fredag, april 19, 2013

Ledaren för Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham död

"Kom till Jihad – Allah förlåter dina synder!" Iklädd kamouflagekläder, med svart näsduk för ansiktet och med ett automatvapen och koranen i sitt knä, uppmanade mannen alla Sveriges muslimer att resa till Syrien och ta upp vapnen – på utmärkt förortssvenska med Göteborgsdialekt. Omkring honom stod en grupp med sex tungt beväpnade och maskerade män. "Vi är Mujahedeen Fi Ash-Sham, och vi vittnar att Jihad är obligatoriskt för var och en som tror på Allah, hans profet och domedagen."Den 21 november publicerades den första helt svenskspråkiga jihadpropagandafilmen någonsin. Gruppen kallade sig Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham. Mannen som i videon framstod som gruppens ledare förklarade med eldfängd retorik att det heliga kriget var en plikt även i Sverige. "Jihad är obligatoriskt i Sverige och över hela världen!"

Nu har ledaren från filmen dött i strid i Syrien. Han uppges heta Muhammed Ali Abu Hammour och pekas ut av en annan svensk jihadist i ett fotomontage som publicerades på internet i natt.

Muhammed Ali Abu Hammour pekas ut som ledaren i propagandavideon från
Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham.
Igår avslöjade undertecknad att svenskjordaniern Muhammed Ali Abu Hammour (محمد علي ابو حمور) rapporteras som stupad i strid i Syrien. Enligt uppgift ska han ha dött den senaste veckan – jihadistkanalen Facebook.com/Strangers.Sy nämner datumet 15 april – men några detaljer om var och hur har inte publicerats.

Muhammed Ali Abu Hammour uppges härstamma från Salt i Jordanien, där hans familj också ska ha nåtts av dödsbudet.

Enligt uppgift var Muhammed Ali Abu Hammour bosatt i Sverige, där han studerade till ingenjör.

Under den senaste veckan har flera namngivna jihadister från Sverige rapporterats döda i strid i Syrien. Utöver svenskjordaniern ovan har dödsbud kommit om Muhamed Kopriva, svensk kosovoalban från Göteborg, samt en svensklibyer vid namn Adam Samir Wali. Tidigare i år rapporterades även Kamal Badri från Göteborg stupad.

Uppdatering 6/5:

Mohammed Ali Al-Hasan var svensk medborgare, född i oktober 1991 i Gunnared och uppväxt i Göteborgsförorten Angered. Hans föräldrar kom från Jordanien. Pappan invandrade från staden Salt 1977 och mamman från Amman 1990 – ingen av föräldrarna är svenska medborgare.

Mohamed Al-Hasan hade varken fru eller barn. Han var sedan hösten 2010 folkbokförd i Trollhättan. Dessförinnan var han bosatt hemma med den stora familjen i Angered – han hade sex syskon.

På Facebook har han hyllats av släktingar och av kamratkretsen i Göteborg, som har önskat honom den högsta nivån i paradiset. En nära vän skrev exempelvis:
"Firdaus inchalla finaste och bästa människa jag känner. Så god som bekämpa ondskan. Levde som en sann lejon och lämna oss som en lejon. Sålde världen sitt liv för att möta Allah med bästa samvete. Ära att känt din familj hela livet. Din bror hamza som jag gav namnet till. Liknar dig så att jag kan hoppas på en liknande vän och bror som dig . Allah akbar"
Enligt uppgift har kamrater hållit en minnesstund för Mohammed Ali Al-Hasan.


Uppdatering 1/6:

Ett fotografi på den döde Al-Hasan har publicerats såväl av Svenska Mujahideen Fi Ash-Sham och syrienkrigarna bakom "Sollentunas muslimer". Den senare publiceringen innehåller också ett utdrag ur ett brev från Al-Hasan, mellan strecken nedan, vilket ger en viss inblick i hur han betraktade sitt jordeliv.

