tisdag, december 20, 2011

Se dödslistan med egna ögon

Rättegången mot de tre män som anklagas för att ha planerat att mörda Lars Vilks inleddes i morse. Göteborgs-Posten och GT/Expressen rapporterar fylligt, företrädesvis om åklagarens föredragning. Den senare gör rubriker på att Vilks toppar en av al-Qaidas dödslistor. För den som är obekant med originaldokumenten, länkade nedanför, kan det låta osannolikt.

Men som bilden till höger visar hade verkligen det första numret av al-Qaidas nättidskrift Inspire en dödslista med Vilks i topp. Dödslistan avslutar tidskriftens stort uppslagna artikel The Cartoon Crusade.

Som synes lyder en av rubrikerna The Dust Will Never Settle Down, vilket är titeln på en predikan av Anwar al-Awlaki, där Lars Vilks nämns.

Dessa pusselbitar är betydelsefulla för åtalet. Förundersökningen visar att åtminstone en av de åtalade har al-Awlaki som husgud och att en åtalad har närstuderat Inspire.

Ett av beslagen är nämligen anteckningar, avskrivna ur artikeln What to bring and not to bring i nämnda nummer av Inspire, om hur man ska packa och vad man ska tänka på inför en attack.