måndag, augusti 05, 2013

Anas Khalifa dömd för momsbrott

Predikanten Anas Khalifa var tills nyligen en fixstjärna för Sveriges unga radikala muslimer. När han anhölls misstänkt för skattebrott måndagen den 4 mars föll hans stjärna något. Han är dock fortfarande inflytelserik. Hans officiella FB-konto följs i skrivande stund av 2735 personer. I hans kontaktnät finns dömda terrorister, jihadkrigare och jihadpropagandister. Han har själv fångats på film när han predikar - för barn - om hur väl jihadister bemöts i paradiset.

Idag dömdes Anas Khalifa för delaktighet i en omfattande härva av momsbedrägerier i handel med elektronik, där staten anser sig lurad på 20-25 miljoner kronor. Göteborgs-Posten och Sveriges Radio rapporterar om ospecificerade "uppgifter" som gör gällande att det finns misstankar att pengarna kan ha gått till väpnade grupper i Syrien. Fem miljoner kronor ska ha förts ut ur landet, bland annat till Marocko och Egypten.

GP:
"En 30-årig känd islamistisk predikant döms för delaktighet i momsfifflet och det finns uppgifter om att pengar kan ha gått till rebeller i Syrien. Tillsammans med två bekanta arbetade han som säljare av elektronikvaror till olika företag. En av männen berättar att han rakade av sig skägget inför ett planerat kundbesök och att kommunpolitikern bad dem använda falska - svenska - namn.

Säkerhetspolisen har varit inkopplad i utredningen, men enligt kammaråklagare Kennert Lundgren är det inte klarlagt vart pengarna tagit vägen.

- Vart pengarna tagit vägen vet i alla fall inte jag. Sedan om någon annan vet det, det vet inte jag, säger han."
Anas Khalifa kallas också Abu Malik, och är folkbokförd i Angered i Göteborg. Möjligen stiger hans popularitet nu när det förekommer uppgifter om att han har handlat i ett, vad som kretsarna anser, gott syfte.

Flera i härvan är av intresse.