Vackra, ärliga och lärorika ord pa hur man gar till vaga I dawa tll nara och bekanta från vår älskade broder Insha Allah Martyren Abu Darr, vi ber Allah att låta oss snart flyga vid din sida I firdows. Må Allah acceptera dig bland sina martyrer. Amin
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“: D Vad händer mannen, det var länge sedan. Hur är det med dig, allt bra med dig? Vad händer i Sverige, hoppas allt är bra med dig. lyssnar du har varit en nära vän, men du måste förstå att det finns en mening med livet, Jag har hittat mening och det är att dyrka Allah (Gud), Jag varnar dig för Allahs straff, och jag hoppas för din skull att du tror på sanningen och det är ISLAM.
Lyssnar jag har syndat en hel del och du vet allt, men nu al hamdollah all tacksamhet till Allah som har väglett mig och jag har funnit frid och sann lycka. Om du vill följa samma väg som mig, skicka mig ett meddelande annars ska du veta att jag kommer aldrig otervanda till ditt sätt och mitt gamla liv.
Glöm inte att han som har skapat dig och allt omkring dig behöver inte dig men det är du och jag, som behöver honom. säg LA ILLAHA ILLALAH MOHAMMAD RASOLALLAH (ingen är värd dyrkan forutom gud och mohammmed är guds sändebud) och du kommer att segra, annars finns det inget annat en straff och förnedring som kommer. Döden ska komma till varje liv och du ska också smaka på döden så tänk efter hur du valjer att leva ditt liv.”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ta lärdom från er broder. Att titta på och låtsas som om ingenting när dina grannar och "vänner", (Vi bör inte ha kufar som vänner) kastar sig själva in i elden gör er inte till bra klasskamrater, arbetskamrater eller grannar. Dessa "vänner" som du är rädd att förlora eller såra kommer att vittna mot dig på domedagen för att du inte varnade dom om elden.
Vägledning är från Allah, ditt ansvar att framföra meddelandet på ett korrekt sätt utan att ändra på innehålet. Må Allah underlätta och göra er och oss framgångsrika I vår Dawa. Amin

torsdag, april 18, 2013

Jordanier boende i Sverige död i strid i Syrien

Muhammad Ali Abu Hammour (محمد علي ابو حمور)
En jordanier bosatt i Sverige uppges ha dött i strid i Syrien i veckan. Muhammed Ali Abu Hammour, ursprungligen från staden Salt i Jordanien, ska ha lämnat sina ingenjörsstudier i Sverige för flera månader sedan för att ta upp vapnen mot Assadregimen. Enligt uppgift ska han ha stridit för Fria syriska armén när han den 15 april sårades och avled.

Han är den fjärde namngivna "martyren" från Sverige (det finns därutöver uppgifter om en oidentifierad). Säkerhetspolisen uppger att minst ett "30-tal" jihadister har rest från Sverige till Syrien.

Uppdatering 19/4:

Mannen uppges ha varit frontfiguren för Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham.

onsdag, april 17, 2013

Martyr i Syrien har pappa dömd för terroristbrott

Den svenske medborgaren Muhamed Kopriva dog i strid i Syrien under första veckan i april, enligt uppgift skjuten i huvudet med raketgevär. Han blev 21 år gammal. På den bild som sprids i sociala medier bland dem som hyllar honom står han i kamouflagekläder och siktar med ett automatvapen. Han är snaggad, men bär skägg. I bakgrunden hänger profeten Muhammeds svarta fana med den islamiska trosbekännelsen i vitt.

Göteborgaren Muhamed Kopriva med automatvapen och profetens svarta fana.
Muhamed Kopriva härstammade från Kosovo – han föddes Mitrovica i oktober 1991 – men var bosatt i Angered i Göteborg. Han kom från en stor familj med sju barn. Han folkbokfördes i Sverige januari 2001 och blev svensk medborgare i maj 2005. Enligt uppgifterna hos Skatteverket har han inte deklarerat några inkomster de senaste åren. Han var ogift, och hade inga barn. På fritiden spelade han fotboll.

Så långt låter allt som vanligt, eller i alla fall som de andra kända jihadisterna i Syrien, om detta fåtal nu kan ge några generella insikter. De kommer från Göteborgsförorter, har stark islamisk identitet och tävlar i olika idrotter. Den döde Kamal Badri bodde i Bergsjön och sysslade med kampsport. Jihadisten Bherlin Gildo, folkbokförd i Hisings Backa, likaså.

Det som verkligen skiljer ut Muhamed Kopriva är efternamnet.

Och för att förstå efternamnet behövs det lite bakgrundskunskaper.

I början av 1990-talet uppstod en väpnad självständighetsrörelse i Kosovo, då en synnerligen vanskött del av Serbien. Konflikten hade också en etnisk och religiös dimension, med en övervägande muslimsk befolkning på den ena sidan och en ortodoxt kristen på den andra. Självständighetsanspråken möttes med ökad repression (Serbien leddes av den ökände Slobodan Milosevic, och de serbiska krigsförbrytelserna är väldokumenterade), och separatisterna blev allt mer våldsamma. I mitten av 1990-talet framträdde organisationen Kosovos Befrielsearmé (KLA/UCK) som bekämpade serber med så blodiga dåd att rörelsen kom att betraktas som en terroristorganisation.

