söndag, oktober 28, 2012

Här bär svenska jihadister vapen i Syrien

Enligt Säkerhetspolisen har "ett fåtal" svenskar rest till Syrien för att strida mot regimen. Jag kan visa upp två av de svenska jihadisterna i Syrien – och de berättar om den svåra situationen och om dödsoffren bland de egna stridande.

Svensken "Abu Dharar Filibbini"
Svensken "Fi Ash Sham"
Upproret mot den socialistiska diktatorn Bashir al-Assad i Syrien har en extremreligiös dimension som lockar fundamentalistiska muslimer från hela världen. I förra veckan blev det exempelvis stora rubriker i Norge när det avslöjades att flera av landets mest namnkunniga islamister hade rest till det heliga kriget i Syrien. (Bland annat blev material från den här bloggen toppnyhet: "Här poserar Mohyeldeen Mohammad med vapen"). Svenska Säkerhetspolisen har en optimistisk skattning av antalet stridande. Säpo uppger att blott "ett fåtal" personer från Sverige har tagit till vapen i Syrien.

Frågan är förstås hur många som ryms i ett fåtal.

Vapenlagret där svenskarna befinner sig
Jag kan idag som första journalist visa vad som tycks vara två av svenskarna. De syns, beväpnade och med täckta ansikten, på fotografier som sedan bara några timmar sprids i en mycket snäv krets av hängivna svenska islamister. I samma krets svarar de på frågor om situationen och uppmanar andra att ta värvning.

Svenske "Fi Ash Sham" med okänd
Den ene kallar sig "Mujaheeden Fi Ash Sham". Det är en man som anger al-Qaida-ideologen Anwar Al-Awlaki som förebild och som har skrivit in sig i den engelskspråkiga gruppen The Syrian Revolution 2011. Fotografierna han sprider uppges visa honom själv med en AK47, den andre svensken samt andra jihadister. Här syns också ammunitionsupplag, kulsprutor, raketgevär, granater och islamister i vapenträning. Vem som döljer sig bakom pseudonymen går inte att se. Facebookprofilen är registrerad under namnet Pelle Svanslös 3538.

Svenske "Abu Dharar Filibbini"
Den andre kallar sig "Abu Dharar Filibbini". Han uppger att han kommer från Göteborg och att han nu bor i Damaskus i Syrien. Han säger sig vara utbildad vid det islamiska universitetet i Medina och behärska arabiska, engelska, svenska och tagalog. Alla hans fotografier visar barn som blivit offer för striderna i Syrien – bortsett från två bilder som sägs visa honom själv, klädd i svart med täckt ansikte och bärande en AK47. Facebookprofilen är registrerat i ett verkligt namn: en man född 1978 boende i Bergsjön i Göteborg, aktiv inom kampsport.

"Om ni har frågor e de bara o ställa de inshaAllah" skriver Fi Ash Sham i ett Facebookinlägg på lördageftermiddagen. "detta är en form av da3wa [islamiskt missionerande] som folk är i behov av", förtydligar han några inlägg senare, och tillägger att "ja ska inte besvara islamiska frågor utan frågor om situationen i syrien". Han möter både medhåll och mothugg från de svenska Facebookvännerna – bland vilka finns några av landets mer namnkunniga islamister.

På lördagkvällen beskriver Fi Ash Sham det svåra läget i Syrien, och de dödsfall som drabbat hans stridsgrupp. "akhi situationen här e svår just nu, men Alhamdu lillah de går framåt. Allah swt e med oss o de kan inte bli fel. vi fick 2 shuhadaa igår i wallahi de ger oss mer styrka för varje shaheed. jag trodde aldrig ja skulle göra de men man känner lukten av misk av shuhadaa o man ser leende. shaheeds blod ger oss styrka biidhn Allah".

Det är första gången svenskar syns bland jihadkrigarna i Syrien.

