onsdag, januari 31, 2007

Danmark: svenskens gäng bedrev jihad

I Danmark har åklagaren hållit slutplädering i terroristmålet i Glostrup, där alltså svenske terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevics kompisar står åtalade. Enligt åklagaren är det bevisat att de fyra unga männen - visserligen vilsna själar, men ändock farliga - var övertygade om att de bedrev heligt krig mot oss otrogna.

Åklagaren menade vidare att danskturken Abdulkadir Cesur, som ju dömdes ihop med svenske Mirsad Bektasevic i bosnisk domstol, egentligen var cellens andrahandsval att biträda Bektasevic i terrordådet. Ynglingen som var tänkt att följa med till Bosnien fick inte - för sin pappa.

Bäst bevakning har tidningen Politiken:

De fire tiltalte i terrorsagen fra Glostrup var alle dybt engageret i hellig krig mod vantro, da de blev anholdt i oktober 2005.

Og det er egentlig en trist historie om nogle vildfarne unge mænd, sagde anklager Dorthe Vejsig under den afsluttende procedure i Østre Landsret i dag.

Men det skulle imidlertid ikke forhindre de 12 nævninge i at dømme de fire tiltalte for at planlægge terrorisme, understregede hun.

For fra anklagernes side hersker der ingen tvivl om, at de tiltalte er skyldige i at hjælpe svenske Maximus og dansktyrkiske AC, der i oktober 2005 blev anholdt med 20 kilo sprængstof i en lejlighed i Bosnien. For tre uger siden blev Maximus og AC er idømt 15 og 13 års fængsel for at planlægge terrorisme mod et ukendt sted i Europa.

Anklagerne fremlagde under proceduren også et bud på rollefordelingen i det, de betegner som den danske terrorcelle.

Den 20-årige IAJ fra Frederiksberg var hovedmanden bag terrorcellen. Anklagerne mener, at han i Irak afgav et troskabsløfte om at udføre en martyraktion. Da han kom tilbage til Danmark, begyndte han at udvælge medlemmer til terrorcellen blandt venner i det københavnske moskémiljø. Resultatet blev en gruppe bestående af de fire tiltalte samt den nu terrordømte AC.

Den 18-årige EIH fra Nørrebro skabte angiveligt kontakten til svenskeren Maximus, som dermed også blev en del af terrorcellen.

Den 21-årige AA blev blandt venner kaldt 'Collection'. Kælenavnet skyldes AA's evne til at samle penge på lovlig og ulovlig vis. En evne, anklagerne mener, at AA blandt andet brugte til at finansiere den planlagte terroraktion.

Den yngste af de tiltalte, den 18-årige ABA, kunne ifølge anklagerne meget vel have siddet fængslet i Bosnien i stedet for vennen AC. Anklagerne mener, at ABA var parat til at tage afsted, indtil hans far nedlagde rejseforbud, fordi han havde fået nys om en 'martyraktion'.
På tisdag håller försvaret slutplädering.

Ååh doktorn!

Har precis haft ett spännande samtal med två uppsaladoktorer verksamma i gränslandet mellan ekonomi och journalistik, i färd med att göra ett paper om bloggosfärens eventuella betydelse för journalistiken - och då helst ekonomijournalistiken. Kaffet var gott, men jag har ingen aning.

Har bloggar någon betydelse för ekonomipressen?

Den som bättre än jag har svar eller synpunkter på den frågan kan nog mejla till Karolina Windell eller Maria Grafström på Economicum i Uppsala.

(Och ja, ungjävlar, titeln är en referens till Agneta!)

Rutinerad journalist Nyamkos pressis

Tuffaste, snyggaste och mest vågade ministern Nyamko Sabuni förstärker kommunikationssidan på det nya Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Som pressekreterare anställs rutinerade journalisten Ann-Marie Åsheden, med bakgrund på bland annat Dagens Nyheter och Affärsvärlden.

Bra men bisarra fakta att veta om Åsheden är att hon är specialist på magnolior, som hon gett ut en bok om, och driver en sajt om. Hon är också kunnig i frågor om jakten på Olof Palmes mördare, vilket också blivit bok - som uppstod i ett slags samarbete mellan Hans Holmér och Dagens Nyheter, där Åsheden mer eller mindre fick vara embedded reporter i utredningens första tre månader.

På senare år har Åsheden varit frilans och kommunikationsrådgivare

Uppdatering:


Åsheden är bara en tillfällig lösning, berättar Politikerbloggen:

Malin Engstedt, tidigare press- och informationschef inom näringsliv och offentlig förvaltning, börjar jobba 1 april.

Fram tills dess sköts jobbet av Ann-Marie Åsheden

USA: svenska pass vid misstänkt terrorfäste

Utrikesminister Carl Bildt har skaffat en ny blogg, Alla Dessa Dagar, där jag fastnar för hans inlägg om fängslade och dödade svenska medborgare i Somalia. Med viss besvikelse över att inga medier tycks intressera sig för sakfrågor citerar han sig själv ur en riksdagsdebatt som hölls på tisdagen. Och det han sade har faktiskt nyhetsvärde. Stort nyhetsvärde.

Vi har på olika kanaler nåtts av olika informationer som tyder på att svenska medborgare varit inblandade i strider eller t o m dödats i Somalia.

Låt mig mot bakgrund av detta säga följande.

Vårt avståndstagande från terrorism och all verksamhet med anknytning till terrorism är entydigt.

Utan att på något sätt ta ställning till vad som hänt eller inte hänt i dessa fall – om det vet vi alldeles för lite – vill jag med visst eftertryck säga att svenskt medborgarskap inte ger någon frisedel till att delta i eller planera terroristiska handlingar i andra delar av världen.

Det vi faktiskt vet om svenska medborgare som dödats, fängslats eller varit inblandade i strider är dessvärre mycket lite. Och därför har vi på alla de sätt vi kan sökt information.

Vi har varit i kontakt med etiopiska, kenyanska, somaliska och amerikanska myndigheter. Vi har ställt konkreta frågor om konkreta fall.

Enligt uppgifter vi fått från USA har två svenska pass upphittats av etiopiska trupper i anslutning till den plats som attackerades av USA för någon månad sedan, men vi har inte fått den bekräftelse eller ytterligare information som vi efterlyst inte minst från de etiopiska myndigheterna.

Enligt uppgift från en talesman från den somaliska övergångsregeringen har svenska medborgare dödats i strider. Enligt dessa uppgifter har de varit stridande på den islamistiska sidan. Men vi saknar möjligheter att verifiera det som sagts.
Jag upprepar: svenska pass ska ha hittats på platsen där USA gjorde sitt första flygangrepp - en räd som motiverades med att man hade mycket starka indicier om att en Al Qaida-cell befann sig där.

Jag har tidigare skrivit att USA med sitt flyganfall försökte döda bland andra Abu Talha al Sudani, en Al Qaida-medlem med tydlig koppling till Sverige. Abu Talha samarbetade med gitmo-fången Gouled Hassan Dourad, som ju ska ha bott i Sverige på 90-talet.

Att flera svenskar skulle kunna vara inblandade på den nivån är en sensationell nyhet.

(Bildts blogg hittad via Politikerbloggen)

Uppdatering:

Expressen följer upp, ett dygn senare...
- Två pass har hittats av etiopiska trupper och ska ha överlämnats till USA, uppger André Mkandawire på UD:s pressavdelning för Expressen.se.

Enligt uppgift ska passen ha funnits på någon av de platser i Somalia som bombades av amerikanska styrkor i början av januari. Syftet med bombningarna var att komma åt flera högt uppsatta terrorledare som skulle befinna sig där.

Men vad fyndet av passen betyder kan UD inte uttala sig om.

- Vi vet inte ens hur många svenskar som har befunnit sig i landet. Eftersom vi inte har någon ambassad där har vi ingen kontroll alls. Vi har länge uppmanat alla svenskar att lämna landet, säger André Mkandawire.

Nu jobbar UD vidare på att ta reda på vad som har hänt.

- USA har lovat att återkomma. De efterlyser bland annat information från de etiopiska myndigheterna.
Uppdatering 2:

Ekot fyller i att UD nu kan berätta att passen tillhör två män, varav den enes familj underrättats.
De svenska passen, som tillhör två män, ska nu vara i händerna på den etiopiska armén som hittade dem.

– I det ena fallet har man kunnat hitta anhöriga i Sverige och underrättat dem. I det andra fallet har man inte kunnat hitta någon anhörig i Sverige.

Ni tolkar inte de här uppgifterna om de upphittade passen som en bekräftelse på att svenskar har deltagit i striderna?

– Läget är fortfarande så att vi inte har några bekräftade uppgifter på om svenskar ska ha gripits eller dödats i Somalia. Alla uppgifter är fortfarande väldigt osäkra och vi arbetar naturligtvis på att försöka få fram fakta, säger Nina Ersmann på UD.

tisdag, januari 30, 2007

Svensk islamistledare flydde Somalia

Var någonstans var egentligen chefen för utbildningsdepartementet under Islamiska Domstolarnas Förbund - svenske medborgaren - Sheikh Fuad Muhamed Qalaf när Etiopiens trupper drev islamisterna på flykt? Sheikh Fuad Muhamed Qalaf, som lämnat Sverige under förespeglingen att aldrig mer svika somalierna, och som modigt förklarat att han skulle sätta hela sitt utbildningsväsende i det heliga krigets tjänst, borde ju stått i främsta ledet under striderna - men hans namn har inte figurerat i några rapporter från fronten.

Idag kom förklaringen.

Han hade flytt landet. Ett bekvämt sätt att överlåta det heliga kriget till andra - exempelvis åt barnen i skolorna han var chef över eller åt de somalier i exil han uppmanade att åka till Somalia för att delta i jihad.

The East African rapporterar:

A good number of the men who led the movement had an easy excuse to leave the jihad to others by taking flights to Saudi Arabia. They simply joined thousands of Somalis and millions of Muslims from around the world performing the Hajj pilgrimage.