Bland separatisterna fanns också jihadister, såväl inhemska som tillresta. 1998 hade jihadistgruppen Abu Bakr Sadiq något hundratal medlemmar, och begick terroristdåd i Kosovo. Men gruppen krossades inom ett år, då ledarskapet togs tillfånga. En av ledarna var kosovoalbanen Shpend Kopriva från Mitrovica.

Den 13 juli 2000 dömdes Shpend Kopriva för terroristbrott till fängelse i 7 år och 4 månader av domstolen i Kraljevo i Serbien. I samma rättegång dömdes totalt 9 kosovoalbaner till sammanlagt mer än 35 års fängelse. Som i alla krig finns det all anledning att förhålla sig skeptisk både till brottsrubrik och rättsprocess – det hindrar dock inte att terrorbrott faktiskt förekommer även i krig och att vissa domar kan vara korrekta.

Året efter domen benådades gruppen i samband med den serbiska politiska nyordningen.

Shpend Kopriva folkbokfördes i Sverige i oktober 2001. Han är idag 44 år gammal. Han bor i Göteborg, där han också har hustrun och sina sju barn, och där han försörjer sig både genom anställning och företagande. Han är inte svensk medborgare.

Shpend Kopriva är far till Muhamed Kopriva.

Det här sambandet sätter ljus på ett fenomen som Säkerhetspolisen har noterat i kontraterrorismarbetet: hur jihadismen ibland går i arv. Det finns några exempel. Förra sommaren, exempelvis, omhändertog sociala myndigheter en yngling som var i färd med att resa till jihad i Syrien – varvid undertecknad kunde avslöja att ynglingen var son till den döde svenskmarockanske terroristen Mohamed Moumou.

I den nyss utkomna Säkerhetspolisens årsbok 2012 skriver Säpo, i kapitlet om kontraterrorism, om denna företeelse.
"Vissa personer går med i våldsfrämjande grupper utifrån sökande efter spänning och gemenskap, andra är mer ideologiskt intresserade, vissa hamnar i våldsfrämjande grupper eftersom flera i deras familj eller övriga sociala närmiljö redan är våldsfrämjande." 
Frågan är hur det kontraterrorismarbete är beskaffat som kan hindra föräldrar från att uppfostra sina barn enligt sin specifika religiösa uppfattning.

tisdag, april 16, 2013

Svensk kosovoalban uppges död i strid i Syrien

Säkerhetspolisens sensationella uppgift att "ett 30-tal" islamister från Sverige har rest till Syrien för att strida renderade inte en rad i landets två största morgontidningar. Inget i DN (förlåt, vid omläsning av papperstidningen ser jag en notis på 12 rader som dock mest handlar om spionage i Sverige), inget i SvD.

Samtidigt avslöjar Flashback-tråden "Tråden där vi kartlägger svensk islamism" att en svensk kosovoalban rapporteras död i strid i Syrien. Mannen, som kosovarisk press benämner Muhamet Koprova, sägs ha stupat första veckan i april, 22 år gammal. Enligt pressen ska mannen härstamma från Mitrovica men ha bott i Sverige och tillhört en extremreligiös grupp.

Antalet namngivna döda från Sverige uppgår därmed till tre.

måndag, april 15, 2013

Aldrig förr har så många från Sverige dragit ut i heligt krig

Svenska jihadister med Kataib al-Muhajireen i Syrien
Minst ett "trettiotal" islamister har rest från Sverige för att kriga i Syrien. Det uppger Säkerhetspolisen idag i sin årsbok för 2012. Aldrig tidigare har så många från Sverige på så kort tid skaffat sig vapenträning och internationella kontaktnät. Inbördeskriget i Syrien har därmed blivit det i särklass största säkerhetsproblemet vad gäller svensk jihadism.

Så sent som i höstas uppgav Säkerhetspolisen att antalet svenska jihadister i Syrien kunde uppskattas till ett "tiotal". Det var då en tämligen hög siffra, men inte sensationell. För några år sedan kunde Säpo exempelvis meddela att ungefär ett "tjugotal" personer totalt hade rest till det heliga kriget i Somalia. På samma sätt har gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan genom åren lockat en "handfull" och mer.

