lördag, december 11, 2010

Självmordsbombare i Stockholm

En man sprängde sig själv till döds i Stockholms city i eftermiddag, bara minuter efter att en personbil exploderat en bit därifrån. Enligt Aftonbladet ska vittnen på plats hört självmordsbombaren "ha ropat något på arabiska innan bomben detonerade". Till DN säger den sjukvårdare som var först fram att "Jag tog bort en palestinahalsduk från hans ansikte för att frigöra luftvägarna".

Strax innan explosionerna fick nyhetsbyrån TT ett mejl, som möjligen kan vara relaterat, addresserat till:

..."Sverige och svenska folket".

Han hänvisar till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och säger att "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör."

"Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks".

Därpå uppmanar mannen alla muslimer i Sverige att "sluta fjäska och förnedra er". Han avslutar meddelandet med ännu en uppmaning till "alla mujahedin i Europa och Sverige":

"Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden."
Polisens pressmeddelande anger klockslag och plats:
Explosion i centrala Stockholm

Föremål på en lastbil på Olof Palmes Gata/ Drottningatan har exploderat och brand har uppstått. I korsningen Drottninggatan - Bryggargatan har en man anträffats avliden.

Kl 16.52 inkom larm om upprepade explosioner i en bil på Olof Palmes gata/Drottninggatan.
Kl 17.02 inkom samtal en person anträffats svårt skadad på Drottninggatan vid Bryggargatan.
Det som är känt hittills är att i fordonet, en personbil, har flera explotioner inträffat och att en person anträffats svårt skadad, personen avliden.
Fordonet har brunnit men är nu släckt. Polis har spärrat av de angränsande gatorna och inleder utredning kring explosionen.
Två personer har först till sjukhus från platsen där den den döde finns.
Enligt uppgifter fanns det gasolbehållare i den sprängda personbilen – en metod som känns igen från Storbritannien 2007, då islamistiska terrorister ("läkare utan gränser" som de kallades, eftersom de var just välanpassade doktorer) försökte spränga bilar såväl inne i London som på Glasgows flygplats. Andra uppgifter talar om att självmordsbombaren haft en väska med spikar – även spikbomber är en beprövad metod (också bland islamister i Europa).

Det är första gången på många år som Stockholm utsätts för vad som måste kallas ett terroristdåd. Senast det hände var 2005, när en vallokal i Kista drabbades av brandbomber, från några ungdomar som påstod sig utgöra ett nordiskt al Qaida, i syfte att sabotera det irakiska valet.

Men ska man utföra terrordåd i Sverige ska man förstås göra det under Nobelfestligheterna, då alla världens medier är på plats.

Faktum är att dådet bär spår av noggranna studier och god planering. Det finns förstås ingen rimlig anledning att tro att dådet utförts på kommando från al Qaida centralt, men gärningsmannen har definitivt kännedom om al Qaidas modus operandi. Simultana explosioner i shoppingdistriktet, kraftfull mediebevakning, gasol/spik – flera detaljer talar för att gärningsmannen har läst på.

Uppdatering 23.52

Kollektivet på Flashback Forum har identifierat ägaren till den sprängda bilen, en 28-årig man bosatt i Tranås i Jönköpings län. På vad jag på god grund antar är mannens Facebook-sida har han gett sig själv efternamnet Al-Abdaly, vilket antyder att han härstammar från Amman i Jordanien (ett land han också besökte i mars i år att döma av bilderna han lagt upp).

I sin profil har mannen listat favoriter som "Islamic Caliphate State" och al Qaida-ideologen Sheikh Abu Muhammad al Maqdisi, i sin logg har han återkommande uppdaterat med filmklipp från islamistiska stridszoner som Tjetjenien och Irak, varvat med nasheeder och islamiska budskap, hans profilbild föreställer heliga krigare som reser islams baner.

Det är ingen dum gissning att bilens ägare och självmordsbombaren är samme person.