Fler bilder:

Svensken "Abu Dharar Filibbini"

Svensken "Fi Ash Sham"

Uppdatering kl 20.15:

"Fi Ash Sham" har under dagen uppgett på Facebook att han är född den 17 december 1977. "Abu Dharar Filibbini" har uppgett på Facebook att han tränats av Lashkar-e-Taiba, i "Muaskar Fi Kashmir - Mujahideen Training Camp in Kashmir", under mars-april 2001 (vilket är extremt osannolikt men teoretiskt möjligt).

Under sen eftermiddag uppgav "Fi Ash Sham" att "våra syskon vi ska på operation ikväll, gör duaa att Allah ska ge oss seger o skydda oss o acceptera våra shuhadaa om de finns några".

Uppdatering 22.15:

Den svarte mannen på bild ovan uppges vara portugisen "Nero Saraiva". Hans Facebookprofil anger födelsedatum 16 augusti 1986, och innehåller ytterligare bilder ur den miljö där svenskarna befinner sig.

Uppdatering 29/10 kl 09.50:

Facebookprofilen "Mujaheeden Fi Ash Sham", aka "Pelle Svanslös 3538", har raderats.

Uppdatering 29/10 kl 11.15:

Även Facebookprofilen "Abu Dharar Filibbini" har släckts ner. Eventuella skärmdumpar etcetera mottages tacksamt från läsekretsen.

Uppdatering 29/10 kl 23.30:

Bägge Facebookprofilerna är tillbaks sedan sen eftermiddag. Det kommer antagligen att vara svajigt med åtkomsten även i fortsättningen.

Uppdatering 4/11:

De bägge fortsätter att ge ledtrådar på Facebook om sina förehavanden. Den ene döljer inte längre sitt ansikte, och tycks helt inställd på att träda ut i offentligheten, med namn, bild och allt. Genom att titta på de bilder och kommentarer som har lagts upp kan man sluta sig till att de två deltar i samma förband, och att åtminstone deras vänner identifierar sig med Jabhat al-Nusrah, en grupp kopplad till al-Qaida.

fredag, oktober 19, 2012

Veckan som gått

Jag har ett jobb också. Där har jag skrivit en del om striden kring vinst i välfärden. Först "Det är ditt och mitt dagis som är hotat", därefter "En ödesfråga och Stefan Löfven saknar svar" samt senast "Rör inte mitt dagis".

På utrikesfronten har jag skrivit en text om vad statsvetenskapen säger om amerikanska valkampanjer. Och inom kultursektorn har jag berört en käpphäst om film: "Svensk filmpolitik: Snabba Cash till Åsa-Nisse".

Därutöver en rad korta stick, samt bloggposter.

onsdag, oktober 17, 2012

Giftattack mot USA:s ambassad i Stockholm

USA:s ambassad i Stockholm utrymdes under dagen med anledning av en mystisk försändelse.

"Det jag kan säga just nu är att det är giftigt och frätande", säger Fredrik Nylén, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen till Aftonbladet.

Brottsrubriceringen är satt till "spridande av gift eller smitta". Brev med gift är dock inte något ovanligt terrorscenario; år 2001 satte sådana brev skräck i USA.

måndag, oktober 15, 2012

Martyr för norska Profetens Ummah

En 21 år gammal norsk medborgare har dött i strid i trakterna av Aleppo i Syrien, avslöjade journalisten Lars Akerhaug i fredags. Mannen, som kallas Abu Khattir, tillhörde den norska gruppen Profetens Ummah. Det är en mycket utåtriktad radikal grupp i Norge (någon motsvarighet finns inte här i Sverige, där jihadisterna håller en betydligt lägre medial profil). I Profetens Ummah återfinns Arfan Bhatti, känd från skottlossningen mot synagogan i Oslo, och Mohyeldeeen Mohammad, uppmärksammad för en rad hårdföra uttalanden. Aktivisterna i Profetens Ummah har nyligen blivit omskrivna då de försökte skaffa sig vapenutbildning och -licens genom att gå jägarkurs.


Martyren hyllas i Profetens Ummahs Facebookgrupp. Här finns också ett foto på den döde (mannen med ryggsäcken) när han deltog i en demonstration utanför Stortinget i vintras.