Därför kom det nästan som en chock när Jyllands-Posten häromveckan avslöjade att danska säkerhetspolisen PET uppskattade antalet syriska krigare från Danmark till 45. Danmark och Sverige har normalt liknande problem.

Nu hamnar svenska Säkerhetspolisens bedömning dock i samma härad. I årsboken beskriver Jonathan Peste, Säkerhetspolisens chefsanalytiker i frågor om kontraterrorism, bedömningen.
"Ett förhållandevis stort antal personer har rest från Sverige till Syrien för att delta i strid under tiden som konflikten har pågått. I Säkerhetspolisens pågående kontraterrorismarbete bedöms för närvarande ett 30-tal personer vara av särskilt intresse utifrån uppgifter om resor i syfte att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper och utbilda sig för eller delta i olagliga våldshandlingar. Vi har uppgifter om fler personer, men vad gäller dessa är information mindre säker. 
Med andra ord har förhållandevis många rest till Syrien på kort tid, vilket är oroande. Troligen finns dessutom ett mörkertal."
Detta kan sättas i kontrast mot jihadresor till övriga aktuella konfliktzoner i världen.
"Baserat på idag befintlig information bedömer vi att minst ett drygt 40-tal sedan 2006 rest i syfte att utbilda sig för eller delta i olagliga våldshandlingar i Afghanistan/Pakistan, Somalia, Irak och Jemen."
Aldrig förr har det heller funnits så god inblick i jihadisternas liv och verksamhet.

Igår till exempel, söndagen den 14 april, publicerades en ny hyllningsfilm till minne av Kamal Badri, den förste svenske medborgaren att bekräftas död i strid i Syrien.Filmen, som är 5 minuter lång och innehåller både stillbilder och rörligt material med en beväpnad Kamal Badri, publicerades av Facebook/Strangers.sy, en kanal specialiserad på dödstillkännagivanden och biografier över tillresta "martyrer" stupade i Syrien. Sedan tidigare finns en redan en hyllningsfilm, på arabiska, engelska och på tyska, tillverkad av gruppen Kataib al-Muhajireen.

Badri är inte den ende aktuelle "martyren" från Sverige.

Adam Samir Wali
I torsdags avslöjade undertecknad att en svensklibysk man uppges ha stupat i Syrien i slutet av mars. Mannen sägs heta Adam Samir Wali. Någon sådan finns dock inte i folkbokföringsregistret, och Utrikesdepartementet hade i fredags inga uppgifter i ärendet. Det är dock inte ovanligt med alias, eller att namn översätts fel, varför mer utförlig information lär dyka upp efterhand.

En uppgift gör gällande att mannen ska ha stridit för FSA, Fria syriska armén, men den uppgiften har jag inte sett underbyggd någonstans. Hans svensklibyska påbrå gör det snarast sannolikt att han har stridit för någon mer jihadistiskt inriktad grupp.

Enligt uppgifter till Expressen kan ytterligare en man från Sverige ha stupat i Syrien. I samband med en intervju i februari med en jihadist från Göteborg som kallar sig Abou Tauba, sades att "en fick en allvarlig skada i sitt ben och en annan kan ha dödats i strid."

Även en lekman kan således med säkerhet konstatera att personer från Sverige verkligen har deltagit i strid i en icke ringa omfattning.
Bherlin Gildo

Till martyrpropagandan kan vidare läggas det material som har publicerats på plats av stridande svenskar. I särställning här står göteborgaren Bherlin Gildo, som lät publicera bilder på sig själv där han poserade med människolik, vilket väckte frågor om huruvida svenska medborgare kan ha gjort sig skyldiga till krigsförbytelser.

Den grupp som Bherlin Gildo tillhör eller tillhörde, Kataib al-Muhajireen, har blivit betydligt mindre aktiv i propagandadelen. Några bilder på heliga krigare från Sverige har inte synts till på länge. Gruppen har också nyligen bytt namn, till "Jaish al Muhajireen wa Ansar", och kommunicerar numera mest på ryska.

Flera jihadister har kommit hem till Sverige igen efter strider i Syrien. Det avslöjade undertecknad i slutet av förra månaden.

Historiskt så kommer de flesta hem igen. Många blir idoler för nästa generation. Enstaka använder sina nyvunna kunskaper i hemlandet.

Det är förvisso sällsynt, men hemvändande jihadister tycks särskilt farliga i de fall de fortsätter kriget på hemmaplan. Av de fyra personer från Sverige som sitter fängslade i Köpenhamn, dömda för att ha försökt iscensätta en terrorattack mot Jyllands-Posten, hade tre erfarenhet av resor i olika konfliktzoner.

