söndag, februari 24, 2013

Göteborgaren "Abou Tauba" talar ut om jihad i Syrien

Expressens duktige reporter Kassem Hamadé har intervjuat 22-årige "Abou Tauba" från Göteborg som strider med Kataaeb al Muhajereen i trakterna omkring Aleppo, och tidningen viker därför idag fyra sidor åt de svenska jihadisterna i Syrien. 

Några detaljer:
"Han är en vanlig grabb från Göteborg. Han åkte till Syrien för sex månader sedan. Hemma i Sverige levde han ett normalt liv. Han studerade till underhållstekniker, tränade och ibland jobbade på en världskänd industri i staden. 
[...] 
En tidig morgon för sex månader sedan, höll han på att göra sig redo för att åka till Syrien. Han uppger att han då blev uppringd av en man från säkerhetspolisen, Säpo. 
[...] 
De sa att de visste att jag var på väg till Syrien och att de inte tyckte att det var en bra idé. 
[...] 
Abou Tauba kom i kontakt med jihadismen via internet. 
[...] 
Under sin korta tid i Syrien har han träffat en syrisk tjej. Nu är de gifta men bor på olika håll. Hon bor i ett 'säkrare' område och han med sina 'bröder' vid fronten. Men han är inte ensam svensk om att ha sin fru i Syrien. 
– De flesta svenskar har hämtat sina fruar från Sverige. Ingen av oss har syrisk bakgrund. Jag är född i Sverige men har palestinsk bakgrund.  
[...] 
Ingen av svenskarna har tillfångatagits av regimen. Men en fick en allvarlig skada i sitt ben och en annan kan ha dödats i strid. 
Abou Tauba får inte säga vem den skadade är. Expressens källor uppger att det är en 29-årig man från Stockholm.  
[---] 
Den andra svensken ska ha dödats i strid tillsammans med en australier, enligt olika islamistiska forum.
[...] 
Abou Tauba vill inte avslöja hur han kom i kontakt med islamisterna. 
– Man har två val när man kommer till Syrien, antingen slåss på islamisternas sida eller på Fria syriska arméns sida. Det var inte svårt att ta kontakt med islamisterna. Om du vet vad du söker kommer du dit, säger Abou Tauba." 
I övrigt innehåller Expressens utmärkta artikel mest innehåll som tagits fram av denna blogg, till exempel i bloggposten "Svensk jihadist poserar med människolik i Syrien" från december.