torsdag, oktober 30, 2014

Fyra stupade för IS i Syrien och Irak

En person från Götebrog ska ha stupat nyligen i striderna om Kobane i norra Syrien. Det uppger Göteborgs-Posten. Enligt GP:s källor ska mannen, som var i övre tjugoårsåldern, ha dödats i ett amerikanskt bombanfall mot Islamiska statens styrkor i tisdags. Artikeln uppger också att så många som "ett tiotal svenskar" ska ha skadats "de senaste veckorna" i striderna i Kobane.

Tidningen uppger också att "tre skåningar i 20–25-årsåldern ska ha dödats av en amerikansk bomb, någonstans mellan Bagdad och Falluja i söndags", men där verkar tidningen mindre säker på uppgifterna.

Om samtliga uppgifter om de rapporterade dödsfallen stämmer, är antalet döda från Sverige nu uppe i 27.

Några officiella bekräftelser finns naturligtvis inte, men förmodligen kommer det att visa sig i sociala medier den närmaste tiden vilka de stupade är.

torsdag, oktober 23, 2014

Taimour Abdulwahab-utredningen nedlagd

På onsdagen beslöt åklagaren och förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström att lägga ner förundersökningen gällande Taimour Abdulwahab.

I SvD skriver jag kort om några av märkligheterna som uppdagades på hennes presskonferens.

"Vid presskonferensen framgick det dock att flera trådar fortfarande hänger lösa.

Ett intressant spår, exempelvis, gäller mannens lika radikala hustru. Två dagar efter dådet spred hon ljudinspelningar med makens testamente på engelska och arabiska, bildsatta med jihadpropaganda, via parets gemensamma konto på Youtube. Men hustrun har inte hörts av svensk polis, och svensk polis har inte varit med vid någon husrannsakan hos henne. Varför självmordsbombarens hustru, som på goda grunder alltså kan misstänkas ha varit behjälplig, hade avförts från utredningen kunde man inte svara på.

Ett annat spår gäller Islamiska staten. 2011 framträdde en Irakisk kontraterrorismchef i tv-kanalen al-Arabiya. Han sade att gripna jihadister i Irak hade förhörts och uppgett att Abdulwahab tränats av Islamiska staten i Irak och utfört dådet för dess räkning. Den svenska utredningen tycks dock inte ha följt upp detta."

En tredje märklighet var att utredningen hade misslyckats följa upp till vem i Irak det telefonsamtal gick som självmordsbombaren hade på eftermiddagen strax innan han sprängde sig. Faktum är att utredningen inte ens har frågat efter namnet på den som har det irakiska numret.

Hilding Qvarnström skyllde två av dessa märkligheter på utländska myndigheters saktfärdighet och ointresse. Uppgifterna från intervjun i al-Arabiya tycktes utredningen inte ens känna till.

Det gav inte ett särskilt engagerat intryck.

För en utomstående är det tyvärr omöjligt att säga om utredningen har skötts med all den skicklighet och tyngd som kan krävas. Förundersökningen är sekretessbelagd. Det bästa vore om den läckte ut, så att arbetet kunde granskas. Jag vet en bra kille som gärna tar emot ett exemplar.

Åklagarbeslutet i fulltext.
Decision to close the criminal investigation regarding Taimour Abdulwahab, in English.

Säpo: 150 jihadister från Sverige i Syrien

Säkerhetspolisen tror att så många som 150 personer från Sverige kan ha rest ner till det syriska inbördeskriget för att strida med grupper inspirerade av al-Qaida. Säkerhetspolisen har bekräftade uppgifter om 90 av dem.

Vid en presskonferens på onsdagen uppdaterade den operative chefen vid Säpo Anders Kassman lägesbilden gällande jihadresenärer från Sverige. Kassman sade att resandet ökad sedan sommaren, och att det tycks vara Islamiska staten som har den starkaste dragningskraften på krigarna från Sverige.

I början av sommaren angav Säkerhetspolisen att antalet jihadresenärer uppgick till runt 80. Under sommaren växte siffran till minst 85. På senare tid har Säpo också börjat nämna att det finns ett mörkertal, dock utan att någonsin presentera en uppskattning av detta. Igår uppgav Kassman att 90 personer nu har rest till Syrien, men påpekade att detta tal gällde individer vars resor Säpo anser sig kunna verifiera enligt en rad egenformulerade kriterier, och att det verkliga antalet jihadresenärer "är betydligt många fler". Kassman tillade att mörkertalet antas ligga i linje med professor Magnus Ranstorps uppskattningar; det vill säga att runt 150 personer totalt har rest.