Den norske forskaren Thomas Hegghammer har räknat på det i sin artikel Should I Stay or Should I Go? Explaining Variation in Western Jihadists’ Choice between Domestic and Foreign Fighting, publicerad i American Political Science Review i februari.
"... no more than one in nine foreign fighters returned to perpetrate attacks in the West (107 returnees against 945 foreign fighters). [...] On the one hand, this rate suggests that far from all foreign fighters are domestic fighters-in-the-making. On the other hand, a one-in-nine radicalization rate would make foreign fighter experience one of the strongest predictors of individual involvement in domestic operations that we know..."
Med ett 30-tal jihadister – minst – som har rest till Syrien kan vi nästan räkna med att även få dåd i Sverige.

torsdag, april 11, 2013

Svensk uppges dödad i strid i Syrien

En svensklibysk man uppges ha dött i strid i Syrien. Mannen, vars namn sägs vara Adam Samir Wali (ادم سمير والي من), ska ha träffats av granatsplitter fredagen den 29 mars. Enligt uppgift har kvarlevorna fraktats till Libyen och begravts bredvid fadern i Tripoli.

Mannen sägs ha varit bosatt i Sverige men ha rest till Syrien för att strida med "bröderna".

Beskedet om hans död sprids i en rad fora. Jihadistiska forumet As-Ansar hyllar honom som martyr, medan regimlojala propagandister skriver att han var en "legoknekt" som skulle kriga med "terrorgäng". En Facebooksida för libyska martyrer, ShuhadaLibyafeSuria, skriver:

"الشهيد ادم سمير والي من سوق الجمعة طرابلس, استشهد في سوريا
الشهيد عاش في السويد و ذهب لسوريا لنصرة اخوانه و استشهد على ترابها

اخوه الكبير قالي انه استشهد اثر شضية صاروخ و يحاولو نقل جثمانه الى طرابلس لدفنه جنب ابوه المرحوم

الله يتقبلك في الشهداء يا ادم"

onsdag, april 10, 2013

Svenska jihadister och al-Qaida

Svenske Syrienkännaren Aron Lund vid Utrikespolitiska institutet publicerade nyligen rapporten "Syria’s salafi insurgents: The rise of the Syrian Islamic Front", där han visar på de många nyanserna bland de otaliga stridande grupperna.

Sverige är med på ett hörn, i förteckningen över grupper som är "ideologiskt väldigt nära och ibland tätt allierade" med terrorist- och gerillarörelsen Jabhat al-Nosra:

"Kataeb al-Muhajerin ('The migrants’ brigades').  
This appears to be an umbrella term covering a number of small, independent networks of foreign jihadis, which travel and fight alongside Jabhat al-nosra and majlis shoura al-mujahedin in the aleppo region. They include Chechnyans, Central asians, Turks, Pakistanis, and other nationalities, as well as some expat Syrians and other muslims from European emigrant communities. A group of Swedish jihadis in the Aleppo province has set up websites under the name Kataeb al-muhajerin, but other factions also seem to be using it."
Lund betonar (som forskarbloggen Jihadica påminner) att Jabhat al-Nosra, i svenskt dagligt tal kallat Nosrafronten, skiljer ut sig som den mest extrema rörelsen med "starka ideologiska och personella band till den internationella salafijihadistiska rörelsen och al-Qaida".

Av alla upprorsgrupper i Syrien väljer alltså de svenska krigarna att strida sida vid sida med den värsta.

USA terroristlistade Jabhat al-Nosra förra året, på grundval att man ansåg gruppen vara en gren av al-Qaida i Irak. I förrgår visade det sig att USA hade helt rätt i det påståendet, då al-Qaida i Irak – eller Islamiska staten i Irak som man kallar sig – officiellt förklarade att Jabhat al Nosra var en och samma rörelse, och att det samlade namnet nu är Islamiska staten i Irak och Levanten.

Den som skulle försöka göra gällande att krigarna från Sverige deltar i ett nationellt frihetsprojekt har med andra ord inga trovärdiga argument.

Islamiska staten i Irak är förvisso inte heller obekant för Sverige. Självmordsbombaren i Stockholm Taimour Abdulwahab sade sig exempelvis agera på Islamiska statens uppdrag. Svenskmarockanen Mohamed Moumou var högt uppsatt. Och det är Islamiska staten som ursprungligen har satt ett pris på konstnären Lars Vilks huvud, vilket har lett till en rad mordkomplotter, varav två svenska.

