onsdag, april 09, 2014

Omar Bakri har islamistisk svensk brorson

En svensk medborgare har rest med extremisten Anjem Choudary till Libanon för att där demonstrera mot den rättsliga behandlingen av Sheikh Omar Bakri, som har starka band till al-Qaida. Det meddelar Magnus Ranstorp via Twitter.

Det är intressant, för att bara några få personer från Sverige kan knytas till Bakris och lärjungen Choudarys militanta rörelser. Det påstås till exempel att Guantanamosvensken Mehdi Ghezali var "student" hos Omar Bakri, vilket också julruschbombaren Taimour Abdulwahab uppges ha varit.

Anjem Choudarys hemsida säger att den svenske medborgaren är Bakris brorson och namnger honom som Mohamad Fostok Aboya3koub. Det finns en sådan person i svensk folkbokföring, född 1969 och bosatt i Borås. Han har framträtt i offentligheten i lokaltidningen, dels som exempel på en rättrogen fastande muslim, och dels med en debattartikel.

Debattartikeln, från den 21/12-10, handlar om terrorism. Mannens resonemang är rent islamistiskt, och förklarar terrorattacker som en given reaktion på svensk politik. Han skriver att "Den svenska regeringen är direkt ansvarig för händelsen som ägde rum i Stockholm."

"Förutom att islam förpliktar en muslim att etablera den islamiska staten var man än befinner sig, så tillåter islam att en muslim ska kunna försvara sitt liv, heder och egendom när man blir attackerad. Men startskottet eller huvudorsaken till att en person som Taimour deltar i sådana militära aktiviteter härrör från den verkliga situation som muslimerna befinner sig i. Detta trots att en muslim som lever utanför sitt land är förpliktad att leva i fred med sin omgivning. Den plikten har för många blivit diffus på grund av många faktorer: I synnerhet ockupationen av muslimska länder såsom Irak och Afghanistan, mördandet av hundratusentals män, kvinnor och barn och de amerikanska och brittiska soldaternas tortyr av muslimer med stöd av deras regeringar och andra länders regeringar. Förutom detta ska man ta upp förolämpandet av profeten Muhammed, som är älskad av 1,3 miljarder människor runt om i världen, många drakoniska lagar, den nästan dagliga demoniseringen av islam och muslimer i media och diskrimineringen och brutaliteten som begås av både polis och regeringar runtom i världen. Alla dessa faktorer är den perfekta blandningen som gör att sådana som Taimour frodas och förmås till sådana handlingar. Och det är precis det som vi upplevde i Stockholm lördagen den 11 december."
Av särskilt intresse är dock mannens kunya "Aboya3koub". Det har nämligen existerat en person med motsvarande namn i den svenska våldsbejakande islamistiska miljön. Användaren bakom aliasen "Abo Ya3koub" och "aboya3koub" var medarbetare i en av landets sällsynta våldsbejakande hemsidor: sajten islam-tawhid.se, som nu är nedstängd men som drevs av den välkända jihadisten Jiro Mehho, sedermera martyr i Syrien. Sajtens innehåll har analyserats av en statlig utredning om "Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet". På Paltalk laborerade samma användarnamn med logotyper för namnet "Shariah4Sweden", en variant på Choudarys grupp Shariah4UK. Det är ingen vild gissning att det rör sig om samme man.

Om alla uppgifter stämmer visar det sig alltså att Sverige har djupare kontakter med Bakri och Choudary än vad som tidigare anats.

Det har annars varit förvånande att Anjem Choudary har besökt såväl Norge som Finland, men aldrig Sverige. En person från Sverige var dock med vid mötet i Norge: en ung man som kallar sig Abu Dujanah och som är nära släkt med familjen el Hassan i samma stad, en familj som genererat inte mindre än tre martyrer i det syriska inbördeskriget. Denne man kommer också från Borås. Det skulle kunna vara en slump, men det ser inte ut så.

måndag, april 07, 2014

Svensksomalier gripen i Kenya

En svensksomalier greps den 28 mars i staden Kapsowar i provinsen Rift Valley, Kenya, misstänkt för att ha rekryterat för al-Shabaab.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har haft en rad inslag om ärendet:
Svensk gripen i Kenya – misstänks ha rekryterat för al-Shabab
Terrormisstänkte svensken överlämnad till antiterrorenhet
Den gripne svensken i Kenya: ”Jag är oskyldig”

Uppdatering 10/4:

Rapport meddelar att mannen släpps, friad från alla misstankar:
Terrormisstänkt svensk-somalier friad