Sheikh Muqtar Robow Abu-Mansor, the deputy head of the UIC's defence, followed in the footsteps of his boss, Sheikh Yusuf Mohamed Siad Indhacadde. Sheikh Fuad Mohamed, the UIC's youth and education executive and others in the leadership also headed for Mecca. This group was said to have deliberately avoided the jihad, but caused resentment because of their departure at a time the Islamists were facing growing pressure from the TFG forces, supported by Ethiopian troops.
Modigt.

Blå listan

Oops.

Den månghövdade hydra vi kallar högerspöket har avslöjats!

Nu återstår bara frimurarna och kosmopoliterna innan rättshaverismen fullbordats.

(via Ali Esbati)

Hovrätten: Så mycket är din fitta värd

Hovrätten för Västra Sverige har idag utdelat dom i ett mål om könsstympning, om vilken Dagens Nyheter berättar. Pappan dömdes till 2 års fängelse, och till att betala 300.000 kronor i skadestånd till den vid tiden för stympningen 13-åriga dottern. 300.000 kronor kan förstås ses som ett relativt högt skadestånd, men frågan är vad det signalerar.

En kvinna i Sverige lever 82 eller 83 år. Flickan har alltså att genomlida 70 år utan fungerande könsdelar. Skadeståndet ger henne ganska lite per dag under den tiden. Ganska lite.

11,75 om dagen. Så mycket är din fitta värd.

Om skadeståndet alls betalas, vill säga. Det svenska systemet för skadestånd tar liten hänsyn till offren.

Svensksomalier protesterar mot Etiopien

Nyhetsredaktionerna har börjat få upp ögonen för svensksomaliernas stöd till den islamistiska sidan i Somalia. Men här på bloggen ligger vi en bit före, och kan idag ge ännu en bit i det alltmer enahanda pussel som bildas av svenska somaliers ställningstaganden.

183 namngivna svensksomalier tillhörande två klaner publicerade igår på islamistvänliga somaliska sajten Qaadisiya.com en protest mot Etiopiens ingripande i Somalia - det ingripande som förhindrade Islamiska Domstolarnas Förbund ifrån att slutgitligt ta makten ifrån den legitima regeringen och inrätta en sharia-stat i Somalia.

Ännu, precis som när jag skrev i Svenska Dagbladet och på bloggen för två veckor sedan, har jag inte sett några omfattande protester mot islamisterna.

Fler svenska islamister i Somalia?

Det finns fler svenskar på islamisternas sida i Somalia. Det säger somaliska regeringens talesman till Ekot.

Regeringens talesman Abdirahman Dinari säger till Sveriges Radio att några av svenskarna har dödats i striderna mot regeringen.

– De kom, de deltog och man har fått se deras dokument. Vissa av dem har stupat, en del är vi på spåret medan andra sitter fängslade. De greps när de försökte passera gränsen till Kenya, säger Abdirahman Dinari.

Det var i mitten av januari som de första uppgifterna om gripna svenskar i Somalia blev kända.

Somalia har befunnit sig i krig mellan å ena sidan övergångsregeringen, stödd av Etiopien, och å andra sidan islamistgerillan.

Enligt regeringen i Somalia ska ett okänt antal somalier från Sverige, med svenskt medborgarskap, ha kämpat på islamisternas sida.

– Det är sant och vi beklagar att det finns somalier som har fått flyktingstatus i Norden, norrmän, svenskar och danskar. Och när de reste från Sverige hade de en annan tanke, nämligen att bli jihaddister, heliga krigare, som skulle utföra terrorhandlingar.
Svenska Utrikesdepartementet har fått samtal från flera som är oroliga för sina anhöriga, berättar Dagens Nyheter. Men UD har bara träffat en person som uppges ha stridit för islamisterna.
- Det har ryktats från flera källor att det skulle finnas svenskar som deltagit och tillfångatagits. En svensk har tagits till fånga på gränsen. En av våra representanter har besökt honom när han var i förvar i Nairobi. Vi vet inte vad han anklagas för, men nu är inte kvar där. Om han har utlämnats vet vi inte, det finns uppgifter om det, säger Nina Ersman, chef för UD:s presstjänst till DN.se.

Hon säger att flera svenskar hört av sig till UD och varit oroliga.

- En och annan har hört av sig. De har uttryckt oro för saknade anhöriga som de inte har hört av. Det är många motstridiga uppgifter som cirkulerar och det enda fall av frihetsberövade är denna person i Nairobi, säger hon.
Bland somalier tycks finnas en viss förståelse för beslutet att delta i det heliga kriget. Den gripne tycks inte vara någon enstöring. I P1 Morgon berättade SR Internationals reporter Kenadid Mohamed att den gripne svensken i Somalia är välkänd bland somalier i Rinkeby utanför Stockholm. Mannen har mer eller mindre pendlat mellan Sverige och Somalia de senaste två åren.
-Det verkade som om alla somalier kände till vem det är.

-Det är någon som alla somalier känner i Rinkeby.
Till Kenadid Mohamed har somaliska regeringens talesman sagt att ytterligare information kommer att ges när utredningarna är klara, om ett par veckor.

måndag, januari 29, 2007

Ahmed Rami inblandad i Marocko-härvan?

I Marocko sitter sedan mer än en månad en svensk medborgare fängslad, misstänkt för att ha varit aktiv i en grupp som värvat jihadister till Irak. Spanska tidningen La Razón skriver nu att källor inom marockansk säkerhetstjänst påstår att ett svenskt nätverk spelat stor roll för islamisterna i Marocko. Källorna menar att notoriske antisemiten Ahmed Rami är hjärnan bakom det påstådda nätverket. Svensk Israel-information har översatt artikeln:

De frihetsberövanden som marockansk polis gjort i Tetuán av medlemmarna i ett islamistiskt nätverk som sänder jihadister till kriget i Irak har bekräftat vilken roll gruppen har, styrd från Sverige av den f.d. officeren i den marockanska militären Ahmed Rami. Den tidigare översten – som deltog i de två försöken till militär statskupp mot Hassan II 1971 och 1972 – har i Stockholm bildat en islamistisk grupp som förfogar över en radiostation (Radio Islam) och websidor på Internet och vars syfte är att infiltrera den marockanska militära strukturen, i vilken Rami kan räkna med gamla bekanta.
Jag har ingen aning om vilken tilltro man ska fästa vid en sån här artikel. Det finns all anledning att förhålla sig skeptisk till marockanska säkerhetspolisen. Läs alltihop på SIIs sajt och avgör själv!

Uppdatering:

Svensken Ahmed Rami, om nu någon undrar, är förintelseförnekare, judehatare och förespråkare av blint våld för att upprätta shariastaten. Självfallet blev han därför uppmärksammad med en lång intervju i Hizbollahs tv-kanal Al Manar för något år sedan. MEMRI gjorde en transkription, lyckligtvis, som avslöjar både Rami, Hizbollah, och den svenska vänster som utgör deras försvar.
Ahmad Rami: "Today, the Westerners harbor great respect for Hizbullah in their souls."

Host: "In public opinion?"

Rami: "Yes, in public opinion. They respect Hizbullah because it is waging Jihad."

Host: "Do you mean in Sweden, or Europe in general?"

Rami: "Europe in general. Sweden's greatest author, Jan Myrdal, said to me: 'You Muslims may need our support, but we need your Jihad. Otherwise, whom will we support?' If there is no Jihad and resistance, who will the free people in the West support? There are free people in the West."
Läs eller titta.

Svenske islamisten i Somalia identifierad

Talesmannen för Somalias regering identifierade på söndagen den svenske medborgare som finns i somaliskt förvar, misstänkt för att ha stridit med islamisterna, tillfångatagen vid gränsen mot Kenya, berättar Somalinet.

Dinari told the local media today that what he called "the deported terrorists" were mostly foreign fighters who were caught at the Kenya-Somalia border during the hunt down operations in southern Somalia.

“They were born of many different countries like Yemen, Jordan, Emirates, Saudi Arabia, Sweden, Syria, Comoros, Tanzania, Kenya Ethiopia, Morocco and Somalia,” Dinari said. “Among them were the wives and the children of the most wanted terrorists including Fazul Mohamed Ali, Osman Yasin, Swedish national and Ahmed, Morocco national,”

Mr. Dinari said the security officers handling the case of these terrorists have issued a full report detailing on their identities. All the suspects are being investigated and anyone who is found guilty will be brought before justice, the report said.

72 jungfrur45 sekunder stå-upp om terrorister och motivation piggar upp denna kalla måndagmorgon.

(via LGF)

lördag, januari 27, 2007

Fördubblad invandring i Danmark

Några intressanta siffror om den danska invandringspolitiken - som inte sällan utmålas som rasistisk eller främlingsfientlig här i landet - presenterades idag av Jyllands-Posten.

Siden 2001 er antallet af nytilkomne udlændinge fra lande uden for EU mere end fordoblet. Det samme gælder antallet af opholdsbeviser til borgere fra de gamle EU-lande og EØS-landene (f.eks. Norge), som er fordoblet fra knap 6.000 til ca. 13.000.
Mer än fördubblad invandring sedan 2001, alltså. En uppgift jag aldrig fått höra, vare sig från dem som har Danmark som förebild eller från dem som föraktar danska regeringen. Kanske passar inte sanningen för något av lägren?

Go, Mosander, Go!

Ekots senior reporter Jan Mosander har de senaste åren levererat en mängd scoop om hur biståndspengarna används (en insats som redan hyllats av Redaktörn). Mosander läser nog inte här, men jag vill ändå tipsa om ett knäck att göra i svensk tappning. Israelisk press har i dagarna berättat, baserat på en sammanställning från Palestinian Media Watch, hur amerikanskt bistånd till infrastruktur fått närmast ironiskt resultat.

After Saddam Hussein's execution, the Palestinian Municipality of Yaabid decided to name both a school and its main street after the Iraqi dictator. It appears that the same street was paved 18 months ago using grants from USAID.

