onsdag, december 12, 2012

Möt Mark Abu Usama – svensk jihadist i Syrien

En svensk har nyligen framträtt i en algerisk tv-dokumentär om utländska jihadister som strider i Syrien. Mannen från Sverige framträder beväpnad, med ansiktet dolt av en palestinasjal, och identifieras som ”Mark Abu Osama al-Suwaidi” [svensken Mark, fader till Osama].

"Mark Abu Osama al-Suwaidi"
Den algeriska kanalen Echorouk TV sände i mitten av november en dryg timslång dokumentär om utländska jihadister i Syrien. Bland exemplen förekommer en anonym man ”från Sverige”, identifierad som ”Mark Abu Osama”.

Svensken förekommer blott i några sekunder, och det går tyvärr inte att höra vad han säger. Symbolvärdet av europeiska krigare är dock stort, varför ”Mark Abu Osama” ändå har uppmärksammats i islamistiska kretsar.

Den algeriska dokumentären ger dock en god inblick i de miljöer där svenskarna kan tänkas uppehålla sig. Reportern besöker exempelvis ett träningsläger under ledning av en rutinerad krigare med erfarenheter från ”från Balkan”, Abu Ahmad Al-Shishani [tjetjenen] från Ryssland. Vidare intervjuas två jihadistledare i Aleppo: Abu Abdallah, emir i Hamza bin Abd Al-Muttalib-brigaden, och Abu Ahmad, emir i Ahrar Al-Sham-brigaderna.

I filmen förekommer jihadister från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Balkan, Chile och, förstås, Sverige.

Dokumentären ”االشام أرض الخلافة الغائبة -الجزء الأول-” finns upplagd på YouTube sedan den 15 november. MEMRI har publicerat en översättning av valda delar.Uppdatering: 

Den 3 januari skrev Expressens Kassem Hamadé om Mark Abu Osama. Expressen hade då sett den del i dokumentärserien där svensken intervjuas.

Expressen:
"Speakerrösten i propagandafilmen som sändes i mitten av december av islamistiska kanalen Echorouk-tv beskriver svenskens historia som 'en av de mest ovanliga historier i möten med dessa utvandrare till Levantens land är Mark, Abu Usamas. Hans kärlek till islam och muslimer växte efter 11 september och efter Västvärldens och USA:s invasion av Afghanistan och Irak'. 
Mark pratar engelska i filmen. Det är svårt att höra allt han säger men en speakerröst på arabiska översätter. 
– Vi prisar Gud för att vi slåss mot Baschars soldater som dödar sitt folk och muslimerna. Jag bestämde mig för att resa hit för att försvara religionen, våra kvinnor, barn och alla andra orättvist behandlade, säger Mark som träder fram maskerad med en röd palestinasjal. 
Den två timmar långa dokumentärfilmen är i två delar. Mark och andra jihadister från Europa framträder anonymt i den andra delen. Enligt Mark är han gift med två kvinnor i Sverige – han har egen firma och en av fruarna har också egen firma. 
– Jag minns att jag packade upp min väska, men aldrig trodde att resan skulle gå så här hastigt. När en av mina två fruar såg ett videoklipp på internet som visar hur regimens soldater dödar barn och kvinnor uppmanade hon mig att åka till Syrien, annars hotade hon att lämna mig. Jag bestämde för att utvandra till Gud. Min dröm är som varje muslims dröm – en islamistisk stat som utövar sharia (islamiska regler), säger Mark. 
Intervjuerna och striderna som visas i filmen sker mestadels i Aleppo. Mark säger inte vilken grupp han tillhör, men i filmen framgår det att alla utländska krigare strider under gruppen al-Nusrafronten som hamnade på USA:s terrorlista i början av december 2012. 
– Vi utvandrarna är inte terrorister. Vi kom inte hit för pengars skull. Jag äger två firmor i Sverige. Gud säger till oss att oavsett var vi än befinner oss kan döden nå oss. Vi kom hit för att försvara kvinnor och barn. Vi slåss i detta land för Kalifatets skull. Men våra ögon är riktade mot al-Aqsa i Palestina, säger Mark."