Kassman uppgav vidare att 23 har stupat.

onsdag, oktober 22, 2014

Abu Abdallah från Sverige i Kobane

Väst tillhörande en "Abu Abdallah Suedi", beslagtagen i Kobane.
Sedan igår cirkulerar en film och därtill hörande bild på sociala medier. Filmen ska vara från Kobane där kurdiska soldater från YPG visar upp beslagtagna vapen, magasin och persedlar. På vissa håll sprids uppgiften att bytet är taget från krigare i Islamiska staten.

Det anmärkningsvärda är att en väst är märkt med "Abu Abdallah Suedi". Detta är det första påtagliga tecknet på att personer från Sverige är med Islamiska staten i de uppmärksammade striderna i Kobane.

Persedlar från en annan individ förekommer också, där ett gevär är märkt med "Abu Amar al-Aqsa", skrivet med kyrilliska bokstäver.

tisdag, oktober 07, 2014

Två jihadister från Sverige i Turkisk fångutväxling med IS

Brittiska medier avslöjar att Turkiet har haft cirka 180 krigare för Islamiska staten i förvar, för att sedan byta dem mot tillfångatagna turkiska diplomater i en fångutväxling med IS. Bland jihadisterna ska ha funnits två personer från Sverige.

Expressen har träffat vad man tror är pappan till den ene:

"Den 22-årige mannen sade till pappan att han antagits till ett universitet i Mauretanien. Där skulle han studera islam under fem år. Men efter avresan hörde pappan inte ett ord från sonen.
– Jag gick runt till moskéerna som han brukade gå till. Jag sa till folk: 'Jag vet att min son brukade komma hit. Jag är orolig för honom. Vet ni något, snälla kontakta mig'.
För drygt två veckor sedan kom en okänd man fram till pappan inne i en moské.
– Han sa att min son hade varit i förvar i Turkiet. Han hade blivit tillfångatagen, men att han nu var släppt, berättar pappan.
Mannen antydde att 22-åringen nu kunde vara i Syrien eller Irak. Svensken var under skoltiden som andra; han festade och rökte. För två år sedan blev han dömd till dagsböter efter att ha misshandlat en ung man med ett knogjärn utanför en skola.
För ungefär två år sedan skedde en förvandling. Han bytte klädstil och sparade ut skägg. Enligt pappan blev han ”mer radikal”. De hade flera diskussioner om konflikten i Syrien. Sonen uttryckte vissa sympatier för de extrema grupperingar som ville bekämpa ”Iraks korrupta regering”.
– Jag sa till min son. Det är inte mitt och ditt krig. Det är bättre att du utbildar dig."


lördag, oktober 04, 2014

Svensk Syrienjihadist gripen på Heathrow

Bherlin Gildo i Sverige, augusti 2013.
Den svenskfilippinske jihadisten Bherlin Gildo (se tidigare blogginlägg), som var i Syrien från hösten 2012 till våren 2013, greps i lördags på flygplatsen Heathrow utanför London.

The Guardian rapporterar:

"Gildo, who was remanded in custody to appear at the Old Bailey on 27 October, faces three counts, including attending a place used for terrorist training between 31 August 2012 and 1 March 2013, contrary to the Terrorism Act 2006.

He is also charged under the Terrorism Act 2000 with receiving instruction or training in the use of firearms “wholly or partly for purposes connected with commission or preparation of acts of terrorism”.

The 36-year-old is also alleged to have made a record on a laptop at Heathrow of three electronic magazines called Ultimate Guide to USA Army Combat, 39 Ways to Serve and Participate in Jihad, and 44 Ways to Serve and Participate in Jihad, as detailed in the charges before the court.

Gildo is understood to have been arrested by counter-terrorism officers while in transit en route from Copenhagen, Denmark, to Manila, in the Phillippines."

Uppdatering:

Expressen har vittnesmål om Gildo:

"Gildo var aktiv på landsbygden till Aleppo och 'begick brutala' krigshandlingar enligt svenska medborgare som deltog i strid med honom.

– Gildo var jävligt konstig, sa en av de som stred med Gildo."