This is not the first time that US money has gone to build Palestinian infrastructures that are named to glorify terrorists and enemies of the US. Three examples:

1. After the US gave the Jenin municipality money for road works in the city, a block in the center of Jenin was named for the first Iraqi suicide terrorist who killed four American soldiers in Fallujah. The mayor of Jenin participated in the anti-American rally and the speakers blessed the “resistance of the residents of Fallujah” [Al-Hayat Al-Jadida, April 4, 2004].

2. USAID funded the building of the Salaf Khalef Sports Center. Salef Khalef (Abu Iyad) the head of the Black September terror organization, was behind the killing of two US diplomats in Sudan and the 11 Israeli Olympic athletes. [Al-Hayat Al-Jadida, May, 30, 2004]

3. USAID funded renovations of the Dalal Mughrabi School named in honor of Dalal Mughrabi and her terror group, who killed American photographer Gail Rubin and 36 Israelis. [Al-Hayat Al-Jadida, December 14, 2004]
Törs man gissa att det svenska biståndet till infrastruktur i de palestinska territorierna kan ha löpt samma öde?

(via The Belmont Club)

fredag, januari 26, 2007

Bektasevic ville grunda Al Qaida Nordeuropa

Svenske terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevic var i färd med att starta en Al Qaida-cell, tillsammans med de danskar som står under åtal för terroristbrott och britten Younis Tsouli, mer känd som Al Qaidas webmaster. Det framkom i förhandlingarna idag i det så kallade Glostrup-målet, berättar tidningen Politiken.

Al Qaida Nordeuropas manifest, som återfanns på Bektasevics dator, innehöll slagord som "Bekämpa de otrogna, för de har ingen tro" och "Spräng dem var än de befinner sig".

På årsdagen for terrorangrebene mod World Trade Center og Pentagon lagde Tsouli et manifest for al-Qaeda Nordeuropa ud på en af de ekstremistiske hjemmesider, han var med til at drive.

Tsouli var under sit dæknavn, Irhabi 007, en central figur i kommunikationen mellem islamister og sympatisører verden over. Han spredte propaganda og bombeopskrifter via sit net af websider.

Og en af de ting, han lagde ud, var ifølge anklagemyndigheden forfattet af den gruppe unge mænd, der nu sidder tiltalt for at støtte de terrorforberedelser, deres venner i Sarajevo tilsyneladende skulle gennemføre.

Britisk politi fandt beviser på kontakten mellem den ene af de tiltalte, ABA, og Irhabi 007 på den britiske webmasters computer. Og samtidig viste efterforskningen af sagen mod Irhabi 007, at hans sidste opkald inden han blev pågrebet, gik til Maximus i Sarajevo. Maximus og dansk-tyrkiske AC er siden blevet dømt for terrorforberedelser i Sarajevo.

På Maximus' computer lå manifestet til det, der blev kaldt al-Qaeda Nordeuropa med opråb som 'Bekæmp de vantro folk, for de har ingen tro', 'Spræng dem, uanset hvor de er' og 'Muslimernes forspildte blod skal ikke gå tabt'.
Uppdatering:

Kommunikén som spreds den 11 september har översatts till engelska tidigare av Evan Kohlmann (pdf), som underströk att den publicerats av samma källa som vid tiden användes av Al Qaida-ledaren i Irak, Abu Musab al-Zarkawi.
Ett uttalande från Al Qaidas Jihad-kommitté i Norra Europa

I Allahs, den högst barmhärtiges och ärofylldes, namn:

Hylla Allah som bringar seger åt islam... och skicka böner till hans profet Muhammed, hans familj och anhängare. Den allsmäktige Allah var den som legitimerade det heliga kriget för oss... i syfte att lyfta förtryck och orättvisor från alla våra utsatta muslimska bröders ryggar - dessa vars länder tagits med våld och dessa vars heder vanärats, vilket är ett faktum som vem som helst med en gnutta intellektuell kapacitet kan se och bevittna. Vi betraktar hur heliga platser, tillgångar och naturresurser som tillhör den islamiska nationen stjäls och tas med våld av arga otrogna och deras anhängare i de hedniska regimerna. Dessutom har de dödat, fängslat, torterat och vanhedrat våra muslimska bröder och systrar. Därför förklarar vi i Al Qaida i Norra Europa att det muslimska blod som förspillts, och som fortfarande förspills, inte ska ha spillts förgäves, och vi svär vid den allsmäktige Allah att vi ska offra våra själar och våra döda kroppar för denna religion, för att kunna föra mujahedin-baneret, och att föreviga muslimska själar på samma sätt som våra bröder i Storbritannien gjort nyligen. Allah akhbar, och äran går till Allah, hans profet och våra heliga krigare.

Al Qaidas kommitté i Norra Europa, 11 september 2005, 08:46.
(min övers fr eng)
Uppdatering 2:

Åter visas internets betydelse för Al Qaida. Svenske terrorismforskaren Magnus Ranstorp har skrivit en intressant essä just om detta, som nyligen publicerats i pdf-format på FOIs webbplats:

The Virtual Sanctuary of Al-Qaeda

Förnekelse

Alltså. Brevet från Laila Freivalds till Jemen finns i pdfRiksdag och Departements hemsida. Vem som helst kan se det, sedan veckor tillbaks.

Men inte UD. Nej då.

Efter R&D:s publicering av breven vidhåller tjänstemännen att det inte gått något brev från utrikesministern till Jemen.
Herregud.

torsdag, januari 25, 2007

Leksand rocks!

Kurbits på omslaget!

Jag tror aldrig det har hänt förr, men Leksand har lyckats avla fram ett skapligt rockband. När jag i julas var ute och drack öl med polarna så stack minstingen i gänget, Niclas, en skiva i handen på mig, och sa åt mig att lyssna. Visst. Folkmusik har det alltid funnits i Leksand (Merit Hemmingson, Pelle Lindström), men rock eller pop? Så skeptisk har jag varit att jag först nu stoppat in plattan i spelaren.

Men va fan. Det funkar ju!

Montezumas ligger i samma sextiotalsdoftande nisch som de senaste årens stoltheter från Borlänge, Mando Diao och Sugarplum Fairy. Inte särskilt förvånande har Montezumas agerat förband åt de senare ett flertal tillfällen. Atomic Swing är en annan referenspunkt som dyker upp i huvudet.

Provlyssna på hemsidan eller på myspace!

Så ock på tv

Som om det inte var nog illa att public service sänder gudstjänster så fort man är bakfull avslöjar nu Kyrkans Tidning att SVT sänt ren reklam för Svenska kyrkan utan att ange avsändaren.

Programserien bestod av åtta porträtt på anställda inom Svenska kyrkan och förmedlade en ohöljt positiv bild av kyrkans arbete, utan kritiska inslag.

Att kyrkokansliet i högsta grad var delaktiga i produktionen var inte någonting som Sveriges Television eller tittarna fick veta. Att Svenska kyrkan hade sponsrat och godkänt produktionen som sändes i public service-kanalen Svt2 var heller ingenting som angavs i eftertexterna.
Man kan knappt föreställa sig vilken skandal det blivit om kanalen sänt en serie porträtt av ädla scientologer sponsrat av Ron L Hubbard.

Förresten. Har inte kyrkan råd att driva en egen kanal?

Evenemangstips

Rumble in the jungle! Clash of civilizations! Borg mot McEnroe! Sonny & Cher!

Bered er på årets fajt! För om en vecka kommer uppföljaren:

Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, mot Frida Johansson Metso, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

Vi kan kalla det The Beauty and the Beast.

Tid: Fredag den 2 februari klockan 18.00
Plats: Eriksbergsgatan 8b, Stockholm
Ämne: Hur ser framtidens borgerlighet ut?
Arrangör: Liberala Studenter
Moderator: Per Gudmundson

Lästips

Alltid finurlige Bengt O med bloggen När jag ändå har ordet har noterat hur mina nyinstallerade annonser tycks bli märkligt nervösa av alla skriverier om terrorism.

Läs alltid Bengt O!

onsdag, januari 24, 2007

Tidens tempo

Proggrörelsens publicistiska flaggskepp Musikens Makt försökte en gång begripa vad det var som hände på punkscenen, och det blev, som klippet ur arkivet på utmärkta sajten punktjafs.com visar, mest en komisk illustration av proggarnas egna drömmar.

När den engelska nya vågen och punkstormen nästan blåst över och vi bara träffats av unkna kommersiella vindpustar då visar det sig att vi här i Sverige har embryot till en – om inte ny – men dock annorlunda musikrörelse.

Det är unga aggressiva män som kopierat det engelska musikaliska uttrycket men fyllt textinnehållet med egna erfarenheter från plugget, jobbet, förorten. Den svartröda flaggan är hittills det politiska riktmärket och provocerande texter typ ”skjut en snut” är ett måste för grupper som sjunger på svenska.

Raggarna får också på käften. Men inte på samma sätt som kapitalisterna.
Musikens Makts artikel, av Håkan Lagher, var emblematisk för hur vuxenvärlden närmade sig punken. Välmenande men fumligt. Hela Sveriges samlade socionomkår stod på kö för att analysera vad dessa vilda uttryck egentligen betydde, vilket naturligtvis ledde till att punken sedermera kramades till döds av etablissemanget.

Trettio år senare åtalas samma typ av rastlösa unga män, berättar Helsingborgs Dagblad.
Rap-duon i Emilush & Caustic åtalas för sitt framträdande på den kommunalt stödda Rotrocken i Teaterparken i Landskrona i början av augusti förra året.

Duon sjöng en sång med temat "alla i Landskrona hatar poliser" och "vi ska starta krig mot snuten" precis när en polispatrull i uniform kom till platsen. Patrullens uppdrag var att bevaka Rotrocken.

Publiken var enligt polisutredningen med på noterna. Folk framför scenen jublade och applåderade, och publiken började peka finger mot de två uniformerade polismännen.
Ett tidens tecken, förstås. Men kanske bättre för musiken.

