mikael Gunnarsson på Säpos ledningscentral.

[...]


Men på Youtube-kanalen Mona123Timo publicerades redan den 13 december de ocensurerade klippen på samtliga tre språk. Personen som ligger bakom har alltså på egen hand haft tillgång till materialet.

De är även omsorgsfullt bildsatta. Bland annat med bilder som anspelar på de 72 jungfrur som en martyr kan vänta i paradiset.

Youtube-kanalen har varit registrerad i över fyra år och där finns filmer publicerade som endast Abdulwahab själv eller människor i hans närhet kan ha haft tillgång till. Bland annat är det videosekvenser från hans och hustrun Mona Thwanys hus i Luton, England.