söndag, september 30, 2012

Moderat likvidation

På fredagen publicerade SvD:s ledarsida min text om punkarnas klassbakgrund, med anledning av det nya uppslagsverket Ny våg – Svensk Punk/New Wave/Synth 1977-1982.

måndag, september 24, 2012

”Sur Pungmunsson”

Noterar att den lilla litterära tidskriften Det Grymma Svärdet har nominerats till årets kulturtidskrift.

Nedan följer några omskrivningar ur DGS nummer 10:

”Skitstormen Per”
”Per Ukmunson”
”Kär Ubmundsson”
”Sur Pungmunsson”
”Gud Spärrmongson”
”Bär Plutmunsson”
”Räv Fulhundsson”
”Sfär Surbrunsson”
”Gul Fruktstundsson”
”Kukmunsson”
”Runkstundsson”
”Rundkuksson”
”Bärs Glupmundson”
”Per Gamentmuntorrson”
”Perv Ersmundson”
Samma nummer av tidskriften hyllades av DN:s Jonas Thente, som beskrev upphovsmannen med meningen: "Hans personliga, analytiska skärpa och litterära begåvning är ovedersägliga."

Det eventuella tidskriftspriset delas ut på fredag.

söndag, september 23, 2012

Schöpferische Zerstörung

I dagens SvD skriver jag finstämt – om jag får säga det själv – om Expert, utvecklingen och den kreativa förstörelsen.


lördag, september 22, 2012

Nya Socialdemokraterna

På fredagen skrev jag om budgetdebatten i SvD.

fredag, september 21, 2012

Shiamuslimer kräver kränkningsförbud, men vill förneka förintelsen?

Shiamuslimska Imam Ali Islamic Center planerar en demonstration i Stockholm med anledning av YouTube-filmen "Innocence of Muslims". Vilket verkligen är i sin ordning. 

Vad som får en att höja på ögonbrynen är dock det andra som blandas in i uppropet till demonstrationen.
"I Guds Namn,
Såsom vi fördömmer all sorts kränkning av profeter och religioner, fördömmer vi starkt alla dessa kränkningar gentemot profeten Muhammad (S). 
Varför är det inte accepterat att i yttrandefrihetens namn ifrågasätta förintelsen eller att man kan bli anklagad "antisemit" om man kritiserar vissa sionistiska individer, medan det är accepterat att i yttrandefrihetens namn kränka den mest älskade personligheten bland 1,6 miljarder muslimer, nämligen profeten Muhammad (S)?! 
För att visa vår avsky för de senaste kränkningarna av vår heliga och älskade profet kallar vi alla muslimer och alla villiga icke-muslimer att delta i en FREDLIG manifestation i Östermalmstog, stockholm, nu på lördag 22a september 2012.
Tid: 14.00-16.00 
Vi vill uppmana alla deltagare att komma ihåg profeten Muhammads (S) moral och handlingar. Därmed, för att visa att vi är trogna följare av denna kompletta människa, uppmanar vi alla syskon att handla enligt islamiska grundmoraler, genom detta kan vi hålla en fredlig och civiliserad manifestation.  
Om någon inte vill representera profeten (S) och tänker agera i enlighet med våld och emot svenska lagar vill vi låta dessa veta att de INTE är välkomna till denna manifestation.
-------------------------------
Upplysning:
Vi förväntar oss att det kommer att ske organiserade muntliga attacker mot de som deltar i manifestationen på lördag av vissa islamofober.
Vi vill uppmuntra syskon till följande:
1. Var lunga!
2. Kom ihåg att profeten (S) blev kränkt under sitt liv och han svarade med bamrhärtighet och ett vackert leende.
3. Den heliga Koranen säger: "Den Nåderikes [sanna] tjänare går lugnt och värdigt [och utan later] på jorden, och när avgudadyrkarna vill inleda ett samtal med dem, svarar de med fredshälsningen. " (25:63)
4. Använd era kunskaper för att tala med förbipasserande som är villiga att lyssna om vår heliga profet (S). Tala om för de att han är speciell för oss, och yttrandefrihet bör inte vara på bekostnad av kränkning av 1,5 miljarder muslimer.
5. Sprid ordet om ovan och påminn era syskon under dagen om ovan.
-------------------------------
Förtydligande gällande plats:
Polisen förnekade tyvär vår ansökan att manifestera framför den Amerikanska ambassaden, men istället gav oss tillstånd att manifestera i Östermalmstorg."
I samband med demonstrationen har centret också författat ett politiskt krav.
Imam Ali Islamic Center i ett brev till UD: Stifta en lag som förbjuder kränkning mot religionen I samband med andra muslimer i hela världen, fördömde Imam Ali Islamic Center i ett brev till utrikesministern Carl Bildt, den amerikanska filmen om profeten Muhammed (S).