Uppdatering 01.15

Detta är den första självmordsbombaren på svenskt territorium, men tyvärr långt från den första svenska självmordsbombaren.

Förste svensk lyckades aldrig. Mirsad Bektasevic fängslades istället, i Sarajevo 2005 – polisen beslagtog då såväl sprängmedel som bombbälte. Två svenskar har senare sprängt sig i Irak. Dels Mohamed Moumou, som kallade sig Abu Qaswarah när han var andreman för al Qaida i Irak. Moumou sprängde sig när hans cell attackerades av polis och militär i oktober 2008. Hans vän Makram Mejri, även kallad Abu Mu'az, ska ha sprängt sig i augusti i år. I veckan föll dessutom dom i Göteborg gentemot två somaliskättade svenska medborgare som ska ha planerat självmordsattentat, Billé Ilias Mohamed och Mohamoud Jama. Även den senares hustru ska ha varit tilltänkt självmordsbombare.

Vilket gör dagens huvudperson till den sjunde självmordsbombaren i Sverige, och den tredje som lyckas detonera. Men den förste på svensk mark.

Uppdatering 01.43

Der Spiegel säger att gärningsmannen är en ung irakier.
Nach Informationen von SPIEGEL ONLINE handelt es sich bei dem Selbstmordattentäter um einen jungen Iraker, der sehr aktiv in verschiedenen sozialen Netzwerken im Internet gewesen war, und sich dort gegen die Kriege im Irak und in Afghanistan positioniert hatte.
Undertecknad gissar dock fortfarande på ovanstående Facebookprofil.

Uppdatering 02.24

Bilägaren, och därmed den trolige självmordsbombaren, sökte efter en andra (!) fru på kontaktsajten Muslima.com:
"I was born in Baghdad, Iraq. We moved to Sweden in 1992. I moved to UK 2001 to study. I have Bacholar degree in physical therapy. Iam married sence 2004 and have 2 girls. One is 3.6 and the second is 1.6 years old. I want to get married again, and would like to have a BIG family. My wife agreed to this. Iam looking for a practecing muslim, sunni, love children and wants to please Allah before me. Ecenomically, am ok. I cant say am rich, but alhamdolillah not poor. When I have extra money I give for the needy. Which aswell is importat that you not going to mind that.

In the future, am looking for to move to a arabic country and settle down there...

Hope you are a strong beliver and striving for jannah, if you are. Get in touch please, wsalamo alekom"

[...]

"Looking for a practecing girl, to join a lovely family and make it bigger. Looking for someone to accept the deen of Allah as it is and dont have anything against to be second wife. I will Inshallah be equal to both in everything. As the prophet SAW sed, merry them for their religion, family, money and beauty. I'am looking mostely for religion ... If you have one or more of what the prophet recomend, please get in touch.

JazAllah kher JazAllah kher"
Uppdatering 03.01

På världens ledande jihadistforum jublar al Qaida-sympatisörerna. Här är man helt övertygad om att det rör sig om en martyroperation. Google translate ger en inblick i de två trådarnaal Shmukh.

Uppdatering 09.55

TT tycks ännu inte ha släppt till allmänheten det brev eller de ljudfiler, på svenska och arabiska, som mejlats av vad man tror är gärningsmannen. Expressen har dock en detalj som jag missade tidigare:
Det framgår inte av ljudfilerna om mannen som talar hör till någon organisation. Däremot säger han sig ha varit i Mellanöstern och han ber sin familj om förlåtelse för att han ljugit för dem.

"Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad", säger mannen enligt TT.
Där är en väldigt viktig pusselbit - resor i Mellanöstern. Facebookprofilens Jordanienresa kan förstås vara relaterad, även om Jordanien inte är ett land som kryllar av träningsläger. Men nämnda resor i Mellanöstern kan betyda att det faktiskt finns konkreta kontakter till jihadistkretsar utomlands.