Enligt uppgift finns det fler norska medborgare bland de stridande i Syrien. Lars Akerhaug avslöjar exempelvis att även Abu Khattirs lillebror har gått ut i fält. Och på Facebook kunde man i torsdags läsa att "Bare den siste uken er minst to brødre fra Oslo død som shuhada in ch Allah, måtte Allah swt akseptere dem som martyrer i Syria". I samma kommentar antyds ännu fler stridande: "gjør dua for alle våre brødre fra Norge som kjemper mot Assad Bashars regime og for Islam".

Den mest namnkunnige av Syrienresenärerna är Mohyeldeen Mohammed. Dagsavisen skriver att norska säkerhetspolisen PST inte vet vad han gör där.
"Blant de mest profilerte er Mohyeldeen Mohammad. Han ble kjent for allmennheten etter å ha advart mot et 11. september på norsk jord, under en demonstrasjon i Oslo i februar 2010, mot publisering av en karikaturtegning av profeten Muhammed. I januar i år var Mohyeldeen Mohammad på nytt sentral i en demonstrasjon, denne gang mot norske soldater i Afghanistan, utenfor Stortinget. 
Akkurat hvor i Syria han er, eller hva han gjør der, er ikke PST sikre på."
Det här fotografiet av Mohyeldeen Mohammad (till höger) postades på Facebook den 8 oktober:


Profetens Ummah är som sagt en mycket utåtriktad grupp, och på Facebook är gruppens gemensamma sida öppen för alla och envar.

I Facebookgruppen finns ett par svenskar, varav endast en tycks vara aktiv. Omarshehidi Rustemi, som egentligen heter Faik Rustemi och är född 1982 och bosatt i Malmö, kommenterar och skriver inlägg då och då. Rustemi är inget okänt namn – han har, som extremistisk ungdomsledare i TUFF, förekommit i såväl Sydsvenskan som Uppdrag gransking.I övrigt kan det också vara värt att notera att Mohyeldeen Mohammad har en del svenska kopplingar. För snart ett år sedan sades det i jihadistkretsar att han hade flyttat till Stockholm. Och i somras framträdde han i en film på YouTube tillsammans med en Malmöbo som kallar sig Ahmad Bin Sultan, i ett rop på stöd till Syrien. Ahmad Bin Sultan har organiserat en ganska stor biståndsinsats i Jordanien vid syriska gränsen, till synes helt legitimt, finansierat av rättrogna i Skandinavien. Bilden på Mohyeldeen Mohammad med automatvapen, från förra veckan, sätter dock biståndsprojektet i delvis annat ljus.

 

Uppdatering:

Ett tiotal personer från Norge ska ha rest till Syrien, berättade VG i en innehållsrik artikel för några veckor sedan.

Uppdatering 15/10 kl 20.30:

VG Nett och journalisten Lars Akerhaug gjorde en nyhet av bilden från min blogg. Den artikeln, "Her poserer Mohyeldeen Mohammad med våpen", är samtidigt den mest omfattande som skrivits om personen ifråga, skulle jag tro. Med matnyttiga länkar.

"Den profilerte radikale islamisten, som er siktet for trusler mot norske myndighetspersoner, skal befinne seg i Syria. 
Etter det VG Nett erfarer har Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid kjent til Mohammads opphold i Syria. 
I forrige uke la Mohammad opp et bilde av seg selv der han sitter med et automatvåpen, sammen med en annen, uidentifisert person. Bildet er trolig tatt i Syria, der Mohammad skriver at han befinner seg. Det avslører kommentator Per Gudmundsson ved Svenska Dagbladet på sin blogg. 
Islamisten fra Larvik har i lengre tid fremstått som en leder i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. 
I flere videoer som har sirkulert i det norske islamistmiljøet, holder Larvik-mannen taler der han fremstår som en lederskikkelse. 
På pannebåndet står den islamske trosbekjennelsen: «Det finnes ingen Gud uten Gud og Mohammed er hans profet». 
Poseringen likner på bilder publisert på radikale islamistiske nettsteder og Facebook-sider der radikale islamister poserer med våpen. 
Her i Norge har Mohammad ikke tillatelse til å inneha våpenet han er avbildet med."