Brevet överlämnades till utrikesdepartmentet idag tisdag.

Så här skrev centret till U-ministern:

I Guds Namn Respekterade utrikesministern herr Carl Bildt

Än en gång och i strid mot alla frihetsprinciper förolämpas den siste Profeten, som meddelade den sista uppenbarelsen för hela mänskligheten, av en grupp fräcka människor.

Vi fördömer starkt producering och spridning av sådana filmer som har till syfte att sprida hat och oroligheter bland olika folkgrupper. Den senaste nidfilmen mot Profeten Muhammad strider mot de givna principer som bör gälla för fredligt samexistens bland olika grupper i ett samhälle.

Imam Ali Islamic Center, som är en av de största islamiska församlingarna i Skandinavien, vill därmed uppmärksamma er om följande:

1. En av de viktigaste principerna för fredlig samexistens, är att olika religioner, trosuppfattningar och ideologier respekteras. Nidfilmen ifråga är en förolämpning av alla muslimer, vilka utgör en fjärdedel av jordens invånare. Det är därför en skymf mot principen om fredlig samexistens och respekt för oliktänkande.

2. Koranen lär oss att acceptera kritik och diskutera med oliktänkare men att förolämpa profeter, helgon och respekterade personligheter för olika religioner bland annat islam, kristendomen och judendomen är en vridig akt som ämnar till ödeläggning av fredligt samexistens och bör därför fördömas av de som vill ta vara eller främja fred.

3. Många av fientliga aktioner mot muslimer, särskilt efter 11 september, skedde på grund av okunnighet om islam och dess gudomliga principer. Producering av nidfilmer och nedvärderande karikatyrer, enligt vår uppfattning, bottnar i okunnigheten om islam. Men den senaste filmen såsom producenten själv medger i intervju med israeliska och amerikanska medior drivs medvetet och mot politiska mål. Vi anser att dessa drivkrafter ämnar öka islamfientligheten som i sin tur banar väg för fientliga aktioner, vilka politiker bär ett stort ansvar att stoppa.

4. Vi anser att den senaste nidfilmen ingår i ett led av ett systematiskt arbete som sponsras av grupper vars syfte är att skapa oroligheter mellan muslimer och andra grupper.

5. Trots att filmen har kränkt muslimernas känslor, detta får inte leda till att attackera amerikanska eller andra ambassader världen över. Vi fördomar därför även sådana attacker eftersom vi vet att islam har ett fredligt budskap.

6. Vi förväntar oss att svenska UD att förmedla vårt klagomål till det internationella samfundet och önskar att både svenska UD och det internationella samfundet fördömer nidfilmen och alla liknande aktioner.

7. Till sist föreslår vi, på alla svenska muslimers vägnar, att stifta en lag i landet som kriminaliserar skymf mot alla religioner. Detta för att garantera den fredliga samexistensen i vårt samhälle. Vi hoppas att Sverige ska vara en pionjär i att stifta en sådan lag och garantera de givna mänskliga rättigheterna.


Imam Ali Islamic Center Stockholm 2012-09-18


Bilaga till: FN: s sändebud i Sverige USA ambassadör i Stockholm Sveriges islamiska riksförbund Sveriges TV4 Dagens Nyheter

onsdag, september 19, 2012

Ett litet tjurigt barn

På tisdagen deltog jag i ett samtal om Olof Palme i TV4, i tv-soffan hos Malou i Efter tio. Mitt framträdande sågades dagen efter av Aftonbladets tv-kritiker Jan-Olov Andersson.

"samtalet om Olof Palme (1927–1986) – aktuell­ tack vare Maud Nycanders/Kristina Lindströms hyllade dokumentär ”Palme”­, som gör publiksuccé på bio – blev desto bättre. Mona Sahlin berättade om hur Palme tände en politisk gnista hos henne. Författaren Per Wästberg hade en häftig historia om när han och Palme var i Afrika ihop. Höger­spöket från Svenska Dagbladets ledaravdelning, Per Gudmundson, för ung för att ha varit med på Palmes tid, blev som ett litet tjurigt barn som inget hade att berätta och bjäfsade därför på bäst han kunde för att nedvärdera Palme. Stor humor."
Det är roligt att bli anklagad för att vara för ung av någon som har öknamnet "Gossen".