Uppdatering 11.00

Säkerhetspolisen har tagit över utredningen, meddelades vid en presskonferens klockan 10. Brottsrubriceringen är terroristbrott. DN:
Säpo övertog klockan nio på morgonen ansvaret för utredningen från Stockholmspolisen.

Myndigheten väljer alltså att rubricera händelserna som ett terroristbrott och överväger att under söndagen kalla in Samverkansrådet mot terrorism i utredningsarbetet. I rådet samarbetar fjorton svenska myndigheter, bland andra åklagare, rikskriminalpolisen och försvarsmakten.

Teknisk undersökning liksom förhör med vittnen pågår.

Polisen bekräftar att ett brev inkom till Säpo samt en del tidningsredaktioner tio minuter före den första sprängningen. Dock vill man inte uttala sig om innehållet, inte heller huruvida man tror att det går att koppla till bombdåden.

Dock bekräftas att man ”undersöker spåren”.

Den avlidne mannen eller eventuella misstankar mot honom yttrade man sig om inte om under presskonferensen. Samtliga detaljer hölls hemliga.
Samtidigt tycks Säkerhetspolisens sajt ligga nere. Fail!

Uppdatering 12.44

Nyheter 24
har gjort en lättfattlig och lagom innehållsrik sammanfattning av vad som hittills framkommit om den som tros vara gärningsman - och ger honom namnet Julruschbombaren.

Uppdatering 12.50

Den stora frågan är just nu var? Var radikaliserades mannen? Var har han varit, där det kan ha förekommit kontakter med den globala jihadiströrelsen? På sin Facebook-sida har mannen lagt upp bilder från Jordanien, dit han av allt att döma reste i mars månad.

Men en annan plats av betydelse kan faktiskt vara mannens studier vid University of Bedfordshire. Mannen ska enligt sin kontaktannons ha bott i Luton, där universitetet ligger. Den 3 augusti 2004 greps en terroristcell där, just för att ha planerat terrordåd bland annat med gasbehållare. Kan det ha varit en inspiration?

Uppdatering 18.55

Nu har TT gått ut med innehållet i hotmejlet, såväl som ljudfil som utskrift:
På arabiska: I den barmhärtiga Gudens namn. Bönen och freden till profeten Muhammed, fred vare över honom.

I Guds den barmhärtiges namn:

På svenska: Väldigt kort och omfattande till Sverige och svenska folket. Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed (på arabiska) fred vare över honom (på svenska) och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö.

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.

Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten (på arabiska) fred vare över honom (på svenska) och ert dumma support till grisen Vilks.

Och till alla muslimer i Sverige säger jag: sluta fjäska och förnedra er själva för ett förnedrande liv långt från islam. Hjälp era bröder och systrar och frukta ingen och inget, bara Gud som ni dyrkar.

Och till min familj, försök att förlåta mig. Jag kunde inte sitta och titta på när allt orättvisa sker mot islam och profeten Muhammed (på arabiska) fred vare över honom, (på svenska) när grisen Vilks gjorde vad han gjorde. Förlåt för mina lögner. Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad. Jag hoppas ni kan förstå mig någon gång. Jag kunde aldrig ha berättat allt detta för er eller någon annan. Min kära fru och barn, jag älskar er. Jag älskar dig, min fru. Min kärlek för dig var aldrig en lögn. Förlåt mig när jag inte berättade något för dig. Pussa barnen från mig. Säg till dem att pappa älskar dem, kommer alltid att älska dem.