Meriter

Resumé avslöjar, men utan att ha fått det bekräftat, vem som blir SVTs nyinrättade programchef med inriktning på nyheter:

Jan Axelsson började som reporter på LO-tidningen och var därefter pressombudsman åt LO-ordföranden Gunnar Nilsson innan han värvades till SVT.
Han gjorde så att jag stängde min blogg också, ska tilläggas.

tisdag, januari 23, 2007

Mirsad Bektasevics hemliga liv på internet

Få svenska säkerhetspolitiska frågor de senaste trettio åren har varit lika omdebatterade som den hemliga övervakningen av kommunistgrupper, som genomfördes dels av säkerhetspolisen och dels av det socialdemokratiskt färgade spionorganet IB. Slutsatsen som dragits efter trettio års diskussion - att övervakningen var i stort sett onödig, integritetskränkande, alltför omfattande, främmande för ett demokratiskt styre, etcetera - har manifesterats på flera sätt. Dels har övervakningen kartlagts i offentliga utredningar, dels har lagstiftningen förändrats så att exempelvis åsiktsregistrering nuförtiden är förbjuden. Den dominerande åsikten idag tycks vara, att visserligen uttalade KPML(r) med flera offentligt att de skulle störta demokratin med våld, men att detta i sig inte var tillräcklig grund för säkerhetstjänsterna att föra bok över medlemmar och sympatisörer.

Jag undrar om detta är en hållbar ståndpunkt, och om säkerhetspolisen egentligen lever efter dess andemening idag.

När Mirsad Bektasevic dömdes till 15 år och 4 månaders fängelse för terrorbrott uttalade sig vänner och bekanta i medierna, och berättade att de inte kunde förstå hur Bektasevic genomgått förvandlingen från tonårskille till terrorist. De hade inte sett någonting, mer än att han blivit mer inåtvänd och religiös.

Av någon anledning anade dock Säkerhetspolisen omvandlingen, eftersom man, enligt uppgift i pressen, kunde tipsa sin bosniska motsvarighet om att hålla ögonen på Bektasevic.

Jag har tidigare framfört två teorier om hur Säpo kunde veta. Antingen, som jag skrev i Bektasevic och integriteten, så hade säkerhetstjänsten på ganska lösa boliner genomfört en omfattande övervakning av en ung kille vilken vars omgivning inte kunde ana var terrorist, eller, som jag skrev i Spel och horor i dansk terrorism, så hade man blivit informerad av någon säkerhetstjänst utomlands som upptäckt Bectasevics förehavanden i en egen utredning.

Jag ska här fortsätta med den första teorin: att svenska Säpo övervakade Bektasevic på eget initiativ.

Mirsad Bektasevic hade en ganska omfattande kommunikation på internet. Jag kan idag avslöja att han under signaturen Abu Imaad as Sandzaki på nätet propagerat för Jihad åtminstone sedan år 2004.

Man behöver inte leta särskilt länge bland Bektasevics spår på internet innan man hittar en sörja av våldsförhärligande, judehatande, antivästlig, religiöst grundad retorik. Och då har jag ändå bara sökt bland det som är lättåtkomligt och inte kollat på slutna sajter som noor.se.

Bektasevics medlemssida i det debattforum som drevs av ungdomsföreningen TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder, radikal muslimsk förening baserad främst i Göteborg och Malmö) säger en hel del.

Som avatar hade han valt ett automatvapen.

Som favoritlänk hade han angivit bosnaislamskadrzava.com, en sajt som när den fanns hade mottot "Vårt mål är guds välsignelse, vår idol är profeten, vår konstitution är koranen, vår väg är heligt krig, och att dö på Allahs väg är vår högsta önskan" (min övers).

Ett av hans inlägg på forumet illustrerar tydligt hur extrem han var. Diskussionstråden handlade egentligen om glädjen över att Mehdi Ghezali frigivits från Guantanamo och förhoppningarna om att övriga muslimer i fånglägret också skulle befrias, men Bektasevic vänder det hela med bräcklig läs- och skrivståelse till ett tillfälle att kräva hämnd och propagera för det heliga kriget.

Abu Imaad As-Sandzaki - July 21, 2004 10:57 AM (GMT)

BismiAllah.

Hörde jag någon nämna "Vapen" aaa Subhana'Allah dagens situation är inte med kram och handskakningar, utan dagens läge är med hjärtat av Iman och vapen.

Fistas eller vad du nu kallar dig, Islam spred sig med Svärdet och alla vi vet hur många avtal kuffar har brutit mot oss så hur ska vi kunna lita på dem mer.

Muhammed (salla laho alejhi wa salam) sa:"Kuffars asl är halal tills dem säger trosbekkännlsen"

Saheh hadith finns i buhkari.

Den som säger fred hos Islamiska folket vet inte vad Qur'an och Sunnah är, enligt Islam vi har något som kallas AVTAL och bryter man dessa AVTAL så råder det krig och alla vet hur många ggr Kuffar har brutit deras avtal med oss. Självaste Abu Haneefa RahiMullah har sakt:"Det finns inga avtal med kuffar" Det finns inga avtal med dem menas att när dem gör nåt mot den islamiska folket så krigar man tills man har dödat varenda en av dem.

Allah säger i Qur'anen att vi MUSLIMER ska terrorisera våra fiender, hur vågar du säga emot Allah?

Allah säger i Qur'anen:
Waa'ido lahum istat'atoom min Quwatin wa min ribati alkhayli Turhiboona.....

Och minns hur det gick för Palestina och våra heliga Masjeed al-Aqsa. Hur Palestina tog emot Judarna och var vänner med den och hjälpte dem men dem glömde bort vad Allah sa i Qur'anen om dem. Allah fördömde Judarna i Qur'anen och Allah beskrev dem som maktgalna som vill ta över allt. Har du glömt hur det gick för Palestina?

Har du inte läst hur Allah beskriver Kristna i Qur'anen? Allah fördömer dem och beskriver dem som folk av Shirk och Allah säger i Qur'anen:"Shirk är värre än DÖDEN"

Ska vi gå i samma fotspår som Palsetina?

Varför tror du att vi har vår Qur'an och våra Hadither för?

Islam är Fred och ingen muslim vill ha krig men Vid Allah om dem skadar vårt rena folk från Millat Ibraheem's avkomma så följer vi Allah's ord för där finns ljus och där kan vi söka oss till hjälp.

Allah säger i Qur'anen:
"5:45. And We ordained therein for them: "Life for life , eye for eye, nose for nose, ear for ear, tooth for tooth, and wounds equal for equal." But if anyone remits the retaliation by way of charity, it shall be for him an expiation. And whosoever does not judge by that which Allâh has revealed, such are the Zâlimûn (polytheists and wrongdoers - of a lesser degree).

Och:
16:126. And if you punish (your enemy, O you believers in the Oneness of Allâh), then punish them with the like of that with which you were afflicted. But if you endure patiently, verily, it is better for As-Sâbirin (the patient ones, etc.)

Så man ska inte hämnas?

Är detta enligt Islam eller enligt Kristendomen du snackar om?

Jag är ledsen om jag gick ut en bit från det som ni diskuttera om men jag läste "vapen" och jag löste "man ska inte hämnas" så jag ville dela med mig lite av kunskapen som finns om detta.
Utfallet mot judar var ingen tillfällighet, eller någon felskrivning relaterad till en aktuell konflikt i mellanöstern. Tvärtom tycktes judehatet genomsyra Bektasevic. I en debatt på muslimska forumet Sindbad om något helt annat förklarar Bektasevic plötsligt att andra debattörer är vilseledda eftersom de hämtar information från det antisemiter alltid klagar över: judekontrollerade medier.
Många muslimer här vet inte vad dem snackar om utan dem tar nyheter från TV4 eller nån annan jude sak som har i sitt mål för att förstöra för islam och muslimerna.
I samma diskussionstråd förklarade Bektasevic att han anser att Irak ska styras av islamisk lag, Sharia, och att han menade att talibanernas Afghanistan var ett typexempel på en stat under islamisk lag.

Ovanstående axplock visar att det fanns goda möjligheter för en internetspanare på Säpo att kartlägga Bektasevics jihadistiska åsikter.

Jag har naturligtvis ingen aning om det var så det gick till. Men om det gjorde det, så finns det frågor att ställa sig.

Mirsad Bektasevic var sexton, sjutton år när han lämnade sina jihadist-avtryck på nätet. I vissa ögon säkert en sökande och politiskt förvirrad tonåring som inte alls innebar något hot mot samhället, i andras ögon en blivande terrorist. Andra internetdebattörer med liknande uttalade åsikter återfinns i drivor på samma fora. Är det rimligt att kartlägga dessa forummedlemmar? Är det rimligt att inleda övervakning av människor som säger sig vilja delta i jihad?

Och vad är det då som skiljer sig ifrån den föraktade gamla övervakningen av KPML(r)?

Ett anspråkslöst förslag

Public service-debatten tycks vara fortsatt het trots att det faktiskt råder partipolitisk konsensus om att systemet ska bevaras. Idag kastar sig till exempel, efter ett par månader i radioskugga, Lars Leijonborg in i den med ett eget folkpartistiskt mediepolitiskt initiativ, där han understryker att även Folkpartiet vill "värna public service".

Inget parti vill framåt.

Inget parti vill skrota det hela, trots att man verkligen kan ifrågasätta om public service över huvud taget tillför något, här eller i något annat land. I gårdagens debattinlägg av SVT-chefen Eva Hamilton framhävdes bland andra Norges public service-bolag NRK som ett av "de bästa public service-bolagen i Europa". Och det känns ju visionärt.

Svorsken, en svensk bloggare i Oslo, beskrev för ett par veckor sedan just hur kvalitativt och nyskapande NRK är.

Tro det eller ej, men sedan 1999 har prime time på NRKs fredagkvällar sett likadan ut och går under namnet Gullrekka. TV-tablån från september 1999 är helt identisk med tablån från januari 2007:
19:30 Norge rundt. Förra året var det 30-årsjubileum för denna orgie i skolrevyer, hundutställningar och protester mot dåliga vägar. NRKs distriktsnyheter summerar det bästa av veckans nyheter i en kavalkad.