Starkare pengar

Kommenterar Fredrik Reinfeldts sjunde regeringsförklaring i SvD. Ett utdrag:
Så investerar vi i Sverige. Det var statsminister Fredrik Reinfeldts omkväde i gårdagens regeringsförklaring. Ordet investering återkom inte mindre än 19 gånger i anförandet, i olika varianter. Därtill kan läggas 16 satsningar (medräknat insatser), 14 stärkningar och 5 åtgärder
Det påminner om när Harry Schein skrev förslag till socialdemokratiskt kulturprogram. ”Vi hittade över fyrtio synonymer för ’mera pengar’. Vi började med sju substantiv; pengar, satsningar, bidrag, insatser, stöd, anslag och hjälp, samt sju adjektiv, större, vidgade, ökade, mera, stegrade, flera och starkare. Teoretiskt skulle vi genom att kombinera dessa ord kunna åstadkomma 49 varianter. På grund av vissa språkliga otympligheter av typen ’starkare pengar’ eller ’flera hjälp’ reducerades dock vårt program till 44 behjärtansvärda kulturpolitiska reformer.” (Schein, Bonniers 1980)

Greps för terrorfinansiering i Sverige

En man boende i Sverige har gripits misstänkt för terrorfinansiering, rapporterar Sydsvenskan. Mannen greps som del i ett större danskt tillslag mot ett kurdiskt nätverk som ska ha samlat in pengar till PKK.
"Svensk polis hoppas att tillslaget kan kasta nytt ljus över ett ouppklarat mord i Malmö. 
Terrortillslaget på tisdagen baserades bland annat på dokument som hittades på ett kontor i Antwerpen. Det tillhör enligt belgisk polis ekonomichefen för PKK i Europa. Dokumentet kom fram under granskningen av den kurdiska tv-stationen Roj TV i Köpenhamn. 
– Det kom fram indikationer om att det i flera år samlats in pengar i Danmark till PKK.
Mycket tydde också på att det via PKK-relaterade personer i Danmark förmedlades pengar till PKK och Roj TV, säger Jens Møller Jensen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, i ett pressmeddelande. 
Sydsvenskan har tidigare tagit del av delar av dokumentet, som visar att det fanns en intern konflikt inom PKK – ett möjligt motiv till att en 55-årig PKK-man sköts ihjäl med ett skott i nacken i sin bostad i Malmö 2008."

tisdag, september 18, 2012

Vid köttgrytorna

Skriver i dagens SvD om avgångsvederlagen i regeringskansliet, efter ett avslöjande av Ekot. Märkligt nog skrev jag om politikers fallskärmar även för ganska exakt ett år sedan, också då efter ett gräv från Ekot. Förra årets var mer elak.

måndag, september 17, 2012

I debatt om demokratins chanser i Arabvärlden

En våg av kravaller drar genom Arabvärlden, och jag har därmed hamnat i en debatt om chanserna till en demokratisk utveckling i regionen.

Det började med att jag skulle vara med i SVT:s Debatt i torsdags, och i samband med detta skrev en artikel på SVT:s debattsajt. "Mordet på USA:s ambassadör visar hur avlägsen demokrati är i arabvärlden", blev rubriken. Min tes var enkel.

"Den arabiska våren har omgetts av ett rosigt skimmer. Men regionen har fortfarande långt kvar till en allmän förståelse för demokratiska värden."

I tv-programmet Debatt diskuterade jag också saken en smula.

I lördags blev jag kritiserad av en Nedim Kirlic på Newsmill, under rubriken "Folket mördade inte USA-ambassadören i Libyen".
"Per Gudmundson skrev att han anser att det är att framsteg att diktaturer har fallit och de flesta skulle hålla med. Men varför låter han ändå detta fåtal som verkar vara någon sorts extremister representera hela folkets åsikter? Han generaliserar grovt när han tar för givet att demokratin är avlägsen i 'arabvärlden' på grund av att en grupp extremister attackerade USA-konsulatet, eller att liknande och protester också har inträffat i Egypten."
Idag replikerar jag på Newsmill. Rubriken har blivit "Naivt förneka svagt demokratistöd i arabvärlden".

