lördag, september 04, 2004

"Solidaritetskonferens"

Med två dagar kvar till den så kallade "solidaritetskonferensen" som sekten RKU (alltså Revolutionär Kommunistisk Ungdom, som är ungdomsförbundet i KPML(r), Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna revolutionärerna) anordnar i Göteborg kan det vara på sin plats med en summering av händelseutvecklingen och reaktionerna.

För en vecka skrev jag en text som berättade om evenemanget och landade i frågan: Varför vill Gustav Fridolin synas i detta sällskap?

Varför vill Gustav Fridolin, som alltså är en betydelsefull man i staten och just nu sitter i budgetförhandlingar med regeringen, synas i detta sällskap?

Man undrar om Fridolin tänker delta i de andra övningarna på den så kallade "solidaritetskonferensen".

Ska Fridolin delta i seminariet på torsdagkvällen som går under rubriken "Stöd motståndskampen i Irak!"?

Ska Fridolin medverka på lördagens "anti-imperialistiska tribunal" där representanter från de paradisiska länderna Syrien, Libanon, Jordanien, Kuba och Nordkorea ska ställa USA till svars för dess brottsliga imperialism?

Ska Fridolin delta i avslutningsfestligheterna i Marx-Engels-huset (!) på lördagen?

Sedan följde några dagars tystnad.

Den 1 september skickade Liberala Ungdomsförbundet ut ett pressmeddelande där ordföranden Fredrik Malm avslöjade att Leila Khaled, före detta ledare för PFLP, nu stod på talarlistan och att skattepengar gått till arrangemanget. Malm uppmanade Fridolin att hoppa av arrangemanget.

I helgen arrangerar Revolutionär kommunistisk ungdom en helg i Göteborg för att hylla terrorism. Inbjudna talare är bland andra Leila Khaled som genomfört två flygplanskapningar för terrorstämplade palestinska gruppen PFLP. Gästtalare på mötet är miljöpartiets riksdagsledamot och budgetförhandlare Gustav Fridolin. Terroristmötet äger rum i kommunala lokaler och sponsras med minst 45 000 skattekronor av SIDA-organet Forum Syd.

-Det är fullständigt absurt att svenska skattepengar går till att arrangera konferenser med flygplanskapare. Forum Syd borde avbryta samverkan med arrangörerna och kräva pengarna tillbaka. Och Gustav Fridolin bör avböja medverkan och istället engagera sig för fred och demokrati, och Göteborgs kommun bör inte upplåta kommunala lokaler till att hylla terror, säger Fredrik Malm, förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet.

-Organisationen PFLP genomförde ett självmordsattentat i Tel Aviv i vintras där bland andra en 20 år gammal svensk-israel från Göteborg dödades. Nu kommer i stället terroristerna till Göteborg, finansierade av svenska skattebetalare för att hålla låda i kommunala lokaler. Med sådant stöd från omvärlden lär inte terrorn minska, avslutar Fredrik Malm.

Samma dag, sannolikt som en direkt följd av Malms pressmeddelande, så skrev Tidningarnas Telegrambyrå en artikel om konferensen. För TT berättade arrangören Martin Schibbye i RKU att Khaled inte kan delta i konferensen.

- Hon är inbjuden och välkommen, men hon kommer inte att medverka eftersom hon saknar visum, säger Martin Schibbye, presstalesman för konferensen.

- Leila Khaled skulle vara här för den roll hon har i dag som palestinsk politiker och akademiker, inte som före detta flygplanskapare.

Att Khaled företräder den militanta palestinska rörelsen PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse) ser han inte som något problem.

- Man försöker alltid stämpla motstånd som terrorism. PFLP är en befrielserörelse.

TT noterade också att Fridolin nu hoppat av från arrangemanget, vilket förklarades på RKUs hemsida med att riksdagsmannen har ett pressat schema.

För det första har Gustaf Fridolin (riksdagsledamot för Miljöpartiet), som var inbjuden för att tala om Israel-bojkott, tvingats lämna återbud på grund av utdragna budgetförhandlingar.

Utdragna budgetförhandlingar, alltså. Det hade inget alls att göra med blåsvädret som uppstått eller att det skulle vara fel på sällskapet. Samma sak sade Fridolin till TT.

- Det är på grund av budgetförhandlingarna som drar ut på tiden. Det har inget att göra med den här kritiken.

Dagen efter, alltså den 2 september, hade Expressens Ingvar Hedlund grävt vidare i finansieringen av RKU och deras idrottsklubb Proletären FF. Till de 45 000 kronor som LUF avslöjade att SIDA betalat ut till RKU berättade nu Expressen om ytterligare 170 000 kronor som under några år delats ut till Proletären FF. I texten, som fick rubriken "Terrortalare bjuds in med skattebidrag" uttalar sig ytterligare en folkpartist, riksdagsledamoten Cecilia Wikström, fördömande. Men de som betalat ut pengar hade ingen kommentar.

RKU fick nyligen 45 000 kronor av Sidamedel för att täcka kostnader i samband med konferensen. Proletären har de senaste åren fått totalt 170 000 i Sidabidrag.
Sidapengarna slussas via organisationen Forum Syd vars generalsekreterare Inger Björk i går meddelade att hon inte ville kommentera frågan då hon inte hunnit sätta sig in i den.