Østlands-Posten gjorde därefter en egen artikel.

Uppdatering 18/10:

"Martyren" från Norge har enligt uppgift till VG hört av sig till anhöriga via SMS idag. Budskapet från mannen lär vara att han lever "för ögonblicket".

söndag, oktober 14, 2012

Vilksåtalad islamist hotade socialarbetare

En av de män som åtalades för att ha försökt mörda Lars Vilks på konsthallen Röda Sten i Göteborg är föremål för en förundersökning om olaga hot. Hotet ska ha riktats mot Gun Holmertz, vänsterpartistisk socialarbetare på Caritas, som i en debattartikel den 18 juni kritiserade hur radikala islamister tagit över föreningen Afrikas Horn i Hjällbo. Två dagar senare möttes Holmertz och mannen föreningarnas gemensamma lokaler.

Göteborgs-Posten:

Holmertz gick omedelbart till polisen och anmälde mannen. 27-åringen pekades dessutom ut av ytterligare två kvinnor i samband med en fotokonfrontation i slutet av september. 
Enligt Caritas huvudperson var formuleringen mer av ett direkt dödshot. Hon återger det i samtal med GP så här: 
"Allah har sagt till mig, och jag är en Jihadkrigare, att jag ska döda dig, och det vet inte du när det kommer att ske, men det kommer att ske". 
Förundersökningen om det påstådda brottet drivs av polisenheten i Nordost. 
- Jag har skickat ut en kallelse till förhör där 27-åringen kommer att delges misstanke, konstaterar Gunnar Mårtensson vid Kortedala. 
Trots ansträngda relationer fortsätter föreningen Afrikas Horn och frivilligorganisationen Caritas att dela lokalutrymme i Hjällbo. 
- Vår styrelse har bett mig ligga lågt under en period. De vill inte att ytterligare uttalanden provoceras fram, säger mannen. 
27-åringen friades nyligen i ett uppmärksammat mål i både tings- och hovrätt.

fredag, oktober 12, 2012

Svenska Hizb ut-Tahrir uppmärksammas till slut

På fredagen gick proppen ur. Andra journalister vaknade äntligen och plockade upp den story jag varit så gott som ensam om att driva i mer än ett halvår. Fram tills idag har annars enbart bloggosfären och Flashback intresserat sig.

I den antirasistiska tidskriften Expo skriver chefredaktören Daniel Poohl en lång artikel om Hizb ut-Tahrir: "Antisemitiskt islamistparti etablerar sig i Sverige". En stor del av informationen i texten är framgrävd av mig, och Expo ger också credd som sig bör.

"I Sverige är ledarskribenten Per Gudmundsson den enda etablerade journalist som har rapporterat om Hizb ut Tahrirs intåg."
Poohl skriver i samma veva en artikel på SVT Debatt, "Antirasister måste sluta blunda för extrem islamism", om det sorgliga faktum att inga andra debattörer  har hakat på.
"Att den islamistiska sekten Hizb ut Tharir har etablerat sig i Sverige borde oroa varje antirasist. Men istället är det tyst. "
Poohl blev dock bönhörd snabbt.

I P1:s livsåskådningsprogram Människor och tro intervjuas den danska presstalesmannen för skandinaviska Hizb ut-Tahrir, Chadi Freigeh (vilket även blivit ett inslag i Ekot). Därefter följer ett studiosamtal mellan journalisten Salam Karam och religionsvetarprofessorn Göran Larsson. Även i Människor och tro finns spår av mina avslöjanden. Professor Larsson lyfter exempelvis den pikanta detaljen om kopplingen mellan svenska Hizb ut-Tahrir och paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer. Detta förhållande diskuteras för övrigt även på bloggen Religionsvetenskapliga kommentarer, där doktoranden Simon Sorgenfrei har skrivit ett inlägg i frågan, och där även professor Larsson bloggar om Hizb ut-Tahrir och undertecknad.

