onsdag, maj 08, 2013

Martyrfilm för danske Kenneth Sørensen

Reklam för martyrfilmen med danske Kenneth Sørensen, från as-ansar.com.
Dansken Kenneth Sørensen rapporterades död i Syrien i början av mars. Nu har Kataib al-Muhajireen ('Migrantbrigaderna', en grupp där flera svenskar har figurerat och som står nära al-Nusrafronten, dvs al-Qaida i Syrien) (se nedan) producerat en propagandafilm till hyllning av dansken och fyra andra stupade. Det rapporterar Long War Journal och SITE.

I filmen uppges att Sørensen ska ha dött i strid mot regimtrupper den 3 mars i området utanför hamnstaden Latakia.

Filmen visar Sørensens begravning. Känsliga tittare varnas. Också flera minuter film från striderna den 3 mars, samt annat filmmaterial från Kataib al-Muhajireen i fält, förekommer, vilket kan vara värdefullt även ur ett svenskt underrättelseperspektiv.

Uppdatering 12.14:

Uppenbarligen har det precis kommit två (!) martyrfilmer med Kenneth Sørensen. Den andra, som är mer av en biografi, finns på Youtube.

Uppdatering torsdag 9 maj:

Aron Lund, expert på de olika stridande parterna i Syrien, påpekar i ett mejl att undertecknad har skrivit fel angående Sørensens – och svenskarnas – grupper:
"Namnen är väldigt lika, men jag tror att det rör sig om två olika grupper, kanske knutna till varandra, kanske nånslags avspjälkning från varandra, eller kanske inte. 
Katibat el-muhadjerin ("migrantbataljonen", singularis)är i alla händelser en grupp som slåss i norra Latakiaprovinsen (snarare vid turkiska gränsen, rätt långt från själva staden), medan Kataeb el-muhadjerin ("migrantbataljonerna", pluralis) är det huvudsakligen Aleppoaktiva nätverk som är knutet till tjetjenska djihadister, dit GBG-svenskarna m.fl. anslöt sig. Notera att Katibat el-m inte använder Kataeb el-m:s logotyp etc. 
Bägge grupperna, i vad mån de nu är skilda åt, står i alla händelser nära Djabhat el-nosra."