lördag, oktober 15, 2011

JIhad i Fisksätra

En ny svensk islamisk sajt har sett dagens ljus. Islâm Qur'ân Sunnah är förvisso ännu inte färdigbyggd, men att döma av det som presenterats kommer den att hålla en låg profil.

Till det yttre skiljer sig inte sajten från otaliga anonyma informationskällor om islam. Men det ges ledtrådar om syftet. I samlingen med religiösa skrifter återfinns Abdullah Azzam och Abu Muhammad Al Maqdisi – två av de skriftlärda som räknas till al-Qaidas främsta inspiratörer.

Sajten är registrerad på en Akar Saman Ali, född 1989 och boende i förorten Fisksätra utanför Stockholm. På Facebook går han under namnet Abu Salman, och det är där man kan se hans budskap som det ser ut när det inte är polerat för allmän konsumtion.
På Facebook hyllar han den nu döde al-Qaida-imamen Anwar al-Awlaki och postar videoklipp som manar till heligt krig. Han skriver att den norske terroristen Anders Behring Breivik hade rätt om att muslimerna ska erövra Europa, han lägger upp martyrbiografier över stridande i Tjetjenien, och i vänkretsen ses kopplingar till några av Skandinaviens mest extrema islamister.Värt att notera är också hans öppna skryt med att han nyss har varit i Irak, där han har köpt uniformskläder.Att döma av konversationerna på Facebook är sajten resultatet av ett samarbete mellan flera personer med ungefär samma intressen. Man anar också att Al-Taqwa Ungdomsförening, hemmahörande i Vårby Gård, Fittja och Skärholmen, som alltså nämns återkommande, är en arena för rekrytering.

Sajten Islâm Qur'ân Sunnah är helt ny. Men det är tydligt vad det handlar om. Den är gjord för att locka in oförstående i våldsbejakande islamisk extremism.