Svenskarna i Syrien är dock inte längre så enkla att spåra. De håller lägre profil på nätet nu. Kataeb al-Muhajerin bytte för övrigt namn häromdagen, till "Jaish al Muhajireen wa Ansar". Gruppen kommunicerar numera  mest på ryska. Men på Facebook används också sedan den 31 mars namnet "Kateeba al-Kawthar", som definierar sig som "a group of Mujaahideen & nation builders from more than 20 countries seeking a just Islamic Nation". Det är där man hittar det senaste – vilket är en tysk översättning av en hyllningsfilm – om den Göteborgske 'martyren' Kamal Badri. Även Twitterkontot Kateeba Al-Kawthar (KAIKawthar) är tämligen aktivt.

fredag, april 05, 2013

Munir Awad med egna ord

Den 31 januari fastslog Østre Landsret domen från byretten i Glostrup den 4 juni 2012. Svenske medborgaren Munir Awad befanns precis som sina tre kumpaner skyldig till terrorbrott och straffet blev 12 års fängelse.

Till skillnad från i byretten valde Munir Awad här att tala. Huvudsakligen handlade förstås uttalandena om saker relaterade till det planerade dådet mot Jyllands-Posten, och till stor del var utsagorna uppenbart lögnaktiga, men en rad frågor behandlades och somligt kan vara intressant, om inte annat för att Munir Awad sällan talar.

