torsdag, augusti 23, 2012

Abu Bilal från Norge i propagandafilm för al-Qaida

En oidentifierad norsk man, med täcknamnet Abu Bilal från Norge, framträder i en ny propagandafilm från den al-Qaida närstående organisationen Islamic Movement of Uzbekistan (IMU). I filmen berättar mannen – på norska – om livet i jihad i Pakistan.

"Abu Bilal aus Norwegen"
"Att leve i Jihad, leve i Hijra og Ribat-land, det är ett spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedtider, lykkede dager og triste dager. Dager med success og dager med tester. Og allt livet här kan komma veldig fort. Veldig plutselig. I Jihad-livet kan du icke en gang planlegge dine neste tre dager, og noen gang icke din neste time en gang.  
Bare för att fortelle dere noen historie for eksempel: Det var en gang noen brödre, Mujaheed-brödre, som var på vej till slagmarken, och på vejen mötte de noen Ansar-brödre som var så glad för att möte dem att noen av dem gifte bort sine dötrer til to av disse Mujaheed-brödre. Og så har det vart tillfeller hvor noen brödre hade planlagt om att gifte seg, men da det er noen få dager för selve bryllupet, så har de blitt drept och ble martyrer. Sån är livet här. Idag begraver vi martyrer, og neste dag feirer vi bryllup. 
Bare för att gi dere noen tall, for eksempel i 2010 i bare vår Jammah, hade vi 20 bryllup og fick 29 barn. Og som sagt hade vi to store feiringer, Eid al fitr og Eid al adha.
I motsetning til vor fiende begagnar vi vore martyrer, feirer i disse dagene, og är veldig glad, og besöker familiene til martyrene og gratulerer dem."
Filmserien som Abu Bilal från Norge framträder i är egentligen tyskspråkig och heter "Frohe Botschaft aus Pakistan". Bakom ligger IMU:s egna Jundullah studios, och tidigare delar har publicerats på IMU:s webbplats furqon.com.

I skrivande stund finns delen med Abu Bilal dock ännu inte där, utan är enklast tillgänglig via Internet archive.

Men hur kan det då komma sig att en norrman sitter i Pakistan och gör reklam för livet vid islams blodiga front? Uppenbarligen har Norge gått in i en ny era den senaste tiden. Det lilla landet får allt oftare rubriker om internationella jihadister. Under sommaren har man kunnat läsa om en norsk (miljöpartistisk!) konvertit som ska ha anslutit sig till al-Qaida i Jemen och om Norges nya jihadistnätverk Ansar al-Sunna. Filmen med Abu Bilal förstärker de intrycken.

Abu Bilal från Norge är med från 32.18 i versionen nedan:(Beklagar eventuella fel i transkriberingen av norskan i filmen - jag tar tacksamt emot rättelser!)

Uppdatering 24/8: 

Efter ett telegram från NTB, baserat på min bloggpost, blev historien om Abu Bilal en tämligen stor nyhet i Norge. NRK, VG, Dagbladet och en stor mängd lokala medier publicerade varianter, bloggosfären skrev också, och NTB gjorde en längre text på eftermiddagen.

Och idag har exempelvis VG en stor uppföjning med expertkommentarer.

Visst fokus hamnade igår på frågan om filmens ålder. Såvitt jag förstår är den publicerad i denna vecka. Den utannonserades i samband med förra delen i serien. Den 11 augusti skrev man att filmen skulle komma om "cirka tio dagar":
"Auf Grund der Länge haben wir diesen dritten Teil in zwei geteilt. Inscha ALLAH wird wir für euch in ca. zehn Tagen sein zweiter Teil (FBP 3.2) zum Download zur Verfügung stehe."
Uppdatering em 24/8: 

Experten Yassin Musharbash, bloggare under namnet Abu Susu, kommenterar.

Uppdatering 25/8:

Forskaren Aaron Y Zelin har nu alla delar av serien Frohe Botschaft aus Pakistan på sin resursblogg Jihadology.