Genomslaget är glädjande. Jag har drivit storyn länge. I mars skrev jag "Hizb ut-Tahrir rycker fram i Sverige" och "De styr Hizb ut-Tahrir i Sverige". Därefter har jag skrivit ett par inlägg om HuTs aktiviteter (123), samt en artikel i sommarnumret av Magasinet Neo ("Nya fascister på våra gator") och en artikel för SvDs ledarblogg i september: "Hizb ut-Tahrir etablerar sig i Sverige".

Uppdatering 15/9:

Sydsvenskan besökte kalifatskonferensen i Danmark.

torsdag, oktober 11, 2012

JIhadister pekade ut Mehdi Ghezali

Även i jihadistkretsar pekades svenske Mehdi Ghezali ut som självmordsbombaren i Burgas redan något dygn efter attentatet. Det avslöjar bulgariska 24 chasa, som kan visa både en Youtubevideo och ett detaljerat inlägg på ett jihadforum från den 19 juli.

Samma dag som spekulationerna dök upp i bulgarisk press, den 19 juli, kunde svenska myndigheter dementera att Mehdi Ghezali var inblandad i dådet. Men uppgifterna förekom uppenbarligen inte enbart i bulgarisk press. Användaren Irhabe007 på Youtube och مجاهد قاعدي på snam-s.net hade med imponerande snabbhet publicerat hyllningar till Ghezali, vilket reser en del frågetecken.Terrorismexperten John R Schindler bloggar:

"The two-minute-forty video is typical muj porn (it’s linked in the 24 Chasa report): bad music, exhortations of martyrdom, plus a bunch of pictures of Ghezali’s life, photos of the murdered Israelis, images of the blown-up bus, and a general aura of gloating over the deaths of innocent people. Yet, low-budget production values aside, it’s undeniably impressive that someone managed to get it all together and post it online on 19 July, a mere day after the terrorist attack. 
Someone clearly wanted to credit Mehdi Ghezali with this awful crime, whether he did it or not. As a former counterintelligence officer, I have questions …"
Som tidigare rapporterats trodde även jihadistledaren Omar Bakri att "hans lärjunge" Mehdi Ghezali var gärningsmannen.

Det hela är mycket besynnerligt.

Inlägget från snam-s.net i fulltext:


الجهاد الفردي( الذئب المنفرد)::مهدي غزالي ابو صهيب الجزائري مفجر الحافلة الاسرائيلية في بلغاريا.