19:55 Beat for beat. Det enda programmet i Gullrekka som NRK har försökt att byta ut mot andra underhållningsprogram. Men nu är motsvarigheten till Sveriges Televisions Så ska det låta tillbaka där det hör hemma.

20:55 Nytt på nytt. Jon Almaas, Anne-Kath. Hærland och Knut Nærum är rappa i käften när de kommenterar aktuella nyheter tillsammans med gäster. Men det känns som om rappheten börjar gå på rutin.

21:25 Først & sist. Fredrik Skavlan – i Sverige mest känd för att ha norpat Maria Bonnevie från Mikael Persbrandt – är NRKs oomstridde talkshowkung. Gäster, som misstänkt ofta har egen en nyutgiven bok att göra reklam för, har samtalat med Skavlan sedan hösten 1998.

22:15 Detektimen. Krim – deckare – är stort i Norge. Inte en påsk kan gå utan en följetong – årets påskekrim. Och inte en fredagskväll utan Detektimen. Oftast visas billigt inköpta tyska eller australiensiska polisserier.
Detta är Gullrekka som vi känner den. Vi tackar public service! Och vi gläder oss för att våra 3,5 miljarder i licenspengar till NRK bidrar till det nyskapande och smala utbud som de andra profithungrande TV-kanalerna aldrig vill visa.
Leijonborg berör dock inte bara SVT och SR. Han blickar framåt också, och slår ett slag för bredbandsutbyggnaden, till exempel.

Men helt modernt blir det aldrig.

Tillåt mig komma med ett visionärt förslag. Ett public service 2.0, som drar nytta av statens alla styrkor såväl som befolkningens kreativitet.

Imorgon ska regeringen presentera lagrådsremissen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet", ett förslag som vill ge Försvarets Radioanstalt, FRA, möjlighet att samla in och avlyssna all kabeldistribuerad kommunikation i landet. Varför inte slå mynt av denna materialanhopning, genom att slå ihop FRA och SVT? Varför inte bara göra alltihop tillgängligt för allmänheten i ett slags öppet arkiv? Som ett gigantiskt Youtube?

Eller som public service-företagens svar på Big Brother?

måndag, januari 22, 2007

Medeltida upplevelse på Söder

Hamnade i fredags på Snotty Sounds Bar på Skånegatan, tillsammans, bland andra, med vännen Robin som hjältemodigt röjde upp på toaletten efter något psykfall som smetat avföring överallt.

Till min stora glädje visar det sig att även Gycklargrvppen var där och har beskrivit händelsen i sedvanligt oklanderlig medeltida språkdräkt.

Men dettha war icke kväldens höijpvnkth, alls icke, för efter korth stvnd inträdde på Gambla Pet Sovnds Bar, nvmera kallat "Snottys", ett frventimber i medelåldern, som trängde sig gienom massan med stor brådska. I hennes spår följde en stark och omisskännlig aroma som hwaar såsom en fvlashback till deth gambla Stockholm som deth doftadhe vnder Erik af Pommerns dagar. Det waar en riik arom af övermoden ost, härsket fett och inte minst dynga som lagraths länge i rännstenen! Weem war denna kvinna som spred sådanth medeltidha och mustigth gemüt mitt i den framtidha SoFo-natten? Wi, delar af Gycklargrvppen, drabbades af en släng afv nostalgia och mindes tårögth wilken lefvande och doftande stad Holmia waar innan allth moderniserades och sköljdes med Caffe Latte.
Och jag som trodde att jag var old school.

I Falu-Kuriren

Liberalt färgad man mellan 20 och 35 år, politiskt engagerad, missnöjd med utbudet i reguljära medier men van att själv söka information. Är det du det? Då läser du nog redan gudmundson, en av landets populäraste politiska bloggar.

Jag då? Lite äldre, mer åt vänster? Jo, gudmundson tillhör ändå de givna prenumerationerna i min rss-läsare.

Meningsutbytet i bloggsfären visar att god journalistik inte måste vara åsiktsneutral. Istället kan det vara som en gungbräda, där samspelet mellan läsare och upphovsman skapar en ny sorts balans.
Så löd Niklas Darkes ingress till artikeln på kultursidan i Falu-Kuriren (och systerpublikationerna i koncernen Dalarnas Tidningar) som publicerades i lördags.

Hela artikeln finns i arkivet: I bloggosfären slipper man objektiviteten.

Illusionisten

Television är i grunden en illusionsskapande verksamhet. Konstljus, smink, kulisser och skrivna repliker ska ge intryck av att representera verkligheten. Att en långvarig tv-medarbetare som Eva Hamilton inte skulle använda samma tricks i en viktig debattartikel i Dagens Nyheter är naturligtvis en naiv förhoppning.

Här är några av hennes formuleringar, och kursivt deras egentliga mening:

Hamilton:

Jämfört med 2005 så växte stödet för tv-avgiften under förra året. Andelen positiva eller mycket positiva ökade från 25 procent till 38 procent.

Betyder egentligen:

Ministerskandalerna i höstas gjorde att många enkätrespondenter, i ren trots mot makten, påstod sig försvara tv-licensen. Kul, va?

Hamilton:

Reklam-tv-kanalerna ska leverera rätt tittare till annonsörerna och helst så många som möjligt vid varje tillfälle. Ska det stöttas med tv-avgiften? Ska de kommersiella kanalerna få betalt från två håll?

Betyder egentligen:

Public service bör, om politikerna vill behålla makten över opinionen, fortsätta vara den enda aktören på marknaden som får ta betalt från två håll - dels via licens och dels via omfattande sponsring.

Hamilton:

Titta i tablåerna på vilka tider de seriösa talkshowerna sänds i reklamkanalerna i dag. Vad nytta gör då programmen - och public service-pengarna - när tittarna gått och lagt sig?

Betyder egentligen:

Titta för guds skull inte i tittarstatistiken för våra seriösa kanaler SVT24 och Kunskapskanalen! Vilken nytta gör public service-pengarna när ingen tittar?

Hamilton:

För att inte tala om problemet med att låta staten göra en definition av vad som är kvalitets-tv och vilka program som ska "godkännas".

Betyder egentligen:

Vi vill behålla privilegiet att definiera kvalitet och avgöra vilka program som är lämpliga för medborgarna att ta del av.

Hamilton:

Ett enkelt exempel är reseprogrammet "Packat och klart". Resmålen väljs där ut­ifrån vad en kunnig redaktion tror kan vara angeläget för publiken, inte utifrån vad en resebyrå vill lansera.

Betyder egentligen:

Ett exempel på vår dubbelmoral är litteraturprogrammet Bokbussen. Där visade det sig att redaktionens så kallade boktips egentligen var ordagranna avskrivningar av förlagens reklamtexter.

Hamilton:

...för att ytterligare markera nyheternas betydelse för public service föreslår jag att en särskild programdirektör för nyheter och sport utses. Syftet är att vässa nyhetsverksamheten med särskild vikt på de regionala nyheterna.

Betyder egentligen:

Ytterligare en mellanchef är ingen kostnad i en budget som bollar miljardbelopp, men en snygg symbolhandling som pressen kommer att vinkla till "en satsning på nyheterna". Dessutom kan jag på detta sätt premiera en lojal gammal medarbetare som inte gjort ett nyhetsinslag på 15 år och alltså inte kan återgå till den egentliga produktionen.

Hamilton:

Ett ytterligare steg i förnyelsen är att jag inför en enda och tydlig ledning för att komma snabbare och rakare till beslut.

Betyder egentligen:

Varje ny ledare visar sin handlingskraft genom en omorganisation, gärna i motsatt riktning från föregångarens.

Hamilton:

Den nya organisationen understryker också att programutvecklingen sker ute på enheterna i landet, inte på direktionsvåningen på Gärdet.

Betyder egentligen:

En central ledning understryker att allt viktigt idéarbete sker i Stockholm, medan regionerna får ta hand om det de behärskar: att hjälpligt lyda order. Producera program efter eget huvud kan de uppenbarligen inte.

Hamilton:

Webben, mobilen och podd-tv är i början av 2007 en naturlig del av våra tjänster, och tittaren vill själv välja när, var och hur han eller hon ser det vi sänder.

Betyder egentligen:

Ju fler distributionsformer som politikerna låter oss dominera, desto bättre styrning av opininen kan vi erbjuda desamma.

Hamilton:

Vi är glada för all den omtanke som visas från olika håll och vi vill gärna känna att våra politiker bryr sig om oss. Men vi vill inte ha en omtanke som riskerar att kväva public service.

Betyder egentligen:

You wanna fuck with me? Okay. You wanna play rough? Okay. Say hello to my little friend!

söndag, januari 21, 2007

Kapitalismen lever i spalterna

Jag har börjat experimentera med annonser här på bloggen, och ber om ursäkt för att layouten inte är på topp. Som om den nånsin varit det.

Eftersom jag börjar få en hygglig läsekrets (på en vardag nu över 1.800 unika besökare enligt Statcounter, varav runt 900 återkommande) tänkte jag att det kunde vara intressant att se om man kan få ihop till en flaska snaps till jul, eller så, via Google AdSense. Och eftersom jag inte litar på besökssiffrorna helt och hållet, så har jag installerat Google Analytics också.

Jag hoppas att det inte ska upplevas som alltför störande.

Intressant danskt opinionsskifte

För den som liksom jag tycker att det vore en välsignelse att slippa Sverigedemokraterna i riksdagen efter nästa val kan det finnas anledning att kasta ett getöga på dansk politik. Efter några år med successivt åtstramad invandringspolitik, visar en ny opinionsmätning att danskarna på det hela taget är nöjda med politikens nuvarande utformning. 42% säger att den är bra som den är nu, medan 34% tycker att den blivit för stram, och 18% menar att den fortfarande är för slapp.