Inte heller Sida önskade kommentera utan hänvisade till Forum Syd.

Riksdagsledamoten Cecilia Wikström, fp, säger till Expressen:

– En ofattbar skandal att skattepengar används på detta sätt. Det är upprörande, obegripligt och moraliskt anstötligt.

Samma dag reagerade också folkpartianknutne bloggaren Johan KarlssonMothugg. Han fyllde i med ytterligare kunskaper om biståndsorganisationernas vanor.

Tidigare har Forum syd bland annat bekostat en propagandainsats för Nordkorea på Skåne sociala forum och en hyllningsbok till Castro-regimen på Kuba, utgiven av Svensk-kubanska föreningen.

Så jag förstår inte varför det här är en nyhet. Forum syd har ju sedan länge gjort principlösheten till princip. Vid Forum Syds årsmöte i våras föreslog representanter från Luf och KDU att organisationen endast ska ge bidrag till projekt som överensstämmer med Forum syds egna syften – däribland att verka för demokrati och mänskliga rättigheter.

Men en fet majoritet avslog motionen, med motiveringen att det inte ligger i Forum syds intresse att kontrollera hur medlen används.

Dagen efter, alltså den 3 september, skrev ytterligare en folkpartistisk bloggare, Mathias SundinI Chydenius fotspår, om att Khaled fått förhinder.

Men hur som helst, har hon svårt att komma in så är det väl bara att kapa ett flygplan, så får vi se på vilket sätt svenska rättsväsendet ser på saken.

Men viktigast av allt, Sundin pekade vidare till den kristna pressen som man ju ofta glömmer.

Först ut på banan hade kristna tidningen Världen idag varit, med en text den 1 september. Där angav Fridolin märkligt nog ett helt nytt motiv för att inte delta i konferensen.

– Om det är så att den här personen har varit flygkapare så kommer jag inte att medverka på konferensen. Jag skall ta reda på mer om detta.

Världen idag avslöjade också på fredagen via sina palestinska källor att man nu planerade att smuggla in Leila Khaled via Egypten in i Sverige.

Leila Khaled, tidigare terroraktivist och känd i Mellanöstern som "dödens ängel", är inbjuden att tala på den solidaritetskonferens som skall äga rum i Västra Frölundas Kulturhus nästa vecka. Arrangörerna ser fram emot att hon kommer. Svenska ambassaden i Jordanien säger dock till Världen idag att Khaled inte har något visum och att hon inte har ansökt om något visum det senaste året.

Drivande bakom konferensen är The Palestinian Progressiv Youth Union, PPYU. Deras talesman Falah Abdul Ati i Gaza, som vi har talat med, ser positivt på konferensen. Speciellt roligt är att Leila Khaled väntas medverka, säger han och berättar om att han kommer att vara med om att hjälpa henne att resa ut från Jordanien:

– Vi kommer att åka via Egypten och sedan skall vi skicka henne vidare, säger han utan att precisera vart.

Till Världen idag så motsade också en representant för organisatörerna, Jon Bergh, tidigare besked att Khaled inte skulle delta.

Jon Bergh, internationellt ansvarig för fotbollsföreningen Proletären och en av huvudarrangörerna till konferensen säger till Världen idag att Khaled har försäkrat att hon skall komma.

Hon har inget visum. Vet du hur hon skall komma in?

– Jasså? Nej, jag vet inte det.

Denna otroligt anmärkningsvärda artikel med smugglingshistorien i Världen idag föranledde ytterligare utspel från RKU. Återigen förnekades Khaleds deltagande.

Först en faktauppgift: Leila Khaled har sedan en tid tillbaka tackat nej till konferensen, hon kommer inte att medverka och har därför inte sökt något visum. Vi har inga som helst planer på att smuggla in henne eller någon annan deltagare till en konferens de inte ska delta på. Konstigare än så är det inte.

Inget konstigt alls på gång, menade RKU alltså. Världen idag tyckte dock att den så kallade "solidaritetskonferensen" var anmärkningsvärd. I en artikel intervjuades åter Gustav Fridolin, som nu fastställt vilken anledning han har att inte delta. Och gissa tre gånger om det beror på terroranknytningen...

– Jag sitter nu i budgetförhandlingar och jag kommer inte att hinna vara med på konferensen.

I ytterligare en annan artikel fördömer förre ledaren för Kristdemokraterna, tillika förre biståndsministern, Alf Svensson evenemanget.

– Det står helt i strid med svensk linje att ge biståndspengar till ett sammanhang som sympatiserar med terror. Här har Sida blivit fört bakom ljuset.

Alf Svensson är även kritisk mot att konferensen tillåts hålla till i kommunens lokaler.

– Vi skall vara restriktiva mot att öppna offentliga lokaler till anti-demokratiska krafter och andra som skönmålar terror, säger han.

Samma dag skrev också kristna tidningen Dagen en artikel om evenemanget, där ordföranden i Judiska Församlingen i Stockholm, Lisa Abramovicz, uttalar stark kritik.