الله اكبر الله اكبر الله اكبرهل عملتها القاعدة صورة: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...82973379_n.jpg مهدي غزالي،معتقل سابق في غوانتناموا يحمل الجنسية سويدية ومن أصول جزائرية "مفجر الحافلة 8 سياح إسرائيليين لقوا مصرعهم في تفجير حافلة في بولغاريا، وأصابت مالا يقل عن 27. {مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا. تَبْدِيلاً }الأخ البطل المجاهدي مهدي غزالي (أبو صهيب الجزائري) رحمه الله وتقبله في الشهداءصورة: http://storagestart2.divshare.com/la...s=6f7&i=normal وهذه صور قديمة له قبل الاعتقال في غوانتنامو صورة:http://www.hanein.info/vb/imgcache/9...anein.info.jpg صورة: http://www.paldf.net/forum/images/st.../wol_error.gif إنقر هنا لعرض الصورة بالمقاس الحقيقيصورة:http://www.hanein.info/vb/imgcache/9...anein.info.jpg وهذه روابط لقائه مع مركز اليقين الإعلاميمركز اليقين الإعلاميالأباة في سجون الطغاةلقاء مع الأسير السابق في غوانتناموأبو صهيب الجزائريجودة عالية330 م ب_http://archive.org/download/AboOsaama_070/1.wmv_ (http://archive.org/download/AboOsaama_070/1.wmv)جودة متوسطة70 م ب_http://archive.org/download/AboOsaama_070/3.wmv_ (http://archive.org/download/AboOsaama_070/3.wmv)جوال64 م ب_http://archive.org/download/AboOsaama_070/4.3gp_ (http://archive.org/download/AboOsaam...************** مهدي محمد غزالي -منفذ عمليه بلغاريا التي قتل فيها 7 يهود-بصمات قاعديه وليست شيعيهصورة: http://www.paldf.net/forum/images/st.../wol_error.gif إنقر هنا لعرض الصورة بالمقاس الحقيقيصورة:http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...03664099_n.jpg الجهاد الفردي مستمرالبارحة محمد مراحواليوم مهدي غزاليوغدا.........؟؟؟!!!نفذ هذا الاسد امس عمليه استشهاديه راح نتيجتها 7 قتلي يهود اسرائيليينواكثر من 30 جريحاولقد زعزعت الكيان الصهيوني هذه العمليه واحدث في ارجائه الخوف والذعرهذه تفاصيل عن الشهيد كما نحسبه والله حسيبهمهدي محمد غزالي (ولد في 5 يوليو 1979)، الذي عرف في وسائل الإعلام سابقًا بإسم كوبا-سويدي (بالإنجليزية: Cuba-Swede)، هو مواطن سويدي من أصل جزائري-فنلندي، والذي اتهمته الولايات المتحدة الأمريكية بأنه مقاتل غير شرعي، وأودعته معسكر الاعتقال في خليج غوانتانامو في كوبا، في الفترة من يناير 2002 إلى يوليو 2004. قبل اعتقاله، إرتاد مهدي غزالي مدرسة إسلامية في أحد المساجد في المملكة المتحدة، وذلك قبل سفره إلى المملكة العربية السعودية وأفغانستان، ثم استقر أخيرًا في باكستان حيث تم اعتقاله. وبعد إطلاق سراحه، لم تكترث الحكومة السويدية بالتهم الجنائية التي كانت موجهة ضده لسوء السلوك الإجرامي قبل اعتقاله ولم تحقق فيها.ووفقًا لأخبار ستوكهولم، ادعى مسؤولي الأمن الباكستاني، أن غزالي مشتبه في تورطه في تمرد في السجن قتل بسببه 17 شخصا، وهو الاتهام الذي نفاه غزالي.[1] في 28 أغسطس 2009، تم القبض على رجل يحمل جواز سفر غزالي، وهو يحاول عبور حدود أفغانستان، وتبين أنه أحد مسؤولي الأمن الباكستانيين.[2][3][4] ووفقا لوكالة أنباء أسوشيتد برس، فإن غزالي كان واحد من 156 من مقاتلين القاعدة الذين تم القبض عليهم أثناء فرارهم من جبال تورا بورا.

الله اكبر الله اكبر الله اكبر
هل عملتها القاعدةمهدي غزالي،معتقل سابق في غوانتناموا يحمل الجنسية سويدية ومن أصول جزائرية "مفجر الحافلة

8 سياح إسرائيليين لقوا مصرعهم في تفجير حافلة في بولغاريا، وأصابت مالا يقل عن 27.


{مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا. تَبْدِيلاً }

الأخ البطل المجاهدي مهدي غزالي (أبو صهيب الجزائري) رحمه الله وتقبله في الشهداءوهذه صور قديمة له قبل الاعتقال في غوانتنامو


إنقر هنا لعرض الصورة بالمقاس الحقيقي


وهذه روابط لقائه مع مركز اليقين الإعلامي

مركز اليقين الإعلامي

الأباة في سجون الطغاة
لقاء مع الأسير السابق في غوانتنامو
أبو صهيب الجزائري

جودة عالية
330 م ب
http://archive.org/download/AboOsaama_070/1.wmv


جودة متوسطة
70 م ب
http://archive.org/download/AboOsaama_070/3.wmvجوال
64 م ب
http://archive.org/download/AboOsaama_070/4.3gp


*****************************

مهدي محمد غزالي -منفذ عمليه بلغاريا التي قتل فيها 7 يهود-بصمات قاعديه وليست شيعيهإنقر هنا لعرض الصورة بالمقاس الحقيقي

