tisdag, maj 06, 2014

Svensk rapporteras död i jihad i Syrien

Taha Shade i ett foto från april.
En svensk medborgare uppges ha stupat i strid i Syrien. Dödsfallet ska ännu inte vara officiellt utannonserat av den stridande grupp han tillhörde (förmodligen ISIS, den Islamiska Staten i Irak och Syrien), men släktingar och vänner bekräftar dödsbudet genom att hylla honom som en martyr.

Taha Shade föddes i Trollhättan 1987 av palestinska föräldrar från Libanon, och växte upp i en syskonskara om fem barn. Han bosatte sig sedermera i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Han ska ha arbetat inom varvsindustrin i Göteborg, och hade enligt Skatteverket en årsinkomst på drygt 300.000 kronor när han lämnade Sverige för Syrien. Shade förekommer med en punkt i belastningsregistret. Han har dömts till dagsböter efter att ha misshandlat sina bröder i ett bråk som uppstod när en bror anklagade honom för att sälja droger.

Taha Shade kallades också Abu Ibrahim och hade varit i Syrien åtminstone sedan i maj 2013, där han har stridit tillsammans med andra göteborgare. Taha Shades Facebookprofil är generös med fotografier.
Taha Shade th. På bilden även kusinerna Omar (med basker) och
Khaled Shahade (stående tv).
Taha Shade med kollegor. Mannen längst th är påfallande lik den danske
konvertiten "Fateh Aldanimarky", Victor Kristensen, död i våras i strid för ISIS.
Uppgifterna om Shades död står att finna på den senaste inkarnationen av Facebooksidan Ghuraba Syrien, som länge har varit en knytpunkt för svenska jihadister. Men även den närmaste familjen uppmärksammar Shade. Brodern Mostafa Shade hyllar honom på sin Facebooksida med orden "May Allah accept from you ur deeds and give you the best of jannah". I kommentarsfältet på Ghuraba Syrien hyllas han av släktingar, även i föräldragenerationen.

Taha Shade har flera släktingar från Sverige som också bedriver jihad i Syrien. Utöver hans bror Mostafa Shade återfinns kusinen Khaled Shahade i Syrien. En annan kusin, Omar Shahade, stupade i vintras. Släktingen Jonas Aref El Hassan meddelades död i juni 2013.

Taha Shade blev 26 år, och den artonde jihadisten från Sverige som rapporteras död i kriget i Syrien.

Uppdatering 9/5:

ISIS-krigaren Taha Shade.
Taha Shade sägs ha dött i strid för den Islamiska Staten i Irak och Syrien mot den konkurrerande jihadgruppen Jabhat al-Nusra, framkommer det i sociala medier. Shade ska ha utfört en självmordsbombning och dödat flera ur motståndarlägret.

Den tyske journalisten Florian Flade rapporterar om tweets där jihadister skriver om en svensk självmordsbombare från ISIS som med sitt bombbälte har dödat flera krigare från Jabhat al-Nusra. Jag kan tyvärr inte hitta Flades källa, men i mejl till mig uppger Flade att svenskens kunya uppgivits vara "Abu Ibrahim al Suedi".

På bildsajten Instagram (via ink361.com) skriver användaren isis_sham vid sina två foton på Taha Shade att "Abu Ibrahim" var en stolt helig krigare för ISIS och fungerade som emir för en grupp stridande i provinsen Dayr az-Zawr – men att han blev "huggen i ryggen" av avfällingarna i Jabhat al-Nusra. Användaren påstår sig själv vara stridande i Syrien, och ha mött Taha Shade flera gånger.

De nya uppgifterna är inte oväsentliga. Här visas att jihadisterna från Sverige inte bara strider för motsvarande al-Qaida i Syrien, utan också kan uppnå viss position i organisationen – något som förutsätter stridserfarenhet, förtroende, religiös hängivenhet och hänsynslöshet.

Extra intressant är också att Taha Shade har dött i strid mot egna bröder. För bara några månader sedan var ISIS och JaN partners i kampen. De delar samma ideologi och är terroristorganisationer bägge två. Faktum är att al-Qaida centralt försöker få grupperna att sluta fred. Att döda sina egna är inte väl sett inom islam. Om det är detta kriget går ut på nu – att slakta renläriga muslimer – lär färre ungdomar från svenska förorter vilja åka.

Enligt Säkerhetspolisen har de svenska resorna till Syrien avtagit i antal, bland annat som en följd av de inbördes striderna mellan jihadistgrupperna. Nu har även en svensk jihadist dött i strid med sina egna. Det kan verka ytterligare avskräckande på hemmaplan.

Uppdatering 10/5:

Det råder delade meningar om hur Taha Shade egentligen sprängde sig.

Vännerna säger att Shade var på väg i en delegation från ISIS till fredsförhandlingar med JaN, men att JaN bara använde förhandlingarna som ett lockbete för att kunna slå till. När attacken från JaN kom sprängde sig Shade för att kunna döda så många som möjligt av anfallarna.

Den versionen delas förstås inte i motståndarlägret. Där använder man redan Shades explosion i propagandan. Sprängde han sig själv heroiskt, eller utlöstes hans bombbälte av att någon annan attackerade?

Motståndare till ISIS ifrågasätter det ädla i Taha Shades död.
Värt att notera är att Shade har en hustru, i islamisk mening. Enligt Folkbokföringsregistret och svensk lag är han ogift. Umm Haritha (även på tumblr) från Sverige är av allt att döma stolt över sin man.