söndag, september 29, 2013

Se svensklibanesens självmordsattack i Syrien

Den 19-årige svenske medborgaren El Moatassem Billah El Hassan från Borås rapporterades död den 3 augusti. Några dagar tidigare han begått en självmordsattack mot en militär postering i Abu Zeid i Syrien. Även hans bror, den 20-årige svenske medborgaren Hassan El Hassan från Borås, dog samma dag i de efterföljande striderna. Bröderna, som bägge var födda i Bazbina i Libanon, stred för den islamistiska gruppen Jund al-Sham.

Självmordsattacken utnyttjades omedelbart i Jund al-Shams propaganda, som yttersta bevis för gruppens kampvilja.

Igår kväll publicerade Jund al-Sham en propagandafilm med Moatassem El Hassan och hans självmordsdåd. I filmen, som är nästan elva minuter lång, får man se och höra den svenska medborgaren läsa upp ett långt 'testamente', ta farväl av sina stridsbröder samt köra iväg med bomben. Filmen innehåller också interiörer från bombfabriken och gruppscener med Jund al-Sham.tisdag, september 24, 2013

The Swedish Foreign Fighter Contingent in Syria ute nu

Jag blev ombedd av redaktören för The CTC Sentinel – en tidskrift om terrorism och kontraterrorism som publiceras av den amerikanska krigsakademin West Point och dess Combating Terrorism Center – att skriva en artikel om jihadister från Sverige i Syrien.

Nu är artikeln ute. Den heter The Swedish Foreign Fighter Contingent in Syria (pdf) och är 17.000 tecken lång plus fotnoter (det är i noterna godiset finns), och erbjuder blygsamt med läsglädje på grund av min ovana att skriva på engelska och akademiska.

Faktainnehållet är dock gott – gissningsvis är artikeln den största sammanställningen hittills i frågan om svenska jihadresenärer.

Inledningen:

"In April 2013, the Swedish Security Service estimated that “around 30” individuals from Sweden have traveled to Syria to join “groups inspired by al-Qa`ida.”[1] This author has identified 18 fighters from Sweden who have joined the war in Syria—including their real names and social security numbers—and has researched their backgrounds and relationships.[2] Using public records, this article explores the socioeconomic backgrounds, regional distribution, criminal records and ethnicities of the 18 fighters. It also includes more anecdotal data from information collected through social media to show group affiliations, casualties and previous connections to terrorism and the global jihadist movement. 
The article finds that although the typical fighter from Sweden in the Syrian war is a young man with an immigrant background, most of the fighters are not of Syrian descent. The majority of the fighters come from relative poverty, while many have criminal records. Half of the fighters have previous links to terrorism or activities in the global jihadist movement."

Om jihadresenärer i SvD

Skriver på ledarsidan om Sveriges oförmåga att stoppa jihadresenärer – detta med anledning av misstankarna om svenskt deltagande i terrorattacken mot köpcentret Westgate i Nairobi.

Ett utdrag:
Säkerhetspolisen har uppgett att ”ett trettiotal” personer har rest från Sverige till Somalia sedan 2006 för att delta i jihad. Flera av dem har varit väl synliga. Så sent som förra månaden figurerade en ”Brother Mo’alim Khalid from Sweden” i propagandafilmen The Path to Paradise. 2010 uppmanade ”Abu Zaid – Sweden” andra somalier från Sverige att följa honom i det heliga kriget, och till mord på konstnären Lars Vilks, i propagandafilmen Inspire the Believers. Och en av rörelsens högsta ledare, Fu’ad ”Shongole” Khalaf, bodde länge i Sverige. Extra bekymrande blir det hela då al-Shabaab officiellt är en del av al-Qaida.

Kriget i Syrien har bara pågått i två år. Under den tiden har drygt trettio personer rest dit för att ”ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper”, sade Säpo i våras. Den siffran är föråldrad nu – fler har bevisligen åkt sedan dess. Några har också återvänt hem. Hotbilden är därför mångfacetterad. Inte bara kan jihadresenärerna från Sverige begå terrordåd i Syrien. Även närområdet kan drabbas, precis som Kenya just nu. För att inte tala om Sverige.

Svensk säkerhetspolis kan i dag inte hindra dem som är på väg till konfliktzoner. Det finns inga lagliga medel att göra det. Det är inte olagligt att vara medlem i en terroristorganisation. Det är inte olagligt att delta i ett träningsläger hos al-Qaida. Det är inte ens olagligt att vara fotsoldat i al-Shabaab. Det enda Säpo kan företa sig är frivilliga [sic!] samtal för att försöka övertala dem som är på väg.

måndag, september 23, 2013

Svensksomaliska jihadister bland terroristerna i Nairobi?

Svensksomalier uppges nu ha varit delaktiga i terrorattacken på köpcentret Westgate i Nairobi, Kenya. Det skriver den tyske journalisten Florian Flade skriver i en uppdatering på sin blogg Jih@d. Även en finsksomalier förekommer.

Uppgifterna kommer från ett Twitterkonto möjligen kopplat till al-Shabaab.

Uppdatering 08.53:

Uppgifterna är mycket osäkra. Även en tredje svensksomalier uppges ha deltagit, och nu vara sårad. Siffran på svensksomalier som påstås ha varit med i Nairobi är nu alltså TRE.

Även en av de första två uppges ha sårats, av gisslan.


Uppdatering:

Aftonbladet konstaterar att inga sådana personer finns: "uppgifterna stämmer inte när Aftonbladet kontrollerar dem med folkbokföringen". Kreativa Expressen letar istället fram personer som jag antar har liknande namn och åldrar.