– Jag tycker att det är otroligt beklämmande att en sådan här konferens över huvud taget äger rum. Den syftar inte alls till att skapa solidaritet utan till att förhärliga terror. Att sedan svenska skattepengar används till ett sådant ändamål är inget annat än en skandal, säger Lisa Abramowicz, ordförande i Judiska Församlingen, Stockholm.

Lisa Abramovicz publicerade samma dag nyhetsbrevet Snabbnytt, som Svensk Israel-Information står bakom. Där återgavs det brev som Abramovicz skickat till SIDA:

Till SIDA
Asien-chef Jan Bjerninger

1 september 2004

Bäste Jan,

Jag skriver till Dig för att fråga följande:
- På vilka premisser får nedanstående Palestina-konferens i Västra Frölunda, 7 - 11 september, 250 000 kr i stöd via biståndsbudgeten och SIDA?

Programmet (www.rku.nu) förhärligar motståndskampen med alla medel, våld mot civila och bl.a. har sådana talare som flygplanskaparen Leila Khaled, en dam med många liv på sitt samvete. Bl.a. var hon PFLP:s chef när Israels turistminister Ze'evi mördades i november 2001.

I det sammanhanget yttrade Khaled att premiärminister Sharon var nästa mål. PFLP:s ungdomsorganisation är medarrangör tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Proletären och stödjer sin huvudorganisations terror mot civila.

Är detta förenligt med SIDAs policy avseende solidaritetsarbete? Eftersom konferensen äger rum 7 - 11 september vore jag tacksam för ett snabbt svar.

Med vänlig hälsning
Lisa Abramowicz
Svensk Israel-Information

Men även ledarsidorna tycktes vakna på fredagen. Exempelvis hade Göteborgs-Posten en drapa införd, som gav en ytterligare dimension på Fridolins nej.

Till de nyttiga idioter som ställt upp för arrangemanget som talare hör riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp). Sedan uppmärksamheten blivit alltför pinsam har Fridolin dragit sig ur. I gårdagens GP förklarade Fridolin dock att avhoppet enbart skulle bero på de utdragna budgetförhandlingarna med regeringen. Till webbtidningen Världen i dag har Fridolin tidigare meddelat att "om det är så att den här personen är flygkapare så kommer jag inte medverka på konferensen". Sedan dess har han alltså ändrat sig och tycker nu att det i princip är OK att framträda sida vid sida med terrorister.

Det var väl tur både för Fridolin och miljöpartiet att han plötsligt dragits in så i budgetförhandlingarna att han slipper gå ned sig ytterligare i terroristträsket.

Och det är ändå två dagar kvar tills det börjar. Mycket kan hända ännu.

RKU arbetar för fullt med att skaffa ytterligare talare till konferensen.

För det andra har Leila Khaled via våra palestinska kamrater i PPYU tackat nej till att delta. Vi jobbar så hårt vi kan för att finna ersättningar i programmet.

Kanske kan det finnas folk i Tjetjenien som vill vara med?


Uppdatering:
Den 3 september publicerade SIDA ett uttalande:

Organisationen Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) och Proletären FF är två av organisatörerna bakom en konferens för fred och solidaritet i Mellanöstern. RKU har fått 45 000 i stöd från Forum Syd för att genomföra arrangemanget, som syftar till att lyfta solidaritetsfrågor, demokrati och främja de mänskliga rättigheterna. Forum Syd får i sin tur stöd av Sida. Arrangemanget tar avstånd från terrorism och Forum Syd kommer att närvara vid konferensen för att se att det går rätt till.

Den 4 september skrev RKUs tidning Rebell ett bemötande på de kristna tidningarnas artiklar.

Vad är det egentligen för människor som angriper solidaritetskonferenser? På tidningens hemsida www.varldenidag.se kan man under rubriker som ”Ingen fred med diktaturens kreatur” läsa att Israel ”är en demokrati omgiven av 22 hel eller halvdiktatoriska länder. Och diktaturer kan inte skapa fred och frihet.” Man kan också läsa om att Arafat är ”irrelevant”, ” med honom kan Israel inte förhandla om fred”.

Det är alltså inte en helt vanlig tidning utan faktiskt om man ska tro dem själva: Guds röst i Sverige. De förkunnar också Guds ord. En ganska stor uppgift men så här kan det låta: ”Låt de små barnen komma till mig, sade Jesus. Jag kan inte se att Muhammed kan ha sagt det samma. Om han gjort det, så skulle han ha sagt: Låt de små barnen komma till mig så jag kan utnyttja dem i min kamp för att islamisera världen.”

Vår solidaritetskonferens är inte heller den första man kritiserar. Tidigare har man kritiserat Sida-organisationen Forum Syd för att ge ”skattebetalarnas biståndspengar till en RFSL närstående organisation som arrangerar fester för homosexuella i Baltikum.” .


Uppdatering 2:
RKU meddelar att flera palestinska konferensdeltagare hindras utresa.
Världen idag skriver att Forum syd ska ha observatörer på konferensen.
RKU kallar kommunpolitiker till sig för att förklara.