lördag, januari 01, 2011

Farid?

Dagen före nyårsafton publicerade en rad medier uppgiften att en 50-årig affärsman i Stockholm pekades ut som inblandad i internationell terrorism, och då kanske även som "hjärnan" bakom den planerade jul-attacken mot Jyllands-Posten.

Till Expressen sade den svenske terrorismforskaren Magnus Ranstorp att "Han är en central person i extremistcirklar i Stockholm".

Ursprunget till att den här mannen blivit aktuell är att Jyllands-Posten tagit del av förhören med David Coleman Headley, den amerikan som på uppdrag av superterroristen Ilyas Kashmiri planerade en attack mot Jyllands-Posten. I samband med planeringen av detta dåd besökte Headley Stockholm och mötte en marockansk man som pekats ut i förhören som "Farid". Headley försökte värva honom till uppdraget, men han avböjde, enligt förhörsprotokollet med anledning av att "han stod under konstant bevakning" (mer JP: 1,2,3 /hat tip Batuta!).

Frågan är om julens försök att attackera JP är en förlängning av Headleys planer.

En svenskmarockansk "Farid" har figurerat tidigare i frågor om internationell terrorism. När den svenske medborgaren och marockanen Mohamed Moumou (sedermera ihjälsprängd under namnet Abu Qaswarah, andreman i al Qaida i Irak) först listades som terrorist av USA och FN och efterlystes av Interpol angavs Farids adress – där hade alltså Moumou bott.

Det finns alltså fog att fundera över huruvida detta gamla svenskmarockanska nätverk har kontakter som leder till de nu gripna. (Till nätverket kan man exempelvis även räkna svensken Ahmed Essafri, nu i fängelse i Marocko, danskmarockanen Said Mansour, nu i fängelse i Danmark, svensktunisiern Makram Ben Salem "Abu Mua'az" Mejri, död i Irak, marockanen Abdelali Miftah, gripen i Märsta och utlämnad till Tyskland, jordaniern Thaer Alhalah, samtidigt gripen i Märsta och utlämnad, danskirakiske turkmenen Amer Saeed, nu inför rätten i Danmark, samt den mystiske Muhamed Oasis i Malmö, som ingen vet var han är...)

De svenskar som nu i veckan gripits misstänkta för att ha planerat att attackera Jyllandsposten har börjat beskrivas ganska ingående (Aftonbladet: Terrorns ansikten), men ännu tycks ingen ha presenterat kopplingen. Hur känner de varandra, de gripna och Farid?

Uppdatering 16.34:

Dagens Expressen har sammanställt "nätverk". Ambitiöst.

Uppdatering 2/1 kl 02.26:

I det svenskmarockanska nätverket kan man också räkna in Abdirizzak Jabri, som nekades uppehälle i Sverige på grund av hans koppling till Mohamed Moumous så kallade moské i Brandbergen. Andra i nätverket reagerade...