الجهاد الفردي مستمر
البارحة محمد مراح
واليوم مهدي غزالي
وغدا.........؟؟؟!!!
نفذ هذا الاسد امس عمليه استشهاديه راح نتيجتها 7 قتلي يهود اسرائيليين
واكثر من 30 جريحا
ولقد زعزعت الكيان الصهيوني هذه العمليه واحدث في ارجائه الخوف والذعر
هذه تفاصيل عن الشهيد كما نحسبه والله حسيبه
مهدي محمد غزالي (ولد في 5 يوليو 1979)، الذي عرف في وسائل الإعلام سابقًا بإسم كوبا-سويدي (بالإنجليزية: Cuba-Swede)، هو مواطن سويدي من أصل جزائري-فنلندي، والذي اتهمته الولايات المتحدة الأمريكية بأنه مقاتل غير شرعي، وأودعته معسكر الاعتقال في خليج غوانتانامو في كوبا، في الفترة من يناير 2002 إلى يوليو 2004. قبل اعتقاله، إرتاد مهدي غزالي مدرسة إسلامية في أحد المساجد في المملكة المتحدة، وذلك قبل سفره إلى المملكة العربية السعودية وأفغانستان، ثم استقر أخيرًا في باكستان حيث تم اعتقاله. وبعد إطلاق سراحه، لم تكترث الحكومة السويدية بالتهم الجنائية التي كانت موجهة ضده لسوء السلوك الإجرامي قبل اعتقاله ولم تحقق فيها.
ووفقًا لأخبار ستوكهولم، ادعى مسؤولي الأمن الباكستاني، أن غزالي مشتبه في تورطه في تمرد في السجن قتل بسببه 17 شخصا، وهو الاتهام الذي نفاه غزالي.[1] في 28 أغسطس 2009، تم القبض على رجل يحمل جواز سفر غزالي، وهو يحاول عبور حدود أفغانستان، وتبين أنه أحد مسؤولي الأمن الباكستانيين.[2][3][4] ووفقا لوكالة أنباء أسوشيتد برس، فإن غزالي كان واحد من 156 من مقاتلين القاعدة الذين تم القبض عليهم أثناء فرارهم من جبال تورا بورا
.

söndag, oktober 07, 2012

Omar Bakri: Mehdi Ghezali var min lärjunge

Svenska myndigheter kunde omedelbart avfärda påståendet att Mehdi Ghezali var mannen bakom bombdådet i Bulgarien i juli. Vilket betyder att Ghezali står under ständig bevakning.

Likväl fortsätter hans namn att dyka upp.

Nu har den ökände islamistledaren Omar Bakri, tidigare verksam i Storbritannien men numera lokaliserad i Libanon, låtit sig intervjuas. Och han har uppenbarligen inte nåtts av budskapen från svenska myndigheter.

NewEurope online:
"In an interview for the Centre for Middle East studies, published in a Bulgarian daily, the radical Islamic leader Omar Bakri claimed that the suicide bomber who killed five Israeli citizens and a Bulgarian bus driver on the airport of the city of Burgas in July was his disciple.

Furthermore, Bakri was certain that the man of the footage released by the Bulgarian interior ministry was indeed Mehdi Ghezali-a Swedish citizen who has previously been a Guantanamo inmate.

In July, the Bulgarian authorities and their Swedish colleagues refuted the version of Ghezali’s participation in the terrorist attack and stuck to the version that the perpetrator was Jacque Felipe Martin, aged 25, from the state of Michigan.

The complicated situation required international support, so the Bulgarian government appealed to Interpol to deploy team and assist the national authorities in their investigation of the attack. As a result, at the end of August, the authorities in Bulgaria and Interpol jointly released images of a suspected accomplice to the terrorist who was believed to be of Middle Eastern origin.

Back to the interview with Bakri-founder of the jihadist group ‘Al Muhadzhirun’ who currently lives in Lebanon after leaving Britain following the attacks at the London Underground. Talking about the identity of the men who blew himself in Burgas, he said: ‘When I realized that this man was considered to be connected with my people, I called the brothers in Britain to ask who he was. They told me that he was a guy known as Abu Ahmed. There was also another nickname. This guy really was a disciple of mine, but just for a while. Then, he left for Afghanistan. His name is Mahdi Ghazali from Guantanamo’.

