lördag, februari 28, 2009

Dansk jihadistdokumentär

Den danska statstelevisionen har visat en entimmes dokumentär med inblickar i de islamistiska radikala miljöerna runt Danmarks terroristfall. De inblandade intervjuas. De anser sig oskyldiga och förföljda, såklart. Filmen "De danske terrorister" går att se på webben.

För svenska tittare kan mötet med Abdulkadir Cesur, som tillsammans med svenske Mirsad Bektasevic sitter dömd för terroristbrott i Bosnien, vara extra spännande. Cesur menar att han själv var så gott som oskyldig och att svensken var pådrivande. Cesurs pappa menar vidare att kontakterna mellan Bektasevic och Cesur var ganska få innan avresan, och inskränkte sig till ett par tre korta möten i en moské i Köpenhamn. Otippat.

En varning utfärdas dock till alla islamologer: Magnus Ranstorp förekommer flitigt i filmen.

Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi analyserer i programmet, hvad det er, som får unge danske muslimer til pludselig at vende sig mod det samfund, de er opvokset i.

"De søger efter stærkt sort-hvide svar. Det er en form for rebelaktivitet. Nogen vil endog argumentere for, at det er cool. Bin Laden er blevet Che Guevara. Denne tids store revolutionære helt, som står imod USA - De unge er søgende, og til sidst ender de i det forkerte hjørne."