Nedan följer utdrag ur Østre Landsrets dombog där Munir Awad berättar om sig själv, om hustrun, om umgänget med kriminella och andra jihadister, om tillgången till vapen och om resan med Mehdi Ghezali till Pakistan.
"Tiltalte forklarede at han er palæstinenser og er født i Libanon. Han er islamisk gift og har to børn, 5 ½ og 3 ½  år gamle. Han og hans hustru er ikke registreret som gifte i Sverige. Han har adresse i Vimmerbyplan XX, XXX, XXXXX, Spånga, men boede der ikke altid. Han havde også adresse på Visbyringen XX, XXXXXXX, XXXXX Spånga, hvor hans hustru og børn boede. 
[...] 
På et tidspunkt flyttede hans hustru og børn til Egypten. Det var nok efter hans anholdelse. De bor intil videre i Egypten. Han var sygemeldt og modtog dagpenge, da han blev anholt. 
Foreholdt Säpos brev af 16. februar 2011 om ans økonomiska forhold [...] har tilltalte bekræftet indholdet, herunder at han modtog 5.900 kr. månedligt i sygedagpenge. Han taler svensk og arabisk, men lærte først arabisk sent. Han taler arabisk med nordafrikansk accent. Det skyldtes, at hans søster giftede sig med en mand fra Libyen, og at hans hustru er halvt marokkaner. 
[...] 
Hans forhold til den nærmeste familie er særdeles godt, men det har været svært for han at finde et sted at bo, hvor hele familien kunne være. Efter tilbageholdelsen i Afrika var der tilsyneladende altid nogen, der havde talt med udlejerne, så de ikke ville leje ud til ham.Hustruen har boet hos sin mor. Han ville ikke bo der, da han ikke kunne betale selv. Han er efterfølgende blevet kontaktet af Säpo, men ville ikke tale om de mennesker, som han havde sittet fængslet med i Afrika. Han har levetr af løse jobs og er af og til faldet tilbage i kriminalitet. det er mange år siden, han har haft et fast job. Han har søgt flittigt, men har på grund af mistanken om terror ikke kunnet få fast arbejde. Det er nogen, der stikker en kæp i hjulet for ham. Han har derfor ofte arbejdet for andre, der har været udsat for det samme. 
[...] 
Han er praktiserende muslim og beder fem gange dagligt, men vil ikke betegne sig selv som stærkt troende. 
[...] 
Han havde nok tidligere sympati for Al Qaida, da han blev konfronteret med overgreb begået af vestlige magter i Nordafrika, men ikke ved nærmere overvejelse. Han kender ikke nogen i Al Qaida. 
[...] 
Tiltalte har forklaret, at det er rigtigt, at han blev anholt i Pakistan. Han blev tilbageholdt og underkastet tortur. Han var rejst dertil for at deltage i en stor fejring af Ramadan i Lahore. Der skulle deltage tusindvis af muslimer, Tilbageholdenlsen var ikke begrundet i pkistanske forhold, men afhøringerne handlede om personer som tiltalte formodedes at kende, og som boede i Sverige. Tiltalte opfattede det som om, tilbageholdelsen skete efter svensk ønske. Tiltalte fik efterfølgende at vide af det pakistanske politi, at han ikke var anklaget for noget i Pakistan, og at han godt kunne rejse ind i landet igen. En højststående officer fra det pakistanske sikkerhedspoliti udskyldte over for tiltalte på den svenske ambassade. Han kendte ikke Zalouti dengang og skulle ikke møde ham i Pakistan. Han kendte dengang heller ikke Dhahri og mødte ham heller ikke. Tiltaltes hustru og Z kender hinanden. De er venner, og han var klar over, at Z havde været fængslet på Guantanamo. 
[...] 
Tiltaltes tidligare omtelte rejse til Pakistan gik via Saudi Arabien, for at de kunne tage på pilgrimsrejse til Mekka. Detta er også påbudt i Islam. Da de var sammen med Z, der har siddet i Guantanamo, var de velkomne overalt og ville derfor rejse videre til festligholdelsen i Lahore. Det er riktigt, at de ikke havde visum til Pakistan, men det er ikke særlig usædvanligt, at personer på pilgrimsrejse ikke har visum. Der er organiserede busture med mange pilgrimme. Efter Ramadanen ville de være taget hjem via Iran. Både tiltalte og hans hustru blev anholdt, men hustruen blev bedre behandlet. Det var pakistanske politikfolk, der afhørte tiltalte, De torterede ham med slag og elektriske stød, men undskyldte bagefter. 
Rejsen i 2007 skyldtes, at tiltaltes hustru helst ville bi i et islamiskt land. De tog først till Dubai, men de befandt sig ikke godt, og hans hustru syntes, at der var for meget kapitalisme. Derfor valgte de at tage til Somalia, der er et fattigt land, som har brug for hjælp. 
[...] 
Det er ikke usædvanligt for tiltalte at tage av sted uden en klar plan om, hvornår han skal hjem igen. Det accepterer hans hustru også. Han har for vane at skille sin telefon ad, så politiet ikke kan se, hvor han er. 
[...] 
Tiltalte omgås mange mennesker, der har været i Afghanistan, Pakistan, Tjetjenien, Bosnien etc. Desuden havde han siddet i fængsel med højt profilerede islamister, som han stadigt havde kontakt til efter lösladelsen. Dette kunne være årsagen til overvågningen. 
[...] 
Han kender Zalouti fra Sverige. Tiltalte har kendt Zalouti, siden tiltalte kom tilbage fram pakistan, De har arbejdet sammen i et byggefirma og med at flytte og skovle sne. Han opfattede Zalouti som en ven. Han så ham jævnligt, eksempelvis hvis tiltalte skulle låne Zaloutis bil. Han har også truffet Zalouti i moskeen. Tiltalte kender ikke Dhahri. Han havde ikke truffet Dhahri før turen til Danmark. Han har hørt Dhahri omtalt af en ven, Fahrid, der har haft Dhahri ansat i sin møbelforretning. Han har også set ham i vennens forretning. Omar kendte han fra moskeen og møbelforretningen. 
[...] 
Han mener, at det nok var en uge før avrejsen, at han blev involveret i turen til Danmark. Zalouti bankede på hos tiltalte på Visbyringen i Spånga og sagde, at Zalouti gerne ville have tiltalte med til Danmark for at 'se på et job'. Det drejede sig om noget kriminelt. Tiltalte vidste, det var noget kriminelt, da Zalouti spurgte, om tiltalte kunne skaffe våben. Det bekræftede tiltalte, at han kunne. De har begge en kriminel fortid. Tiltalte kunne have skaffet våben, men gjorde det ikke. Tiltalte kender mange, der har våben. 
[...] 
Det var helt utænkeligt for ham at sidde med et våben i en andens lejlighet. Han har haft så mange vanskligheder med sikkerhedspolitiet i forskellige lande, så det ville han holde sig langt væk fra. Han vidste ikke, at der var våben i bilen. Hvis han skulle være med til et røveri, ville han først anskaffe våben til allersidst. Han følte sig overvåget, men det kunne de andre også være. Flere av dem havde været i Afghanistan og andre steder. Han troede, at Dhahri blev overvåget. Han fastholder, at han ikke så våben i lejligheden. Hvis han selv havde skaffet våben, ville det have været våben af bedre kvalitet end dem, man har fundet under denne sag. De våben var gamle og fungerede ikke."

onsdag, april 03, 2013

Statistik: svenska och europeiska jihadister i Syrien

Forskaren Aaron Y Zelin har sammanställt statistik över europeiska stridande i Syrien, utifrån medieuppgifter och jihadisters egna publiceringar. I sin artikel "European Foreign Fighters in Syria" för The International Centre for the Study of Radicalisation vid King's College uppskattar han att mellan 140 och 600 av Syriens 2000 till 5500 utländska krigare kommer från Europa. Uppskattningsvis mellan 7 och 11 procent  av de utländska krigarna kommer från Europa, med andra ord.

