fredag, september 02, 2011

Radio1

I torsdags sände MTGs pratradiokanal Radio1 Efterlyst special med Hasse Aro två timmar om brottslighet, invandring och journalistik. Jag var en av gästerna.

Är det sant att Hasse Aro ljuger om invandrarnas brottslighet?
I förra veckans program drog programledaren Hasse Aro slutsatsen att HIV-mannen i Malmö, vars namn är ”Anders”, var svensk. Detta resulterade i ett ramaskri på sociala forum. ”Hasse Aro ljuger!”
Varför tror så många på den stora konspirationen? Att media mörkar fakta?
Och hur ligger det egentligen till med invandrare och brottsligheten?
I studion journalisterna Stefan Wahlberg och Lisa Bjurwall, ledarskribenten Per Gudmunsson och kriminologen Jerzy Sanecki.
Programmet torde gå att lyssna på via webben.
Efter programmet gav Jerzy Sarnecki mig ett exemplar av Johan Kardells sprillans nya lic-avhandling Utländsk bakgrund och registrerad brottslighet: Överrepresentationen i den svenska kriminalstatistiken som är en översikt av samtliga undersökningar som gjorts i Sverige (fler än tjugo sedan den första 1973) om frågan om invandrare, överrepresentation och brottslighet. Och som Sarnecki konstaterar i programmet är undersökningarna samstämmiga: invandrare är överrepresenterade i kriminalstatistiken. Avhandlingen går att ladda ner i fulltext.