Især blandt kvinderne, de højtuddannede og de offentligt ansatte er der en stor andel, som mener, at udlændingepolitikken er blevet for stram, viser målingen.

Omvendt er det blandt vælgere med kort uddannelse og lav indkomst, man især finder det synspunkt, at udlændingepolitikken er for slap.

Resultatet af målingen er opsigtsvækkende, siger flere valgforskere, der vurderer, at danskerne i vid udstrækning er ved at nå et vendepunkt i udlændingespørgsmålet.
Det skulle vara intressant att se siffror på vilka åtgärdsområden specifikt som danskarna tidigare varit missnöjda med men som man nu är tillfreds med. Om man kunde identifiera just de åtgärderna som ger störst opinionseffekt så skulle man, utan att alltså genomföra hela Dansk Folkepartis önskelista, kanske kunna stävja missnöjesröstandet på Sverigedemokraterna. Priset skulle kunna bli ganska lågt, i jämförelse med vad man skulle få genomföra med ett starkt invandringskritiskt parti i vågmästarställning.

Till minne av Fadime?

Fem år efter mordet på Fadime Sahindal har politikerna fortfarande ingen uppfattning om storleken på problemen med hedersrelaterad brottslighet, och ingen aning om de pengar som avsatts haft effekt, rapporterar TT.

Åren 2003—2007 har regeringen avsatt 180 miljoner kronor för att bekämpa hedersrelaterade övergrepp. Pengarna till länsstyrelserna har i sin tur slussats vidare till en rad projekt och skyddade boenden.

Mest pengar har gått till de tre storstadsregionerna — Stockholm län, Västra Götalands län och Skåne län.

Nyamko Sabuni deltog på fredagen i en konferens på länsstyrelsen i Stockholms län. Hon hade förväntat sig att få höra vilka resultat projekten gett, men gick besviken därifrån men bara ännu en sammanställning.

— Efter fem år har vi fortfarande inte hunnit utvärdera de här projekten. Vi vet inte vilka resultat de ger eller vilka metoder som fungerar bäst, säger hon till TT.
Upsala Nya Tidning illustrerar i en artikel med ett exempel på hur pengarna använts.
- Vi undrar hurpass väl pengarna har använts, och är kritiska mot att det nästan enbart är religiösa och etniska grupper som fått del av bidragen. Hade pengarna använts på ett bra sätt hade det kanske räckt med hälften, säger Sara Mohammad.

Hon anser att länsstyrelsetjänstemännen inte haft tillräcklig kompetens i frågan, och att vissa organisationer fått pengar till integrationsprojekt som i själva verket haft motsatt effekt.

- Resultatet har tvärtom blivit ökad segregation.

Som exempel på bidrag som "gått fel" nämner Sara Mohammad en somalisk förening i Sverige som satsade sitt bidrag på att bjuda in en imam från Somalia.

- Han uppmanade åhörarna att "försöka ta hand om sina kvinnor" och att "inte blanda in dem i det svenska samhället". Han sade i sin föreläsning också att "friheten skadar vår kultur och våra traditioner".
Suck.

lördag, januari 20, 2007

Hassan Asad, Al Aqsa Spannmål och Hamas

Den 27e mars 2002 firade svenskan och stockholmaren Perla Hermele den judiska högtiden Pesach på Park Hotel i den israeliska staden Netanya. 250 gäster, mestadels äldre precis som 79-åriga Perla, fyllde matsalen i gatuplanet. De flesta hade turen att överleva bomben. Men inte Perla. Hon blev ett av trettio dödsoffer. Över 140 skadades.


Massakern i Netanya är bara ett av Hamas många hundra terrordåd. Man kan bära med sig minnet av Perla Hermele när man funderar på hur man ska förhålla sig till det aktuella svenska avvisningsärendet som gäller Hassan Asad.

Asad hotas av utvisning till Jordanien, där det finns viss risk att han kommer att utsättas för tortyr. Dagens Nyheter har tecknat Hassan Asads levnadsbeskrivning i korthet:

Hassan Asad är 38 år gammal och jordansk medborgare. Han har bott i Sverige sedan 1996 tillsammans med hustru och sina i dag tioåriga trillingpojkar av vilka två är handikappade: en lider av allvarlig cp-skada, den andre är hörselskadad. Hassan själv är sjuklig. Han har hjärtfel och pacemaker, 50-procentig lungkapacitet och bara en njure. Han är för närvarande sjukskriven till hundra procent.

Hans familj är sedan några månader svenska medborgare. Själv har Hassan förnekats det permanenta uppehållstillstånd som är en förutsättning för medborgarskapsansökan. Hans tillfälliga uppehållstillstånd har av Migrationsverket förnyats av humanitära skäl, fram tills nu, när Säkerhetspolisen anklagar honom för att vara ett hot mot rikets säkerhet, det vill säga terrorist.
Varför Hassan Asad anses vara ett säkerhetshot har Säpo inte berättat, tyvärr. Det gör att man bara kan anta att den anledning som Asad själv pekar ut, månatliga inbetalningar till Al Aqsa Spannmål i Malmö, är vad som ligger till grund för Säpos nekande inställning till permanent uppehållstillstånd för Asad.

Al Aqsa Spannmål (alias Sanabil Al Aqsa) är en av många insamlingsorganisationer som påstås bidra till finansieringen av Hamas. Organisationen leds av Khalid al-Yousef, som också är ordförande för en av Rosengårds moskéer, Islamska kulturhuset. När han i höstas greps av säkerhetspolisen, misstänkt för terroristbrott som dock inte kunnat bevisas i domstol, förnekade han att organisationen samlade in pengar till terrorister.
- Vi arbetar bara med föreningar som är godkända, säger Khalid al-Yousef till Sydsvenskan.
Men att Al Aqsa Spannmål finansierar Hamas är inte bara något som påstås av staten Israel eller USAs finansdepartement, som terrorstämplat organisationen. Dokumenten nedan, som aldrig tidigare publicerats i svenska medier, visar varför.

Faxet härintill är en förteckning över bidragsgivare i Europa och mottagare i Betlehem. Dokumenten kommer från The Intelligence and Terrorism Information Center, en israelisk NGO som arbetar med opinionsbildning och information om palestinsk terrorism.


Faxet visar, menar man, att 2.500 dollar gått från Sanabil Al Aqsa (alltså Al Aqsa Spannmål) via Interpal, en omstridd brittisk organisation, till Al Islah Välgörenhet, som tillhör Hamas.

Att de 2.500 dollarna skulle gått till att direkt finansiera terrordåd är dock inte på något sätt belagt. Snarare tvärtom. Al Islah är en av Hamas många välgörenhetsorganisationer. Och även om välgörenhet kan vara terrorfinansiering, exempelvis när man försörjer en självmordsbombares efterlevande, så tycks Al Aqsa Spannmål valt att stödja den vettigare varianten. Där flera andra valt att adressera sitt bistånd till "Projektet för assistans till martyrers familjer" har Al Aqsa Spannmål dirigerat pengarna till "Välgörenhetsprojektet Eid al-Fitr". Inget stöd direkt till terroroperationer, alltså, men väl till terrororganisationen Hamas, om man får tro på dokumentets äkthet.

För Dagens Nyheter har Hassan Asad berättat att han deltog i arrangemanget i Malmö när Hamas så kallade flyktingminister besökte Sverige (vilket för övrigt också Al Aqsa Spannmål gjorde), vilket styrker misstanken att Asad är vänligt inställd till fler delar av Hamas verksamhet. Men om detta vet vi inget. Vi vet bara att han skickat pengar till välgörenhet.

Det finns dock goda skäl att anse att stöd till Hamas välgörenhet är ett indirekt stöd till Hamas terror, då välgörenheten ju underbygger den folkliga acceptansen för terrorhandlingarna, och skapar en slags infrastruktur för terroristerna.

Terrordåd som mördar oskyldiga gamla damer som Perla Hermele.

Ska Sverige ge uppehållstillstånd till människor som finansierar terroriströrelser? Jag tycker inte det, och sådan är inte heller lagen.

Hassan Asads beklagliga öde inrymmer dock fler dimensioner än den att han skickat 3.600 kronor årligen till Al Aqsa Spannmål. Som palestinier med jordanskt medborgarskap kan han förstås förvänta sig den sedvanliga behandling som andra klassens medborgare i sitt hemland som palestinier utsätts för i arabländerna. Men inte bara det. Jordanien har under de senaste åren blivit något hårdare i sin behandling av Hamas-medlemmar, och en person som hängts ut som säkerhetsrisk med Hamas-sympatier i svensk press kan kanske råka ut för jordansk säkerhetstjänsts bryska metoder. Risken kanske är liten, men den finns.

Kanske är det också så, vilket vi journalister borde fråga oss, att Hassan Asad skulle sluppit risken att torteras i sitt hemland om inte pressen skrivit om hans fall. Jag betvivlar nämligen att Säpo rutinmässigt informerar hemländer om vilka grunder som ligger bakom avslag på uppehållstillståndsansökningar.

Jag tycker att det är rimligt att Hassan Asad får stanna i Sverige så länge det inte står klart att hans hemland låter bli att tortera sina fångar, något som tyvärr tycks avlägset. Och i den positionen skulle jag gissa att också staten kommer att hamna när migrationsdomstolen så småningom klubbat igenom avslagsbeslutet. Hassan Asad kommer att hamna i ett slags limbo. Inte välkommen, men inte heller möjlig att utvisa.

Men jag tycker heller inte att det är en omöjlig tanke att det utarbetas ett system med garantier stater emellan. Där en stat kan erhålla försäkringar av en annan att de inte ska misshandla den utvisade. Fallet med de utvisade egyptierna Ahmed Agiza och Muhammad Zery visade att det nuvarande garantisystemet inte fungerar. Men problemet måste klaras upp.