However, Bakri added: ‘I'm not talking about the photo of the corpse, but about the man from the footage who was walking at the airport. For me, this was Abu Ahmed’.

Asked about who was behind the terrorist attack in Bulgaria, Bakri replied that Al Qaeda was responsible (even though, according to Israel, it was Hezbollah which committed the act) and that there were ‘very important people’ with ‘a lot of power’ among those who died in Burgas."
Det finns förstås ingen anledning att betvivla de svenska myndigheterna. Vad som är intressant är den vikt som en av världens mest beryktade islamister lägger vid svenske Mehdi Ghezali. Omar Bakri kallar honom för sin lärjunge.

Israel national news förmedlar ytterligare en bit ur intervjun med Bakri, där det förtydligas vad hans 'lärjungar' går för:
"“Without a doubt, Al-Qaeda was behind the attack,” Bakri claimed, according to additional excerpts from the interview translated by Israel’s Channel 10 News. “They have not taken responsibility because sometimes ‘freelance’ organizations carry out the attacks on their behalf. The same goes for the attack in Toulouse. In both of these attacks my name came up as a spiritual teacher. I also had a student who exploded in Tel Aviv.” 
According to Bakri, "The head of the snake is America, so Al-Qaeda is looking for big targets in the U.S., but smaller organizations settle for smaller targets. The Zionist regime can be targeted anywhere in the world, not because they are Jews, but because they are Israelis.” 
He claimed that the Balkans are occupied Muslim land which should be released. “Even Spain and Eastern Europe should be released. Bulgaria is a legitimate target,” said Bakri."

lördag, oktober 06, 2012

Ditt och datt

Vinst i välfärden splittrar Socialdemokraterna, vilket riskerar att rasera väldigt mycket för väldigt många. Jag skriver om detta i SvD: "Det är ditt och mitt dagis som hotas".

fredag, oktober 05, 2012

Hizb ut-Tahrirs kalifatskonferens i Stockholm

Som tidigare rapporterats kommer Hizb ut-Tahrir att hålla en del av sin årliga kalifatskonferens i Stockholm. Nu är tid, plats och innehåll tillkännagivet.


"Söndagen den 14/10 kl 13:00 till 18.30 blir en konferens i Stockholm i Bromma på engelska om ummahs aktuella problem. Ardess: HOTEL BEST BEST WESTERN PLUS Ulvsundavägen 193 16867 Bromma, ligger bredvid Bromma Blocks. ALLA ÄR VÄLKOMNA! 
Kan Islams system introduceras omgående eller ska islam tillämpas på gradvist och taktiskt sätt? Är det överhuvudtaget praktiskt möjligt att etablera den islamiska samhällsmodellen detta årtionden? Kan muslimerna avvisa Världsbankens riktlinjer och frigöra sig från internationella avtal? 
Kan Kalifatet överleva hot om krig och sanktioner? Hur kommer en islamisk stat klara sig i en värld dominerad av västerländska stormakter och deras intressen? Kan den islamiska samhällsmodellen lösa konkreta problem som fattigdom, arbetslöshet och korruption? 
Dessa är några av de frågor konferensen kommer att ta upp."
Uppdatering 8/10: 

Den svenska konferensens facebookevent meddelar tider och talare. Flyers:


Moores laglöshet

Hackerrörelsen Anonymous attackerar Sverige, och avslöjar vår dåliga beredskap för cyberkrigföring. Jag skriver om estetiken och ideerna bakom, i SvD: "Den fula sanningen om mannen bakom masken".

torsdag, oktober 04, 2012

I svallet av Jämlikhetsanden

Nya numret av Ekonomisk debatt innehåller en spännande uträkning om inkomstojämlikhet och hälsa. Jag skriver i SvD om resultaten: "Nej, inkomstklyftorna gör oss inte sjuka".