Ett utdrag:
"Självfallet är de radikala elementen bakom kravallerna inte representativa för befolkningarna i regionen. Men frågan är om det spelar någon större roll, när det gäller chanserna till demokratisk utveckling där. 
Något som verkligen spelar roll är dock religionen och att de tongivande institutionerna saknar förståelse för demokratiska fundamenta såsom yttrandefrihet. Ta bara al-Azhar-universitetets syn på yttrandefrihet, uttryckt så sent som i vintras. Där står det klart att angrepp på religionen inte tolereras. Eller ta Kairo-deklarationen om de mänskliga rättigheterna – där rättigheterna underställs den islamiska lagen sharia. 
Muslimer i allmänhet – mannen på gatan – må ha en helt annan syn på saken. Jag antar att de flesta vill leva i frihet. Det brukar människor vilja. Men såvitt man vet är befolkningarnas syn på demokrati dock splittrad. I Pews mätningar säger majoriteten av de svarande att de vill ha demokrati – men ungefär samma andel säger att de vill att religionen ska spela en stor roll i politiken, och inte sällan att lagstiftningen strikt ska följa koranen. Motsättningen häremellan (i synnerhet som prästerskapen och institutionerna alltså tar avstånd från demokratiska grunder såsom yttrandefrihet) tycks helt enkelt inte vara uppenbar för befolkningen. 
Denna grundläggande oförståelse för hur demokrati fungerar är naturligtvis en förutsättning för att de radikala ska kunna få en klangbotten för sitt budskap, och mänskliga sköldar till sina terrorattacker och 'demonstrationer'."

söndag, september 16, 2012

Åter på jobbet

Pappaledigheten är över, och sedan två veckor är undertecknad åter i tjänst på Svenska Dagbladet.

I papperstidningen har det blivit en del korta stycken, men också ett par större pjäser. Jobbfrågan står fortsatt i centrum. Sverige har inte råd att släcka ned en stad till samt Rädda arbetslinjen belyser jobbfrågor på olika sätt. Jag har också skrivit om kultur: Public service-betänkandet har genererat en text, och dessutom har jag skrivit en ännu icke publicerad text om svensk punk. Störst bråk kom dock av min uppgörelse med avfallsutredningen: Bevare oss för sopsamhället.

Jag har även diskuterat rut-avdrag i SVT:s morgonprogram, pratat progg med Blå tågets Leif Nylén i Nordegren & Epstein i P1, kommenterat triangulering i Agenda (om det nu sänds) och debatterat om både Bildt och den arabiska våren i Debatt.

I samband med framträdandet i SVT:s Debatt skrev jag även en text om den arabiska våren: Mordet på USA:s ambassadör visar hur avlägsen demokrati är i arabvärlden. Den blev mycket läst och kommenterad.

En del reaktioner på min återkomst har noterats. I synnerhet väckte Lars Ohly viss munterhet.


Veckorna har även bjudit på en del ledarbloggande. Mest notabelt här är mitt avslöjande att Hizb ut-Tahrir nu verkar under eget namn, helt öppet, i Stockholm. Deras årliga kalifatskongress hålls delvis här i staden.

Och apropå det sistnämnda.

Den 15 september höll Hizb ut-Tahrir ännu ett evenemang i Stockholm, i Kista träff. Rubriken var Khilafah: The way forward for the Islamic Ummah. På Facebook angavs Yasir Ali vid Stockholm Uni, Taimoor Arif vid Atlas Copco, Jalil Arif vid Kungliga Tekniska högskolan, Lway El Toqui Al-Maeeni vid Kungliga Tekniska högskolan, Yosef Abou Hachem, Wasim Hentati, Sayed Jalabi, Tariq Bhutto vid Blekinge Tekniska Högskola samt Muhammad Yasir som värdar.
"Is it possible to implement a radical change? What is change? Gradual or radical change, which is correct? Can the Islamic parties deliver any change? Come and join in the discussion.  
The ummah has gone through a lot of change in the last two years. We have seen revolutions in Tunisia, Egypt, Yemen, Libya and Syria. Regimes have been toppled and the Islamic parties have won elections. What next????????? 
The ummah wants Islam but how to implement Islam? Should we follow a gradual process of change through democracy or should we have a more radical approach? Come and discuss all these questions and many more...."
 Att döma av Facebook marknadsfördes evenemanget med flyers och affischer.