Den större frågan kräver nämligen en lösning: vad händer när vi någon gång ska försöka avvisa en riktig terrorist?

fredag, januari 19, 2007

Spel och horor i dansk terrorism

I ett tidigare inlägg ställde jag den retoriska frågan om när polisen borde ha börjat övervaka dömde terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevic, givet att han för personer i sin närhet inte uppvisat något som helst suspekt beteende. Jag undrade hur man kunde veta att han var terrorist, alltså, innan han begått sitt första terroristbrott. Frågan är naturligtvis intressant i sig, men kanske är den inte alls relevant i fallet. Nu börjar jag tro att det i själva verket var dansk polis som satte Säpo på spåren.

Danska Politiken har bra bevakning av terroristrättegången i Glostrup, där vänner till Bektasevic står under åtal. I deras rapportering framkommer hur omfattande den danska säkerhetstjänstens övervakning varit i detta enda mål.

Under efterforskningen af sagen har efterretningstjenesten aflyttet 30.000-35.000 samtaler. En lille del af dem er fremlagt i retten og har vist, at gruppens medlemmer yndede at tale i kryptiske vendinger, når de talte sammen i telefonerne.
Jo, läsningen känns lite som ett avsnitt av Sleeper Cell. Gänget har rånat, förfalskat och stulit, och använt kodspråk och täcknamn. Exempelvis har man kallat Bektasevic för Abu Imad och Louise, det sistnämnda för att Bektasevic bar örhänge. Och precis som i tv-serien handlar det inte om några muslimska dygdemönster, trots att de påstår sig förestå den sanna och rena religionstolkningen. En misstänkt brände rånbytet på spel och horor.
Knap tre måneder efter tyveriet blev IAJ anholdt og sigtet for terrorisme. Men der var pengene pist borte.

Mere en halvdelen havde han lånt til seks venner fra sit nabolag. Han havde spillet omtrent 8.000 kroner væk i lyssky spilleklubber. 10.000 kroner gik til at betale spillegæld. Derudover havde han et par gange frekventeret københavnske bordeller, inviteret kammerater på middage og købt tøj til sig selv.
Det känns som om att dansk polis har haft bra koll. Och tipsat den svenska.

Vi får hoppas att nästa svenske terrorist har ett lika omfattande kontaktnät. Så slipper vi inkräkta på någons integritet.

torsdag, januari 18, 2007

Dagens citat

Är Mona Sahlin invandrarnas vän?

Immigrantinstitutet (som forskar kring invandrare, flyktingar och rasism) sågar henne vid fotknölarna i invandrarbloggen:

Invandrarorganisationerna har sett sin roll försvagad under hennes tid som integrationsminister. Hon lyckades i sina få möten med organisationerna göra invandrarna löjliga och okunniga genom att märka ord eller svara överlägset.

Grattis...

Sverigedemokraterna om Mona Sahlin som ny partiledare:

"Jag kan inte göra annat än att ge dessa socialdemokrater mitt fulla stöd i frågan. För om det är någon socialdemokratisk partiledare som kan komma att gynna Sverigedemokraterna, så är det just Mona Sahlin. Det är min fasta övertygelse. Jag menar nämligen att Sahlin är totalt oduglig, och är övertygad om att hon kommer att öka väljarflykten från partiet, vilket inte minst Sverigedemokraterna kommer att tjäna på. Under flera diskussioner i valrörelsen med socialdemokratiska väljare, inte minst bland gruppen pensionärer, märkte jag nämligen att kritiken mot Sahlin stundtals var mycket stark, inte minst beroende på hennes ovanligt naiva syn på invandring och islam. Jag har förstått att det är så på flera håll i landet."

Richard Jomshof, chefred. SD-Kuriren.

"Precis som Richard Jomshof tidigare skrev i sin blogg är valet av Sahlin något som vi, sverigedemokrater, kommer att tjäna mycket på. Jag är övertygad om att avskyn mot Sahlin är stark inom en stor del av den socialdemokratiska väljarkåren. Det är den erfarenhet jag har fått när jag varit ute på gator och torg och samtalat med människor. Dessa kommer vi att se till att fånga upp."

Björn Söder, partisekreterare.

Bellona kan bli din


Det är väl osannolikt att läsekretsens alla glasögonormar inrymmer någon sällsynt händig, arbetsvillig och skärgårdsromantisk person (Jens?), men jag vill i alla fall berätta att det finns en fin skärgårdstrettia att hämta för den som kan garantera den en framtid.

Min vän Patrik Stenberg har bilder på renoveringsobjektet och mer information på sin blogg.

Det vill hon

Aktuellt i Politiken är först ut att intervjua Mona Sahlin. Skönt att se en fråga om vad hon vill, också, och inte bara trams om gammalt slarv:

- Jag vill ta över stafettpinnen från Göran Persson och göra klimatfrågan och den hållbara utvecklingen till socialdemokratins stora framtidsfråga, på samma sätt som kampen mot klassklyftorna stod i centrum under arbetarrörelsen ungdom.

- Vi ser samma klyftor inom många områden i dag, och en av 2000-talets stora klassfrågor är skillnaden mellan rika och fattiga länder och de olika möjligheterna att bemöta klimatförändringarna.
(tack, Eric)

The dum dum boys

Oj. Iggy and the Stooges kommer till... Borlänge!

Sahlins visioner

Men vad vill hon då?

Mona Sahlins egna visioner om socialdemokratins framtid presenterades på ett seminarium på ABF i höstas, och refererades av Arbetarrörelsens tankesmedja.

Mona Sahlin tog sin utgångspunkt i tre värderingar som grund för det framtida socialdemokratiska samhällsbygget, men började med att peka på en förutsättning för att socialdemokratin som parti ska kunna fortsätta att verka:

- Vi måste vara en folkrörelse, vi måste både ha folk och vara i rörelse. Vi behöver fundera över hur det ska gå till att återkomma till att vara denna folkrörelse, hur vi kan ha tentaklerna ute och lyssna på folk, samtidigt som vi också måste våga påverka opinionen med våra idéer - och alltid vara i opposition mot orättvisor.

Mona Sahlin konstaterade att socialdemokratin behöver också andra debattfora än det egna partiets interna, komma ut och nå andra rörelser, till exempel miljörörelsen och kvinnorörelsen.

Därpå redovisade Mona Sahlin de tre värderingsområden hon valt ut:

• Arbete och välfärd. Vi behöver formulera/motivera det stora uppdraget. Meningen med den socialdemokratiska ideologin är att leva efter den klassiska formeln ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Annars får vi ett samhälle där attityden är att ”du sköter dig”, ”du sköter din egen vård” istället för att ständigt fråga oss vad det är som binder samman familjen i Rinkeby med familjen i Bromma. Båda ska kunna lita på att samhället finns där när de behöver det. Om man blir fattigare i Rinkeby så blir man samtidigt otryggare i Bromma. Därför är det radikalt och rätt att kräva att vi har höga tak i socialförsäkringarna. Och vi måste ha målet arbete åt alla, inte arbete åt ganska många.

• Människan är målet. Vi bekämpar allt som förhindrar att människor kan leva ett värdigt liv. Se på resan som partiet gjort, från att enbart har tänkt i termer av klass. Nu får vi inte släppa vår strategi att se jämlikhetspolitiken i perspektiven klass, kön, etnicitet och sexuell läggning.

Politiken ska omfatta kampen för både kroppen och själen, kunna se ungdomars förtvivlan, motverka sexifieringen av det offentliga rummet, få tillvaron att gå ihop bort från stressen och ge människor chans att påverka sin vardag.

• Alla folks frihet, hela världens fred. Engagemanget formulerat i denna SSU-paroll från 60-talet måste vi återerövra. Vi måste inse att EU finns, att det är en politisk nivå vi måste verka på och använda, inte minst för att möta globaliseringens utmaningar, till exempel världens kamp mot aids och andra sjukdomar som drabbar de fattigaste.
Om hon inte säger nåt helt annat nu när hon blir partiledare, så kommer hon alltså att angripa regeringens jobbpolitik från vänster och kräva återställd a-kassa, hon kommer att profilera partiet på minoritetsfrågor som homosexuellas rättigheter, och hon kommer att vara eu-vän.

Känns inte som någon punkt är valvinnare.

(Det här har jag förstås berättat förut, i min sidoblogg)

onsdag, januari 17, 2007

Bektasevic planerade rån

Mirsad "Maximus" Bektasevic planerade ett rån tillsammans med en man som står under åtal i Danmark. Det berättade den åtalade i rätten, enligt Berlingske Tidende. Den åtalade hävdar att det tänkta rånbytet, tillsammans med tidigare stulna medel, skulle gå till välgörenhet.

»Vi ville indsamle penge ved at begå berigelseskriminalitet ved et røveri. Jeg skulle finde et sted og kiggede på en Fakta på Nørrebro, lige når man går ned mod Mjølnerparken. Jeg havde hørt Maximus fortælle om turen til Bosnien, og at han ville sende penge til Srebrenica. Han har aldrig sagt noget om sprængstof,« sagde AA og forklarede, at han dog besluttede at give 27.000 kroner, han havde fremskaffet ved at stjæle og lænse et dankort, til ofrene for tsunamien i Indonesien fremfor til Maximus.

AA kunne ikke huske, hvem han havde givet de 27.000 kroner til, og efterhånden som afhøringen skred frem, og flere og flere kontakter til de terrordømte Maximus og AC kom på bordet, blev AAs forklaringer mere usikre og endda selvmodsigende. Til slut bad hans advokat, Kristian Mølgaard om, at afhøringen blev indstillet af hensyn til AA, der var træt.

Det nya svarta

Kristna tidningen Världen Idag, som jag uppskattar just för deras blandning av grävande journalistik och bisarra ämnesval, driver just nu kampanj mot hårdrock. Tidigare har man framhävt legendarerna Slayer som nazistsatanister (en galenskap som för övrigt eu-moderaten Gunnar Hökmark upprepade), och nu framförs tesen att black metal är en inkörsport till satanism.

Uppenbarligen prenumererar man inte på Vice Magazine, som redan i höstas berättade om den svenska kristna black metal-scenen och framhävde band som Admonish och Pantokrator, samt dem som bedriver hårdrocksmission genom Prayer Warriors.

