torsdag, september 29, 2011

Syntax error

I veckan fortsatte jag bygget på mitt projekt om "svenska under", som har blivit en lång serie artiklar där jag påtalar att kulturen gynnas bäst av marknaden, och att kulturell framgång och kvalitet inte kan centralplaneras eller kommenderas fram på politisk väg. Tidigare har det handlat om exempelvis musik, förra gången handlade det om mode, den här gången handlade det om IT på SvDs ledarsida.

"Det har gjorts många försök att få fram ett svenskt it-under. I flera omgångar, exempelvis, har Sverige haft statlig datorproduktion. På 1980-talet utvecklade statliga Svenska Datorer AB skoldatorn COMPIS (COMPuter I Skolan), vilken sedermera togs över av likaledes statliga Telenova och Esselte Studium. Men man kunde aldrig konkurrera – troligen låstes snarare åtskilliga skolor in i en dyr teknisk återvändsgränd på kuppen. I början av 1990-talet var det Televerkets tur. Efter den franska förebilden Minitel lanserades Teleguide, vars specialkonstruerade terminaler för hemmabruk skulle konkurrera med pc och internet.

'Undret' kom på annat håll. Bland annat i form av ett flipperspel tillverkat av Digital Illusions, som grundades 1992 av entusiaster med huvudkontoret i ett studentrum i Växjö. Idag har företaget 270 anställda. Eller i form av Niklas Zennströms Skype, från 2003. Eller kanske som Spotify, startat av Daniel Ek och Martin Lorentzon år 2006."