torsdag, december 14, 2006

Terrorismkännare pekar ut svenskmarockanen


Den terroriststämplade svenske medborgaren Mohamed Moummou spred så sent som för två år sedan, enligt amerikanske terrorismkännaren Evan Kohlmann, en arabiskspråkig manual för tillverkning av kemiska stridmedel (pdf) på internet. Bland annat gavs instruktioner för hur man bygger om en vanlig artilleripjäs till ett kemiskt vapen.

Vidare menar Kohlmann att tidigare terroristmanualer som spridits på webben burit samma logotyp - den som tillhör extremisterna i Brandbergen.

Den beryktade moskén i Brandbergen - där Moummou var folkbokförd - som amerikanska finansdepartementet pekat ut som centrum för en samling svenska jihadister, fungerade enligt Kohlmann som propagandacentral för den hårdföra terroristgruppen GIA (Groupe Islamique Armé). Moskéns postbox var kontaktadress för GIAs nyhetsbrev Al Ansar, där kända terroristledare som Abu Musaab al Suri, som nu tros vara i amerikanskt förvar, och Abu Qatada, nu i brittiskt fängelse, regelbundet publicerade sig.

Ökände imamen i moskén i Finsbury Park i London, Abu Hamza al Masri, som nu avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för uppvigling, var en annan medarbetare i Al Ansar. I en intervju (pdf) har han förklarat varför nyhetsbrevet började ges ut i Sverige.

- Eftersom många anhängare i Europa tog över moral- och mediearbetet kunde de ge världen nyheter om Jihad och dess syfte. Men direkt slog franska myndigheter till kraftfullt för att förhindra nyheterna från att höras. De tvingades då flytta till andra länder, där det fanns mer yttrandefrihet, som England, Sverige och andra. Det var då Al Ansar började ges ut på veckobasis, mest för att ge stöd åt GIA. Sekulära eller mer demokratiskt inriktade algeriska grupper, som FIS, kämpade kraftfullt med alla sina grenar mot GIA.
Moskén i Brandbergen figurerade även, enligt Kohlmann, i nätpubliceringen av Al Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiris bok "The Restoration of the Publication of the Believers". När skriften publicerades på nätet bar den en stämpel som angav att exemplaret kom från "Muslimska Församlingen i Brandbergen, Jungfrugatan 413 N.B". Al-Zawahiri är, som alla kommer ihåg, Usama bin Ladins närmsta man, fortfarande på fri fot.

Enligt Kohlmann, som i en artikel (doc, html via Google) avhandlade terrorism i Sverige i samband med att svensken Mirsad "Maximus" Bektasevic greps i Sarajevo misstänkt för terroristbrott, finns även andra kopplingar mellan GIA och Sverige. Kohlmann nämner en Abou Daoud al-Maghrebi, som ska ha ha arbetat för GIA ifrån Sverige.

Ovanstående uppgifter har hög samstämmighet med vad som framkom här igår, när marockanska tidningen TelQuel i korthet beskrivit Moummou:
Terrorism. En marockansk Al Qaida-finansiär.

Det amerikanska finansdepartementet har nyligen frusit de ekonomiska tillgångarna (i USA) för fem personer som anklagas för att ha stött Al Qaida ekonomiskt. Bland dessa finns marockanen Mohamed Moumou som bor i London och Sverige. Moumou, som rekryterades 1996 av Bin Ladins löjtnant Ibn Sheik Al Libi för att vara "sovande agent" i Stockholm, kallas också Abou Abderrahmane, och är en av grundarna av GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), där han ursprungligen hade hand om propagandaarbetet (publicerade först Sada Al Maghrib, sedan kommunikéer i GIAs nyhetsbrev Al Ansar). GICM organiserade, enligt marockanska säkerhetstjänsten DST, attacken i Casablanca den 16 maj 2003. Det är sannolikt att Moumou spelat en roll i detta.
Och som jag noterade för en vecka sedan har TelQuel också tidigare närmare beskrivit Mohamed Moummous kopplingar till en Bin Ladin-knuten terrorgrupp i nordafrika, GILC (Groupe Islamique Combattant Libyen), och hur gruppen hade ett eget "gästhus för terrorister" i stadsdelen Wazir Akbar Khan, i Kabul, Afghanistan, samtidigt som deras systerorganisation GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain) hade ett träningsläger i Bagram, Afghanistan, under slutet av nittio- och början av tjugohundratalet. Sydsvenska Dagbladet är en av få svenska tidningar som nämnt kopplingen.

(ps: Kohlmann nämner en svensk källa för viss kartläggning av GIAs aktiviteter på webben. Den finns, men jag är inte övertygad om relevansen. 2001 skrev en Conny Holmström sin c-uppsats på Försvarshögskolan, Terroristorganisationer på Internet, (pdf) under handledning av svenske terroristexperten Magnus Norell. Känns lite svajigt, trots Norell.)