Vi snackar pophöger på riktigt nu.

Fördomar fördummar

I Dagens Nyheter gör sig Mikael Löfgren dummare än jag tror han är, och saboterar därmed rapporteringen i en svår och aktuell fråga, som på bättre sätt diskuteras hos exempelvis Hax. Löfgren viftar med fördomsbegreppet.

...definitioner av vem som är terrorist är föremål för politiska värderingar och kulturella fördomar.

Heter du Hassan löper du helt enkelt större risk att av Säpo betraktas som terrorist än om du heter Hasse.
Kan "fördomen" kanske ha ett samband med verkligheten?

Evigt hat återanvänt

Man kan tycka att det är nog illa att Punkt.se, lillebror till landets största tidning, publicerar en text som är rent antiamerikansk. Men det ligger ändå inom ramen för vad jag förväntar mig, tyvärr. Att Punkt.se låter sin USA-hatande kolumnist sno formuleringar rakt av från någon annan understryker dock bara varför man ska förakta blaskan.

Kolumnisten Johan Edström i Punkt.se, 2007:

Trafiken stannar och alla människor går ut från affärerna. Det ska va en tyst minut för dom 5 000 människor som dog i terrorattacken. Jag beklagar djupt dom oskyldiga människor som dog i attacken.

Men säg mig, vad hände med den tysta minuten för dom 600 afrikaner som dog i bombningarna av ambassader i Kenya och Tanzania?
Debattören och hiphoplegenden Ken Ring i Sourze, 2001:
Trafiken stannar och alla människor går ut från affärerna. Det ska va en tyst minut för dom 5 000 människor som dog i terrorattacken. Jag beklagar djupt dom oskyldiga människor som dog i attacken.

Men säg mig, vad hände med den tysta minuten för min kusin som var en av dom 600 afrikaner som dog i bombningarna av ambassader i Kenya och Tanzania?
Man kan undra vad redaktören tänkte när han släppte igenom plagiatet. Men det är väl som de säger: hatet förblindar.

(via Johan Ingerö och Göken Jonathan)

Pannbiffen och hamburgaren

Det finns en historia om musik som jag är väldigt svag för. En historia som ställer frågan om musikens ursprung, och ifrågasätter allt vårt indelande i genrer.

I Leksand bor geniet Pelle Lindström. Som tonåring på sextiotalet rymde han ifrån hemmet och dess traditioner (pappan var kulturell ikon i Dalarna, och skrev bland annat Himlaspelet) för att hitta bluesen.

Han hamnade i Stockholm och det bekymmersfria livet på Terrassen, som var dåtidens centrum för ungdomar helt nära det vi idag kallar Sergels Torg. Musik och hasch. Han spelade med band som The Tumble Downs och The Ad Libs, band som emulerade amerikansk rhythm and blues för en europeisk publik. Sen blev han medlem i Kebnekajse, som arbetade hårt med att förena skillingtryck och folkmusik med pop. Det var den där tiden då alla hippa människor bar näbbstövlar. Men det var sökandet efter musiken som var kärnan, inte behovet att passa in i en trend.

Idag är han bluesfarbror, åldrad med en värdighet som popsnörena (Mecki Bodemark, jag tänker på dig!) aldrig kan nå. Säljer ut de små ställena och har inga fantasier om de stora.

Ibland får Pelle frågan om hur det kom sig att han och hans kompisar på sjuttiotalet upptäckte att man kunde blanda svensk folkmusik med amerikansk blues och rhythm and blues.

Hans svar är typiskt Lindströmskt:

- Vad är egentligen en hamburgare? Jo, det är ju bara en pannbiff som vart i Amerika och vänt.
Även på andra håll pågår faktiskt en diskussion om hamburgarens uppkomst. Men ingen tycks haja att den egentligen kommer från Dalarna.

tisdag, januari 16, 2007

Målgruppstänkande

Under stumfilmstiden var det vanligt att man skräddarsydde slutscener för olika marknader. Den amerikanska publiken fick en lycklig upplösning, medan den ryska biobesökaren fick se hjälten drunkna i slutet av filmen. Samma modell fungerar uppenbarligen för vänsterns debattörer idag.

Den professionella rättshaveristen Slavoj Zizek publicerar sig mer eller mindre regelbundet i Aftonbladet. Men vissa av hans sjuka förhoppningar är tydligen för starka för en engelskspråkig publik. Artikelns avslutning varierar beroende av språkområde, enligt påpekande från Michael Moynihan i National Review Online.

I Aftonbladet:

Man bör emellertid lägga märke till det märkliga men viktiga faktumet att när amerikanska regeringsföreträdare och de irakiska åklagarna räknade upp Saddams illdåd så utelämnade de systematiskt det som utan tvekan var hans största brott (i termer av mänskligt lidande och kränkning av den internationella rättvisan): angreppskriget mot Iran. Varför? Därför att USA och majoriteten av utländska stater aktivt bistod Irak i denna aggression. Och inte bara det: USA förlänger nu med andra medel Saddams största förbrytelse, hans försök att störta den iranska regeringen – vilket är ytterligare en anledning att ställa frågan: Vem ska hänga George W Bush?
I International Herald Tribune och New York Times:
However, one should note the strange but key fact that, when the United States representatives and the Iraqi prosecutors were enumerating his evil deeds, they systematically omitted what was undoubtedly his greatest crime in terms of human suffering and of violating international justice: his invasion of Iran. Why? Because the United States and the majority of foreign states were actively helping Iraq in this aggression.

And now the United States is continuing, through other means, this greatest crime of Saddam: his never-ending attempt to topple the Iranian government. This is the price you have to pay when the struggle against the enemies is the struggle against the evil ghosts in your own closet: You don't even control yourself.
Inför en engelskspråkig publik vill Zizek uppenbarligen inte propagera för att hänga Bush. Det funkar i Sverige och i Spanien. Men det skulle väl äventyra Zizeks status som filosof om det blev uppenbart för den engelskspråkiga läsekretsen att han är aktivist snarare än kommentator.

(Tack, Billy!)

Freivalds Jemenbrev funnet

Nils Funcke på Riksdag & Departement har grävt fram brevet som Laila Freivalds skickade till Jemen när det stormade som mest omkring muhammedteckningarna.

Freivalds tar i brevet kraftfullt avstånd från publiceringen. Hon ber å Sveriges vägnar om ursäkt för att det finns extremistiska grupper som utnyttjar yttrandefriheten för att såra och skada andra. Hon förklarar också att hon alltid och under alla omständigheter kommer att försvara yttrandefriheten, utom i det här fallet, "from this manifestation I disassociate myself" skriver utrikesministern.
Alltid, utom i det här fallet. Hmm.

Uppdatering:

Freivalds brev, som nu är publicerat i sin helhet (pdf), är motbjudande på alla punkter.

Det är uppenbart att bilagan, som skrevs av Freivalds hjälpreda, med avsikt ger intrycket till jemeniterna att den karikatyrpublicerande sajten stängts ner av regeringen.
For your information I like to add that the latest development with regard to the group Sverigedemokraterna is that its web-site has been closed down. Furthermore the group has retracted its scandalous caricature contest.
Men krypandet för diktaturerna stannar tyvärr inte där. Freivalds dubbla hållning i yttrandefrihetsfrågan ger kalla kårar.
I am ashamed and I apologize that in my country there are individuals who are disrespectful and inconsiderate and who abuse the freedom of expression to manifest such kind of views in a malicious intent. I will always under all circumstances defend the freedom of expression but from this manifestation I disassociate myself.
Den minister som inte är stolt över att vi i Sverige faktiskt tillåter hädelser, gudsförolämpningar och allmänna provokationer har förbrukat allt förtroende.

Tyvärr är jag inte övertygad om att en borgerlig regering hade agerat annorlunda.

Jag säljer

Svenska Dagbladet driver kampanj, tycks det som, och rekommenderar inköp av nya Neo, med mig som argument.

I går skrev Per Gudmundson kolumn om islamismen och Somalia här på sidan. Men varför inte läsa honom i dag också - om Sundbyberg? I nya Neo (1/2007) följer han och Gunilla Kinn upp historien om moderaten och ex-missbrukaren Erica Lejonroos, som drog tillbaka sin kandidatur till kommunalrådsposten i Stockholms grannkommun efter att TV4 gjort ett felaktigt inslag om att hon skulle ha missbrukat pengar till utsattas tandvård.

Artikeln "En sumpad story i Sumpan" skildrar Lejonroos unika väg från knarkarkvarten via behandling, terapi, Kriminellas revansch i samhället (Kris) och eget företagande till rollen som ledande m-politiker; hur hon skulle ta över efter valsegern; hur TV4:s vårdslöshet med sanningen - "avrättningen", enligt Kris grundare - drog undan stolen för henne; och vad hon tänker om framtiden nu när strålkastarljuset har släckts. Artikeln är rak och enkel, gripande läsning, och en nyttig påminnelse om att även små nyhetsinslag kan få stora personliga konsekvenser.
Och sämre argument kan man ju ha.

Klansamhälle

Moderata riksdagsmannen Henrik von Sydow har fått förstärkning i kansliet. Genom att anställa sin kompis lillebrorsa.

Från och med den andra januari arbetar Gabriel Zsiga från Halmstad på moderaternas riksdagskansli som ny medarbetare till riksdagsledamöterna Henrik von Sydow och Anne Marie Brodén.

Gabriel har uppehåll från sina studier i juridik vid Lunds universitet och har under hösten praktiserat för Christofer Fjellner i Europaparlamentet. Gabriel Zsiga har tidigare varit vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Hallands län och bekant för många hallänningar som flitig insändarskribent.
Storebror Erik Zsiga jobbar med kulturfrågor på Timbro, och om lillebror är lika begåvad så är han säkert en bra grabb. Vilket ändå inte hindrar mig från att åter länka till Aftonbladets artikel om släktrelationer i borgerligheten.