Siffrorna är så klart skakiga. Propagandan är ofta överdriven, uppgifterna är svåra att samla in, journalistkåren är sällan särskilt upplyst och säkerhetstjänsterna är förtegna. Zelins uppskattningar blir därefter. Exempelvis uppges Danmark ha haft någonstans mellan 3 och 48 stridande i Syrien sedan början av 2011 – den lägre siffran utgår från specifika namn som har förekommit i jihadpropagandan, medan den högre siffran inkluderar Jyllands-Postens sensationella uppgifter. Finland uppges samtidigt ha haft exakt 13 stridande i Syrien. Och Norge är inte ens med på listan av outgrundlig anledning (kanske har han skrivit Finland istället för Norge?). Tabellerna lär nog uppdateras vad det lider.

Det kan ändå vara intressant att se vad Zelin, som är specialist på jihadpropaganda, har funnit om svenska jihadister i Syrien. I synnerhet som svenska Säkerhetspolisen är så försiktig med uttalanden.

Zelin har totalt hittat 5 jihadister från Sverige i Syrien, varav 3 uppges vara i strid ännu. Han noterar också 1 död från Sverige.
"Our estimate is based on more than 450 sources in the Western and Arab media as well as the martyrdom notices that have been posted in jihadist online forums. As with previous conflicts, the picture is far from complete and will probably remain so for years to come. There is no “true census” of foreign fighters, and publicly available sources are inevitably incomplete. 
As a result, the figures range considerably. The numbers used on the lower end are conservative estimates/fully confirmed individuals, while the ones at the higher end include generalized (yet unverified) estimates provided by government and media sources. 
The data has been analysed in three different ways:  (1) overall numbers in total or country-by-country, including those that are present, have been killed and/or arrested, or returned home; (2) the current presence of foreign fighters (March 2013); and (3) numbers confirmed killed when fighting with jihadist groups. 
 (1)  Overall 
Since the beginning of the conflict in Syria in early 2011, we estimate that around 2,000-5,500 foreign fighters have gone to Syria to fight with opposition forces. Based on this total, the European share of this total represents 135-590 individuals, or 7-11 per cent of the foreign fighter total. 
On a country-by-country basis, the figures are as follows: 
Albania: 1
Austria: 1
Belgium: 14-85
Britain: 28-134
Bulgaria: 1
Denmark: 3-78
Finland: 13
France: 30-92
Germany: 3-40
Ireland: 26
Kosovo: 1
Netherlands: 5-107
Spain: 6
Sweden: 5 
(2)  Current Presence 
Based on the conflict totals, we estimate that 70-441 Europeans are still currently present in Syria. This suggests that most of the Europeans who have travelled to Syria are still on the battlefield. 
Country-by-country, the figures are: 
Belgium: 4-75
Britain: 17-77
Denmark: 3-48
Finland: 12
France: 9-59
Germany: 1-37
Ireland: 15-25
Netherlands: 4-104
Spain: 1
Sweden: 3 
It should be noted that some of the sources may be dated, which means that the actual figures could be lower. 
 (3)  Jihadist “Martyrs” 
The rebel forces in Syria can be divided into three groups: independent local units; those aligned with the Free Syrian Army (FSA); and so-called jihadists whose ideology is linked to that of al Qaeda. Deaths in the third category – the jihadists – can be established via so-called martyrdom notices in al Qaeda-authenticated online forums. 
Out of 249 foreign martyrdom notices, we have identified 8 (about 3 per cent of the total) whose country of origin is European. They include one from each of the following countries:
Albania
Britain
Bulgaria
Denmark
France
Kosovo
Spain
Sweden 
The actual figures could be higher because of missed notices, or unreported deaths.
I min egen sammanställning finner jag 7 namn på jihadister från Sverige i Syrien. Den döde Abu Kamal (Kamal Badri) samt Abu Dhirar (Bherlin Gildo), Abu Sulaymaan, Abu Tauba, Mark Abu Usama, Abu Yaqeen, och jag har också sett namnet Abu Kaka i ett meddelande.