Till slut så hälsar jag till alla mujahedin, glöm inte mig i era böner. Be för mig. Be för mig för att här i Sverige så är muslimerna så pass förnedrade att de ber för icke-muslimer i deras moskéer. Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

På arabiska: Jag säger mitt ord och jag ber Gud att förlåta mig och förlåta er. Bröder. De trogna.
Uppdatering 19.06

En martyr dör som bekant med ett leende på läpparna. Avgör själv hur det gick med att komma till paradiset:


Uppdatering 22.41

Några spridda noteringar. Attentatet har fått en egen sida på Wikipedia. Undertecknad creddas av Long War Journal. Ovannämnda Facebook-konto är numera nerplockat. Världens just nu största jihadistforum hyllar den svenske medborgaren som "vår broder Mujahid Taimour Abdul Wahab som genomförde en martyrskapsoperation i Stockholm", och publicerar bilder bland annat från Facebook-kontot och kontaktannonsen (mer officiell kan knappast saken bli, och på samma forum betraktar man för övrigt attentatet som lyckat). New York Times intervjuar två anonyma underrättelseofficerare i UK och US, som menar att kända militanta islamister rest till Sverige de senaste åren.
"There have been no official reports of a connection to al-Qaeda or any other extremist Islamic terror organization. But in an interview Saturday a former British counter-terror official, who did not want to be named discussing a current operation, said that a number of known Islamic militants have traveled to Sweden in the past two years. The account was confirmed by an American intelligence operative, who spoke of an established al-Qaeda “cell” in Sweden. Both declined to provide further details."
Och bland alla debattartiklar som mest trampar luft har det också kommit en som har ett säkerhetsperspektiv och som framför konkreta förslag. Mer sånt och mindre kum-ba-yah, tack!

Uppdatering måndag 09.31

Terrorismforskaren Thomas Hegghammer på extremt välinformerade bloggen Jihadica ställer några frågor, och ger svar från olika synvinklar. Sammanfattningsvis: Hegghammer menar att mannen mycket väl – högst troligt – kan ha agerat ensam, att han möjligen dock tränats utomlands, samt att uppgifterna i hans Facebookprofil tyder på att mannen radikaliserats först i år och inte i England.
"My guess - and I stress that this is pure speculation - is that Taimour initially radicalised primarily on the Internet and then went on a short trip to Iraq to experience the real thing. In the field, he radicalized further, learned to make bombs, and decided to return home and blow himself up there, possibly with the help of a close friend or two.

I may be completely wrong, but in any case we will find out fairly soon. A lot more details will emerge in the coming days as the press jumps on this guy’s family and acquaintances, investigators pore over his computer, and intel agencies compare notes. That’s the downside to being a mujahid in the digital age."

Uppdatering måndag 22.07

Föreståndaren för Luton Islamic Centre, Abdul Qadeer Baksh, menar att den svenske självmordsbombarens åsikter var så radikala att han och moskén bröt med varandra. Tillsammans med andra uppgifter i pressen, som baseras på intervjuer med nära och kära, finns det därmed stöd för att radikaliseringens första steg skedde i Storbritannien. Aftonbladet:

Efter gymnasiet ville Taimour bli sjukgymast. Han sökte och kom in på universitetet i Bedfordshire och flyttade till England 2001.

Många av de gamla kompisarna förlorade kontakten med Taimour efter gymnasiet.

– Vi tappade kontakten när han flyttade till England, men jag har hört att han senare blev mer och mer religiös.

En annan säger:

– Under skoltiden uppfattade jag inte att han var mer religiös än andra.

Det finns alltså skäl att anta att tiden i England gav den ideologiska grunden för självmordsbombaren. En viktig del, men inte allt som krävs. Förutom ideologi behövs också ett tillfälle – varsomhelst närsomhelst idag – samt ett nätverk varur gärningsmannen kan hämta inspiration och information.

Uppdatering 22.20

Aaron på Internet Haganah har kartlagt självmordsbombarens nätverk på internet utifrån facebook-profilen. Därmed ges en möjlig pusselbit till hur gärningsmannen gått från sympatisör till aktivist.

Uppdatering 22.25

Denna samlingstråd om den första självmordsbombaren på svensk mark, Taimour Abdulwahab, avslutas härmed. Fortsättning följer – i omvänd kronologisk ordning – på bloggen gudmundson.