Skärmdumpar och namn från Twitter borttagna pga risk för sammanblandning med andra personer med liknande namn.

söndag, september 22, 2013

Finsk jihadist bland terroristerna i Nairobi

Enligt al-Shabaab låg en minst åtta man stark grupp av internationella jihadister bakom den blodiga attacken på gallerian Westgate i Nairobi, Kenya. En av männen sägs komma från Finland.

Den tyske journalisten Florian Flade skriver på sin blogg Jih@d att al-Shabaab bland andra nämner en "Ismail G., from Helsinki, Finland".

Informationen kommer från det nyss stängda till al-Shabaab knutna twitterkontot @HSM_PRESS2, vars tweet skrev ut "ismael guled 23 y.o from helsinki finland."

torsdag, september 12, 2013

Ny svensk rekryteringsvideo från Syrien

"Ett kall från hjärtat..."
"Ta vara på den här chansen – kom och gör jihad ..."

En ny rekryteringsvideo på svenska publicerades i dag av jihadister i Syrien. Syfte med filmen tycks vara att värva fler stridande, men också att få ner andra sympatisörer till landet för att bedriva mission för islam.

Filmen, som tycks vara inspelad med mobiltelefon, är 1.38 minut lång, och visar två svenskspråkiga män som i tur och ordning uppmanar till heligt krig i Syrien. Männen är maskerade och beväpnade med automatkarbiner.

Filmen publicerades idag, den 12 september 2013, kl 18.14 av Facebook-kontot Ghuraba Syrien Syrien.Ljudkvaliteten är bristfällig. Nedan ett försök till transkribering. Arabiskspråkiga med god hörsel får gärna komplettera.
"[bön] 
Mina bröder! 
Detta är ett kall från mujahedin i Ard ash-Sham, och detta är ett kall för att vi vill det bästa för er. 
[citerar en hadith på arabiska] 
Ni kommer inte att uppnå sann tro förrän ni älskar era bröder mer än vad ni älskar er själva, så vi vill det bästa för er. Detta är obligatoriskt! Att komma och kämpa fisabilillah, att hjälpa sina bröder och systrar. Våra systrar som är våldtagna, våra bröder och systrar som lever i fattigdom, och de som blir bombade varje dag av Bashar al-Assad. 
Och vi vill det bästa för er och därför anser vi att ni måste komma hit, så besvara kallet från Allah. 
Wallahi [vid Allah], mina syskon! Kuffar [de otrogna] här, de bara växer och växer, och vägen är fortfarande öppen för var och en av er. Ta vara på den här chansen – kom och gör jihad fisabilillah. Det här [arabiska] kommer att fortsätta lång tid. Om du inte vill göra jihad – det finns plats för dawah [mission] här också. Är det inte dina syskon här? Har de inte mer rätt till dawah här än vad kuffar har i Europa? Du som vill göra dawah i Europa – kom hit! Hjälp dina syskon här istället. 
[arabiska] är stor här i [arabiska] 
[tackar Allah på arabiska]"
PS. Redan den 6 maj, när kontot var alldeles nytt, skrev Ghuraba Syrien Syrien att en propagandafilm skulle göras.
"Inom kort ska det hända en del spännande saker. En grupp kommer startas här på facebook(göra comeback) och mujahideen har ställt upp på att göra en video på svenska in sha Allah. Självklart kommer det vara med mujahideen som kan svenska och har bott i Sverige. Här finns det bröder från hela världen så i framtiden kan vi kanske göra en video på engelska, men förtillfället får ni nöja er med de svensktalande bröderna." 
Uppdatering 13/9:

Enligt uppgifter till mig är männen i filmen göteborgaren Khaled Shahade (Khaled SigSauer), till höger, och stockholmaren Ahmed Hassan (Abo Maryam, även Ibn Ishaaq) till vänster.

Nedan en bild på den senare tillsammans med göteborgsmartyren Jonas Aref El Hassan:

Jonas Aref El Hassan och Mohamed Hassan
Uppdatering 20/9:

Youtube har tydligen tagit ner filmen. En sämre kopia går att beskåda här.

torsdag, september 05, 2013

Fem svensksomalier från Vivalla till jIhad i Syrien

Enligt Nerikes Allehanda har fem svensksomalier från bostadsområdet Vivalla i Örebro rest till jihad i Syrien.
"Polisen, de boende och företrädare för Örebro Moské. Alla har fått samma information – att unga män i Vivalla rekryteras för att delta i striderna i Syrien.

[...]

De fem unga männen har sitt ursprung från Somalia men har levt större delen av sina liv i Vivalla.
– Några av dem är födda här och flera av dem är studenter vid universitetet, säger Marwan.

[...]

De fem unga männen uppges vara 20 till 24 år gamla och ska inte ha någon personlig koppling till kriget i Syrien. Hos polisen i Vivalla har man hört talas om att rekryteringen pågått.

[...]

Vem som står bakom rekryteringen vet varken polisen eller de personer som NA talat med.
– Men faktum är att någon hjälpt dem ekonomiskt. Det här handlar om arbetslösa och studerande unga män. De har varken pengarna eller kontakterna att åka ner själva, säger Marwan.

[...]

I lördags anklagades Örebro moské i Vivalla för att ha varit inblandad i rekryteringen. I samband med det ska en ruta ha slagits sönder och styrelsen i moskén tillkallade polis.
– Vi är helt oförstående till de här anklagelserna. Det finns ingen anledning för oss att vara del i något sådant, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i stiftelsen Örebro moské."