onsdag, maj 04, 2011

Svensksomalisk terrorledare förnekar att han är död

En av den svenska jihadismens grymmaste och mest betydelsefulla ledare uppgavs ha dödats i strid mot styrkor lojala med regeringen. Men bara timmar efter det stolta tillkännagivandet av svensksomalierns död förnekades detta i en presskonferens - av honom själv.

Fuad Mohamed Khalaf, kallad Shongole, kom till Sverige 1992 och bodde här i tolv år innan han tog sin familj och flyttade hem till Somalia. I Sverige hade han varit verksam som imam, och i Somalia fick han nytta av sin religiösa bildning när han började arbeta i den radikala ungdomsdelen av Islamiska Domstolarnas Förbund - den rörelse som idag är känd som al-Shabaab.

I Islamiska Domstolarna hade han hand om utbildningsfrågor. I ett omskrivet uttalande ställde han hela Somalias ungdomsgeneration i det heliga krigets tjänst.

Under sin tid i Domstolarna tog han också emot delegationer från Sverige, som kom till Somalia för att överlämna pengar som insamlats i den svenska diasporan till förmån för upprättandet av Domstolarnas gudsstat.

Efter Etiopiens invasion och Domstolarnas fall flydde Shongole landet. När han återkom var det som högt uppsatt ledare i Shabaab - som nu allt tydligare började solidarisera sig med den globala jihadrörelsen. Shongole blev nu viktig för rekryteringen av utländska heliga krigare, samtidigt som han själv fick reell militär och juridisk makt.

2010 terrorlistades han av USA och FN på grund av att han "ordnat finansiellt stöd till Shabaab", har "dirigerat bilbomber" mot etiopisk och somalisk trupp, samt "deltagit i en attack mot en polisstation i Mogadishu vilket dödade och sårade åtskilliga soldater".

Shongoles hårdföra införande av Sharialag i de erövrade territorierna har blivit vida omskrivet, även i Sverige. Inte minst gripande var vittnesmålet från Ismael Khalif Abdulle, som fått handen avhuggen av svensksomaliern.

Fu'ad Mohamed Qalaf har varit en följetong på bloggen i åratal - en sökning (alternativ stavning) ger ett stort antal artiklar, detaljer foton och länkar till det mesta som skrivits på svenska och engelska om honom.

En fråga som aldrig riktigt utretts är dock den om medborgarskapet. Han har varit svensk medborgare - jag vill minnas att jag själv kollade upp det en gång i tiden - men ska inte längre vara det. Hur gick det till?

Sverige har en stor somalisk minoritet. Stundtals har stödet för Shabaab varit stort i diasporan. Idag ska det dock vara betydligt svalare. Shabaabs officiella propagandaforum alqimmah.net drivs dock från Sverige. Där lär Shabaabs officiella dödsruna över svensksomaliern dyka upp den dagen han verkligen dör. Tills dess får man följa somaliska medier - ironiskt, eftersom svensksomaliern flera gånger har förklarat att journalister är otrogna fiender till gud.

Uppdatering:

NRK, norsk tv, har gjort ett reportage om Shongoles rättsskipning – med kritik också från Rinkeby.